Antena Meniu Search
x

Video Starea centralei Zaporojie, după bombardamentele din zonă. Ce presupune o posibilă oprire a ei

Invitat la Podcastul Observator Cantemir Ciurea-Ercău, Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare ( CNCAN) din România, acesta a discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie, modul în carea a fost afectată de la invadarea soldaților ruși și posibilele scenarii care vizează închiderea temporară sau totală a acesteia.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 09.09.2022, 15:56

Vezi și

Toți ochii au fost ațintiți, din nou, pe centrala de la Zaporojie pentru că a fost acolo o inspecție a a specialiștilor internaționali de la Agenția pentru Energia Antomică. Aceștia au vrut să vadă cu ochii lor ceea ce reclamă ucrainenii deja de foarte multă vreme și anume viciile care s-au produs asupra centralei respective și cât de mare este pericolul nuclear. Specialiștii au cerut, de urgență, instituirea unei zone de securitate în perimetrul de la Zaporijie, menționând ca e fără precedent ca o centrală nucleară să devină o scenă de război.

Cantemir Ciurea a menționat faptul că starea centralei nu este una foarte gravă, ba chiar “acceptabilă” chiar dacă unitățile sale au fost oprite. Un accident apărut la o centrală oprită nu are impact deoseit asupra aplasamentului” ceea ce, susține acesta, este un lucru foarte bun pentru România.

Cantemir Ciurea-Ercău: În acest moment, starea este acceptabilă având în vedere că unitățile sunt oprite, deși orice unitate oprită în stare sigură este o unitate care din punctul nostru de vedere se află într-o stare confortabilă, întrucât un accident la o centrală oprită nu are impact deosebit asupra aplasamentului și din punctul ăsta de vedere, pentru noi reprezintă un lucru bun.”

Efectele opririi totale a centralei de la Zaporijie

Unul dintre inspectorii șefi ai Energoatom, Agenția Ucraineană de Energie Atomică, a fost de părere că ar trebui chiar oprită cu totul centrala nucleară de la Zaporojie, nu doar elementele de conectare electrică, ci și generatoarele diesel, pentru că acestea au un consum prea mare și pot duce la accidente în zonă.

Cantemir Ciurea-Ercău: Generatoarele diesel de urgență trebuie să fie disponibile tot timpul. Indiferent dacă centrala este sau nu conectată la rețeaua națională de energie electrică, generatoarele diesel trebuie să fie pornite tot timpul, astfel încât în momentul în care alimentarea din sistemul național de energie electrică este indisponibil ele să poată interveni, pentru a putea asigura alimentarea consumatorilor esențiali pentru răcirea combustibililor din reactoare. Este adevărat că pe măsură ce trece timpul, necesitatea de energie electrică este din ce în ce mai mică întrucât combustibilul din reactor se răcește, iar cantitatea de căldură care trebuie eliminată este mai mică. Ca să oprești în totalitate alimentarea cu energie elctrică la o unitate nucleară, se presupune că zona este complet golită dintr-un reactor și mutată într-un bazin de calmare, în vecinătatea reactorului.”

Ce efecte ar avea o oprire temporară a centralei

Cantemir Ciurea-Ercău: „O oprire temporară nu are un efect imediat având în vedere că există o inerție termică, o rezervă de apă de răcire în sistemele reactorului. Deci, o oprire pe termen scurt nu are un impact, dar, pe termen mai lung, este absolut necesar să se stabilească răcirea zonei active. Alimentarea unei centrale nucleare cum este cea de la Zaporojie se face prin Rețeaua Națională, iar dacă aceasta nu este disponibilă, prin intermediul generatoarelor diesel de urgență. Fiecare unitate nucleară este utilată cu trei generatoare diesel de urgență, toate trei având capacitatea de a funcționa independent, astfel încât să se asigure în orice moment cantitatea de energie necesară răcirii combustibilului nuclear.”

Cât timp e „sănătos” ca centrala să funcționeze pe generatoarele de urgență

Cantemir Ciurea-Ercău: „În mod normal, nu contează de unde vine energia electrică. Bineînțeles, ca să se asigure o marjă de siguranță, este preferabil ca alimentarea cu energie electrică să se facă din rețeaua națională, urmând ca aceste generatoare să fie menținute pentru stări de urgență, ca rezervă. Ele sunt capabile să funcționeze un număr mare de ore, au combustibil pentru funcționare neîntreruptă pentru aproximativ 10 zile, cu posibilitatea de realimentare din rezervoare, astfel încât funcționarea lor să poată fi prelungită un timp foarte mare.”

Decuplarea centralei de la sistemul energetic ucrainean și cuplarea la cel rusesc

Decuplarea centralei de la sistemul energetic ucrainean și cuplarea la cel rusesc ar implica foarte multe schimbări în ceea ce privește infrastructura necesară pentru această operațiune. Potrivit Președintelui CNCAN, până în acest moment nu s-a pus problema de astfel de schimbare majoră, însă, spune acesta, nu este exclus să se realizeze într-un viitor apropiat”.

Cantemir Ciurea-Ercău: „Decuplarea de la sistemul energetic național ucrainean și cuplarea la cel rusesc este posibilă cu condiția să existe infrastructura necesară. Asta înseamnă ca sistemul energetic național din Rusia să aibă o linie electrică, care să ajungă până la granița cu Ucraina și de acolo să se continue cu o altă linie electrică până în apropierea stației electrice la care este cuplată centrala nucleară de la Zaporojie. Din câte știm, nu există așa ceva, dar nu este exclus să se realizeze într-un viitor apropiat.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Starea centralei Zaporojie, după bombardamentele din zonă. Ce presupune o posibilă oprire a ei