Antena Meniu Search
x

Ce vrea Volodimir Zelenski de la Joe Biden, dar NU va obține. Mizele vizitei în SUA

Volodimir Zelenski va părăsi Ucraina pentru prima dată de când Rusia a invadat în februarie și într-un stadiu al războiului critic pentru țara sa. Discursul pe care îl va ține în fața Congresului îi oferă liderului de la Kiev posibilitatea de a le cere personal aleșilor americani menținerea ajutoarelor financiare și militare, chiar și după ce republicanii, care au fost mai sceptici față de aceste măsuri, au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților. Politico subliniază că în ultimele săptămâni s-au purtat negocieri legate de armele care ar putea fi oferite în războiul împotriva Moscovei.

de Adrian Popovici

la 21.12.2022, 12:09

Volodimir Zelenski și Joe Biden
Ce vrea Volodimir Zelenski de la Joe, Biden dar NU va obține. Mizele vizitei în SUA - Profimedia

Liderul de la Kiev a cerut sisteme de arme mai avansate pentru a contracara atacurile rusești și pentru un sprijin energetic și economic suplimentar, în timp ce civilii se pregătesc pentru o iarnă brutală. Înainte ca vizita să aibă loc, oficialii americani au confirmat că Ucraina va primi un nou pachet de asistență financiară, fonduri care ar trebui să ajungă la două miliarde de dolari, la care se adaugă și un nou ajutor militar, o baterie de rachete Patriot.

Biden va anunța miercuri pachetul suplimentar de ajutor, potrivit unui înalt oficial al administrației. Statele Unite vor oferi instruire privind operarea sistemului patriot pentru forțele ucrainene într-o țară terță. Oficialul a subliniat faptul că SUA nu își schimbă politica privind implicarea trupelor sale și că sistemul va fi operat de trupele Kievului.

Secretara de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-un comunicat că vizita lui Zelenski la Washington va arăta "un sprijin puternic, bipartizan pentru Ucraina". "Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât este necesar, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară". a adăugat aceasta.

Ce speră să primească Zelenski după vizita din SUA

Pe acelaşi subiect

Sursele citate de Politico arată că într-un apel telefonic din 11 decembrie, Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington să discute despre operațiunile de pe front și despre modalitățile prin care administrația sa ar putea continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. În săptămânile care au urmat acestei convorbiri, oficialii americani au purtat discuții cu omologii lor de la Kiev și din Europa legate de natura ajutorului militar.

În timpul întâlnirii cu Biden și echipa sa de securitate națională, delegația lui Volodimir Zelenski va încerca să obțină sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, dar și drone Grey Eagle sau Reaper. În ciuda argumentelor aduse de partea ucraineană, americanii sunt de părere că costurile unor astfel de ajutoare sunt mult mai mari decât riscurile, existând posibilitatea ca din cauza acestor echipamente Putin să ordone o escaladare a ostilităților.

Pe lângă ajutorul militar, vizita lui Zelenski reprezintă și o încercare a Casei Albe de a asigura un sprijin bipartizan Kievului în conflictul actual. Deși administrația Biden nu crede că ajutorul va înceta complet, oficialii recunosc în privat că există temeri că sumele oferite vor scădea probabil în lunile următoare. O vizită oficială, cred ei, ar putea determina o schimbare a atitudinii în Camera Reprezentanților dominată de republicani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Ce vrea Volodimir Zelenski de la Joe Biden, dar NU va obține. Mizele vizitei în SUA