Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum poate schimba viitorul SUA tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump

Tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump poate schimba viitorul ţării. În Statele Unite şi nu numai, fostul preşedinte are parte de un val de simpatie fără precedent. Analiştii cred că votanţii care până acum nu erau decişi, trec în tabăra lui. Miliardarul de 78 de ani este acum în Milwaukee, acolo unde joi va fi desemnat oficial candidatul republicanilor în cursa pentru Casa Albă.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 15.07.2024 , 20:36

Sunt imagini filmate cu câteva secunde înainte ca Donald Trump să fie împuşcat de către Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. Mai mulţi oameni din mulţime zăresc un individ care se urcă pe acoperişul unei clădiri şi are o armă. Intervenţia agenţilor din teren se lasă însă aşteptată aşa că trăgătorul îşi duce planul la bun sfârşit. Lunetiştii de la Serviciile Secrete americane erau în spatele său, la câţiva metri depărtare, poziţionaţi la înălţime, pentru a avea vizibilitate. Nu au securizat însă toată zona, mai exact această clădire, aflată la aproximativ 120 de metri depărtare. Când au început împuşcăturile, lunetiştii şi-au dat de unde vine zgomotul şi l-au ucis pe loc pe atacator.

Intervenţia agenţilor de la Secret Service este aspru criticată

Donald Trump a fost nimerit în urechea dreaptă şi doar câţiva milimetri au lipsit să nu fie ucis. Fostul preşedinte american şi-a întors capul chiar înainte de împuşcături, pentru a privi un tabel cu cifre legate de imigranţi. "A avut reflexul acela de apărare, de a duce mâna la ureche. A simţit că este ceva, dar, în acelaşi timp, şi-a evaluat şi situaţia lui, în ce situaţie este. După care a avut reflexul acela defensiv de a se aşeza în genunchi. Şi aici este foarte important. Pentru că în momentul în care eşti în şoc, acum îţi dai seama că el a fost împuşcat. Nu ştiai care este situaţia, cât de gravă este situaţia sau unde a fost lovit, el când a căzut, nu vedeai. Tu ca telespectator, efectiv, nu vedeai unde a căzut şi cum a căzut. Dar a fost o teamă ca el să nu se fi lovit la cap", a declarat Mihaela Brooks, profiler Trump.

Vezi și

Pentru New York Post, Trump însuşi a povestit că experienţa a fost una ireală. "Nu ar fi trebuit să mai fiu aici, ar fi trebuit să fiu mort. Medicul de la spital a spus că nu a văzut niciodată aşa ceva, l-a numit un miracol", a spus fostul lider de la Casa Albă. Pe reţelele sociale, fostul preşedinte a distribuit două imagini cu un creier uman, pentru a arăta cât de puţin a lipsit că glonţul să-l rănească grav sau să-l ucidă.

Intervenţia agenţilor de la Secret Service este aspru criticată de opinia publică de peste ocean. "Acest individ a reuşit să-l atace pe fostul președinte cu capacități, cunoștințe și pregătire limitate. Și asta mă preocupă, pentru că dacă ar fi fost vorba de cineva care să fi fost cu adevărat instruit să asasineze pe cineva?", a declarat Andrew J. Scott, expert. "Secret Service au un motto. Ei nu pot da greş niciodată. Trebuie să le iasă bine 100 din 100 de cazuri. Dacă reuşesc de 99 din 100 de ori, acea dată ar putea duce la moartea sau rănirea gravă a cuiva. Aşa cum este cazul aici, nu?", a declarat Del Wilber, jurnalist de investigaţie.

Până să fie neutralizat de lunetişti, Thomas Crooks a apucat să tragă de mai multe ori ori, ucigând un spectator şi rănind grav alte două persoane. Cel care şi-a pierdut viaţa la miting este un pompier voluntar, în vârstă de 50 de ani. Atacatorul locuia în apropierea locului unde Trump şi-a ţinut mitingul electoral. Lucra la cantina unui azil de vârstnici şi, în tentativa de asasinat, a folosit o carabină de asalt AR-15, deţinută legal de tatăl său. Autorităţile americane nu ştiu încă motivul atacului. "Investigăm atacul drept o tentativă de asasinat, dar luăm în calcul şi un potențial act de terorism intern. Deci, divizia noastră de combatere a terorismului și divizia noastră de infracţiuni lucrează împreună", a declarat Robert Wells, director adjunct FBI. Registrele alegătorilor din Pennsylvania arată că Thomas era republican înregistrat. Viitoarele alegeri de la 5 noiembrie ar fi fost primele în care tânărul putea vota la un scrutin prezidenţial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
De câte ori consumaţi mezeluri pe săptămână?
Observator » Ştiri externe » Cum poate schimba viitorul SUA tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump