Antena Meniu Search
x

Video Palestinienii au sărbătorit ”victoria” în stradă. Hamas: ”Inamicul sionist nu ne-a distrus tunelurile”. Cine a câștigat de fapt mini războiul dintre Fâșia Gaza și Israel

După 11 zile de lupte amare între Hamas și Israel, cu peste 230 de palestinieni și 12 israelieni morți, sute de răniți și mii de palestinieni din Fâșia Gaza care și-au pierdut casele, Hamas și guvernul israelian se întorc fix unde erau înainte de acest episod de război. 

de Redactia Observator

la 21.05.2021, 12:22

Khalil al-Hayya, un oficial înalt al Hamas, s-a alăturat vineri susținătorilor în stradă pentru a sărbători încetarea focului pe care a numit-o „o victorie” mișcării sale. Nu a dezvăluit condițiile încetării focului, dar a susținut că Israelul nu a reușit să distrugă infrastructura militară a Hamasului. Urale au răsunat în orașul Gaza, odată cu încetarea bombardamentelor. Locuitorii au ieșit în stradă strigând ”Allahu Akbar” pentru a sărbători oprirea ostilităților după un conflict de 11 zile care a lăsat sute de morți.

”Este evident că pierzătorii acestei runde de război sunt cetățenii din Gaza și Israel. Hamas a obținut câștiguri strategice peste așteptări. De vineri, Israelul va permite accesul de produse în Fâșia Gaza, în timp ce Hamas va impune încetarea focului, deocamdată, tuturor grupurilor islamiste. Este o strategie veche de un deceniu după fiecare rundă de conflict:  guvernul Israelului permite transferul de fonduri și alte concesii pentru a ușura guvernarea Hamas, iar Hamas păstrează în schimb calmul între episoadele de conflict. Singurul factor incert este cât va dura această încetare a focului. Și având în vedere rezultatele acestui mini-război, mulți nu cred că va dura nici cinci luni. În timp ce ambele părți pot revendica anumite câștiguri și anumite eșecuri, marii câștigătorii sunt Hamas, pe termen mediu, și Benjamin Netanyahu, pe termen scurt. Netanyahu rămâne pentru moment cu funcția de premier iar Hamas este percepută în lumea arabă și în sfera palestiniană ca învingător regional.” scrie publicația Times of Israel, într-o analiză.

Khalil al-Hayya a anunțat vineri noapte pe stăzile din Gaza că Israelul nu a reușit să distrugă celebrul ”metrou” din Gaza. ”Netanyahu, inamicul sionist și armata sa au spus că vor distruge tunelurile de deasupra rezistenței noastre, îi spun astăzi că luptătorii noștri pășesc acum cu mândrie în tuneluri”, a anunțat Khalil al-Hayya la mitingul din Gaza. "Sărbătorim această victorie acum, lăsați lumea să asculte de ce sărbătorim. De ce ieșim fericiți? Pentru că au apărut mulți factori. Inamicul sionist a vrut să impună noi lucruri în Ierusalim și în țara noastră natală Palestina, așa că Palestina s-a ridicat de la mare până la râu, de la nord la sud pentru a fi ca un singur castel, un singur popor în fața acestui ocupant și spunem că toți suntem ne sacrificăm pentru Palestina.” a spus liderul Hamas.

De partea cealaltă, IDF spune că a distrus peste 100 de km din rețeaua de tuneluri a Hamas din orașele Gaza, Khan Yunis și Rimal și a neutralizat abilitățile de lansare a rachetelor cu aproximativ 570 de atacuri aeriene. Armata transmite că a afectat grav capacitatea Hamas de a dezvolta și produce arme, distrugând ateliere și centre de cercetare, dintre care unele au fost concepute pentru a-și actualiza armamentul. Forțele israeliene au lovit mai multe clădiri despre care susțin că adăposteau ”birouri” Hamas, inclusiv 10 birouri guvernamentale, 11 ținte de securitate internă și cinci bănci care gestionează fonduri de terorism. Zeci de camere de comandă, mascate în clădiri înalte, au fost de asemenea distruse. Militarii au asasinat 25 de înalți oficiali și aproximativ 200 de agenți aparținând Hamasului sau Jihadului Islamic. Peste 4.300 de rachete au fost trase în total asupra Israelului în timpul luptelor, dintre care 90%  au fost interceptate de Iron Dome, susține armata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Palestinienii au sărbătorit ”victoria” în stradă. Hamas: ”Inamicul sionist nu ne-a distrus tunelurile”. Cine a câștigat de fapt mini războiul dintre Fâșia Gaza și Israel