Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce s-ar fi întâmplat în SUA dacă Donald Trump era asasinat?

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Dacă Donald Trump era împuşcat mortal la mitingul de duminică din Pennsylvania, SUA ar fi plonjat într-un "război civil" care ar fi luat forma haosului şi tulburărilor de stradă din anii 1960, relatează The Telegraph. 

de Redactia Observator

la 16.07.2024 , 15:52

Ce s-ar fi întâmplat în SUA dacă Donald Trump era asasinat?
Ce s-ar fi întâmplat în SUA dacă Donald Trump era asasinat? - Getty Images

Comentatorii americani au avertizat că SUA au fost duminică la un centimetru distanță de un "război civil". Oricât de urât sună acest scenariu, el nu este unul hiperbolic şi rezumă starea de spirit din SUA și amintirea colectivă a catastrofelor din trecut, comentează The Telegraph

"Ar trebui să fiu mort", a spus fostul preşedinte după atacul armat de la mitingul electoral din Pennsylvania. Donald Trump a fost incredibil de aproape de a fi asasinat, fiind salvat, aşa cum sugerează imaginile, de o înclinare a capului cu câteva secunde înainte    ca glonţul să-i atingă urechea. Dacă glonțul tras de Thomas Matthew Crooks ar fi reușit să îl ucidă, ar fi împins America în haos, explică jurnalistul şi istoricul britanic Tim Stanley. 

Când experţii vorbesc de "război civil", ei nu se referă la un conflict ca cel dintre Nord şi Sud din anii 1860, ci mai degrabă la anii 1960, marcaţi de tulburări civile declanșate de asasinate și de ameninţarea extremiștilor înarmați. Revoltele izbucnite după  împușcarea lui Martin Luther King, în aprilie 1968, au făcut 43 de morți, 3.500 de răniți și 27.000 de arestați. Liberalii au cerut reforme iar conservatori, lege și ordine.

Articolul continuă după reclamă

Patru președinți americani au fost uciși. Doar asupra lui Gerald Ford au existat două tentative de asasinat, aminteşte The Telegraph. Motivele au fost adesea politice, deşi au existat cazuri de indivizi cu probleme psihice precum cel al bărbatului care l-a împușcat pe Ronald Reagan ca să o impresioneze pe actrița Jodie Foster. Lincoln a fost împușcat de un actor confederat iar William McKinley de către un anarhist. Asasinatele sau tentativele au fost urmate aproape mereu de teorii ale conspirației, arată analiza. 

Pe acelaşi subiect

Efectul concret al violenței politice depinde de psihologia societății în momentul în care aceasta are loc. Până în 1981, America a vrut să depășească radicalismul anilor ’60, iar Congresul a devenit mai colegial. Reagan, aflat în recuperare la spital, a fost vizitat de Tip O’Neill, speakerul democrat al Camerei, care într-o scenă extraordinară l-a sărutat pe frunte a căzut în genunchi și s-au rugat împreună, mesajul era da, suntem rivali politic, dar suntem și prieteni.

În 2024, partizanatul a revenit la modă. Ambele tabere cred că cealaltă le amenință libertatea sau că ar folosi mijloace neconstituționale pentru a rămâne la putere. Violența se infiltrează până la extreme. În 2011, democratul Gabby Giffords a fost împușcat de un alegător. În 2017, republicanul Steve Scalise a fost împușcat de un suporter al lui Bernie Sanders la un meci de baseball. Adepţii supremaţiei albilor au mărşăluit în Charlottesville în 2017, iar după uciderea lui George Floyd în 2020 au urmat revolte. Pe 6 ianuarie 2021 au fost revoltele de la Capitoliu.

Nebunia este alimentată de dezinformare: teoriile conspirației din jurul tentativei de asasinat la adresa lui Trump au ajuns să rivalizeze cu cele de după asasinarea lui JFK sau de după ajungerea pe Lună. Unii susţin că tentativa asupra lui Trump a fost pusă la cale chiar de el. Alții spun că a fost un inside job şi că protecţia sa a fost redusă în mod deliberat. Misoginii se întreabă de ce a fost protejat de femei aparent supraponderale și incapabile să pună o armă în toc?

O poveste mai convingătoare este că democrații sunt cei au pus efectiv o țintă pe spatele lui Trump, demonizându-l. "Joe Biden a dat ordinul", a postat pe X senatorul republican Mike Collins, deși şi Trump și-a calomniat destul adversarii, iar simpatiile politice ale atacatorului rămân neclare.

"Democrații și aliații lor din mass-media au alimentat temeri cu nesăbuință. Retorica lor inflamatorie pune vieți în pericol", a spus şi senatorul Tim Scott. Dacă ceea ce spune el este adevărat, și dacă Trump ar fi fost ucis, este ușor de văzut cum unii dintre susținătorii săi s-ar simți îndreptățiți să recurgă la violență.

Pe scurt, moartea lui Trump ar fi împins țara și mai mult pe un drum pe care se îndrepta deja. Mulți americani speră că, după ce au putut zări haosul din prăpastie, oamenii vor da acum înapoi. Primele semne sunt încurajatoare. Condamnarea atacului și exprimarea simpatiei pentru familia Trump a fost universală. Nikki Haley, rivala lui în alegerile primare, a acceptat să vorbească la convenția republicană. Și Trump a dezvăluit că, deși avea planificat un discurs în care îl ataca pe Biden, acesta a fost rescris în vederea reconcilierii naționale. "Este o șansă de a aduce țara împreună", a spus el. "Mi s-a oferit această șansă". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Ce s-ar fi întâmplat în SUA dacă Donald Trump era asasinat?