Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video NATO aduce în România apărare de ultimă generație în fața pericolului rus: sisteme de rachete Patriot, MAMBA și mii de soldați profesioniști

România a obţinut tot ce şi-a dorit la summitul istoric al NATO de la Madrid. Marea Neagră a fost declarată zonă de importanţă strategică, iar preşedintele american Joe Biden a anunţat că va trimite în ţara noastră încă 5.000 de militari. Vor fi gata de luptă în cel mai scurt timp, dacă Vladimir Putin decide o confruntare directă. Pentru tot Flancul Estic, 300.000 de soldaţi ai Alianţei Nord-Atlantice vor putea interveni, la nevoie. Este cea mai mare mobilizare din Europa în istoria de 73 de ani a NATO.

de Redactia Observator

la 29.06.2022 , 19:20

Pentru prima oară în istoria NATO, Marea Neagră este menționată în documentele Alianţei ca zonă de importanţă strategică. Este ceea ce ţara noastră cerea încă din 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea. Invazia Ucrainei i-a convinsă însă pe aliaţii noştri că pericolul reprezentat de Moscova în această regiune nu mai poate fi ignorat. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei de pe mare, Marea Neagră, nu din altă mare. Deci Marea Neagră este zonă de război şi nu ne place acest lucru. E clar că trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată, iar noi am insistat ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO.

Pentru că suntem aproape de zonele unde cad bombele ruşilor în Ucraina, în ţara noastră vor fi mobilizaţi mai muţi soldaţi aliaţi. Pe primii îi vor trimite Statele Unite. 

Vezi și

Joe Biden, preşedintele SUA: Vom menţine şi o brigadă rotativă adiţională, compusă din 3.000 de militari şi 2.000 angajați, o echipă pregătită de luptă în România. 

Pe acelaşi subiect

Forțe sporite ale NATO, pe teritoriul României

Până la începerea războiului din Ucraina, în România erau deja dislocaţi aproximativ 1.000 de militari americani în baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Alte câteva sute operau dronele Reaper la Câmpia Turzii şi în jur de 200 de specialişti asistau scutul antibalistic de la Deveselu. După ce militarii lui Putin au invadat Ucraina, prezenţa aliată în ţara noastră aproape s-a triplat. Sunt acum 4,500 de soldaţi. Cei mai mulţi militari sunt din Statele Unite, aproximativ 2.600. Franţa, care conduce Grupul de luptă NATO din ţara noastră, are la noi 750 de militari, iar 300 sunt din Belgia.  Alte trupe au venit la noi din Portugalia, Polonia, Marea Britanie şi Italia. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu vom avea doar forțe prealocate, vom avea și echipamente pre-poziționate. Noi ne dorim o prezență permanentă a trupelor aliate.

România va primi sisteme de apărare antiaeriană performante: Patriot și MAMBA

Pe lângă trupe, ţara noastră se mai poate baza şi pe sisteme de apărare antiaeriană perfomante. Este vorba de sistemul Patriot, sistemul MAMBA, desfășurat de Franța la Capul Midia, şi, bineînţeles, scutul antibalistic de la Deveselu. 

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Vom avea tot ce înseamnă apărare de ultimă generaţie în flancul estic, inclusiv în România.

Pentru a determina Rusia să se gândească de două ori înainte de a ataca un stat membru NATO, tot Flancul Estic al Alianţei va fi blindat. Acum sunt mobilizați 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO și 100.000 de soldați americani. Peste 300.000 de militari aliaţi vor fi puşi însă în alertă şi gata să intervină imediat ce primesc semnalul de luptă.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Este prima dată după Războiul Rece când avem astfel de planuri, de forţe trimise în prealabil.

Securitatea vine însă şi cu costuri. De anul viitor, bugetul Apărării va creşte cu 25%. Mai exact, ţara noastră va cheltui cu apărarea aproape 10 miliarde de euro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » NATO aduce în România apărare de ultimă generație în fața pericolului rus: sisteme de rachete Patriot, MAMBA și mii de soldați profesioniști