Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă cu românii care şi-au programat vacanţe în zonele afectate de incendiile din Grecia. Anunţul oficialilor de la Atena

Incendiile din Grecia. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile locale menţin prognozele privind codul roşu de caniculă (25-27 iulie 2023), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetaţie (gradele 4 şi 5, pe o scară de la 1 la 5). Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ţine legătura cu autorităţile, dar şi cu operatorii din turism şi agenţii şi a transmis că românii din zonele afectate au fost evacuaţi în siguranţă, fără a fi necesară acordarea de asistenţă medicală. 

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 18:24

Precizări pentru românii care aveau programate vacanţe în zonele afectate de incendiile din Grecia. Anunţul ministerului grec al Economiei
Precizări pentru românii care aveau programate vacanţe în zonele afectate de incendiile din Grecia. Anunţul ministerului grec al Economiei - Shutterstock

Potrivit MAE, sunt în vigoare:

1. Pentru ziua de 25 iulie 2023:

- Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Creta (judeţele Rethymno,Heraklion şi Lashiti), Marea Egee de Sud (Insula Rhodos);

- Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Regiunea Attica, Regiunea Greciei Centrale, Regiunea Marea Egee de Nord (Insulele Samos, Ikaria), Regiunea Egee de Sud (Insulele Karpathos, Kalymnos, Kos), Regiunea Thessalia (Larissa, Magnisia), Insula Creta (Chania), Peninsula Peloponez, Insulele Ionice, Vestul Greciei.

Pe acelaşi subiect

2. Pentru ziua de 26 iulie 2023:

- Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic);

- Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), Regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).

Recomandările MAE pentru cetăţenii români

"Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, pe teritoriul Republicii Elene sunt în curs de desfăşurare mai multe incendii de vegetaţie, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există focare de incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora", a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu. Cetăţenii români aflaţi în R. Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).

Precizările autorităţilor din Grecia privind vacanţele românilor

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului anunţă că urmăresc îndeaproape situaţia şi se află în contact cu autorităţile elene, Ambasada Republicii Elene în România, precum şi cu reprezentanţii industriei de profil, din România.

"Potrivit informaţiilor transmise până în acest moment de către autorităţile elene, românii aflaţi în zonele afectate de incendii au fost evacuaţi în condiţii de siguranţă, fără a fi necesară acordarea de asistenţă medicală. Mai mult, agenţiile de turism locale, care au comercializat pachetele de servicii turistice, şi-au îndeplinit onorabil misiunea de relocare şi/sau repatriere a persoanelor aflate în proximitatea incendiilor de vegetaţie. În continuare, decidenţii Republicii Elene iau toate măsurile necesare pentru protejarea tuturor turiştilor aflaţi în vacanţă, pe teritoriul ţării lor", a transmis Ministerul Economiei.

Reprezentanţii acestuia au precizat că "turiştii români care au achiziţionat în avans pachete de servicii de călătorie într-una dintre destinaţiile cu risc de producere a incediilor de vegetaţie, ţinând cont de faptul că autorităţile elene nu au impus restricţii, limitări sau suspendări privind circulaţia sau activitatea hotelieră, au posibilitatea de a solicita agenţiilor de turism reprogramarea/anularea vacanţei, cu respectarea condiţiilor contractuale, stabilite prin acordul părţilor".

Unde pot solicita românii asistenţă consulară

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor web: http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că va intra România în Schengen şi cu graniţele terestre până la finalul anului?

Observator » Stiri externe » Ce se întâmplă cu românii care şi-au programat vacanţe în zonele afectate de incendiile din Grecia. Anunţul oficialilor de la Atena