Antena Meniu Search
x

Cine ar fi trădătorul care i-a ajutat pe ruși să intre în Azovstal. ”Se duc lupte crunte de 3 zile”. Rusia neagă asaltul

Forțele ucrainene baricadate în combinatul Azovstal au acuzat joi trupele truse că au intrat pe teritoriul uzinei, unde luptă de 3 zile, încălcând ultimul acord de încetare a focului anunțat miercuri seară și împiedicând evacuarea civililor. Rusia spune că soldații săi nu au intrat pe teritoriul uzinei și că a deschis coridoare umanitare care funcționează. Război Rusia - Ucraina, ziua 71. Filmul evenimentelor

de Redactia Observator

la 05.05.2022, 17:54

Vezi și

Ruşii nu îşi respectă promisiunea de încetare a focului la Azovstal, afirmă joi un comandant ucrainean. ”Este ziua a treia de când inamicul a intrat în uzina Azovstal, unde continuă luptele crunte și sângeroase. Încă o dată, rușii și-au încălcat promisiunile de încetare a focului și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se adăpostească de bombardamente în subsolurile uzinei. Inamicul nostru nu respectă norme etice, convenții sau legi”, a declarat joi căpitanul Sviatoslav Palamar într-un clip postat pe Telegram, potrivit BBC. 

Palamar i-a cerut președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, ”să aibă grijă de soldații răniți care mor într-o agonie oribilă pentru că nu parte de îngrijiri medicale adecvate” și a cerut comunității internaționale să ajute la evacuarea civililor. Zelenski a declarat miercuri că 344 de persoane au fost evacuate din Mariupol și zonele învecinate. Rusia a susținut că va deschide de joi până sâmbătă coridoare de evacuare de la uzina Azovstal și că va înceta focul între orele 8-18, dar comandantul ucrainean din interiorul complexului spune că rușii și-au încălcat angajamentul de a permite civililor să plece la timp.

BBC: Nu sunt clare informațiile dacă rușii au intrat sau nu în Azovstal

Ivanna Klympush-Tsintsadze, președintele comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, a declarat joi pentru BBC că un asalt asupra uzinei de la sol și din aer ar fi ”foarte dureros și devastator”. Klympush-Tsintsadze a relatat că forțele ruse au încercat să intre în uzină prin tunelurile subterane ”cu ajutorul unui trădător” care le-a arătat drumul, dar până acum nu au avut succes. Potrivit BBC, nu este clar cât de exacte sunt informațiile potrivit cărora soldații ruși sunt deja în interiorul uzinei.

Pe acelaşi subiect

Ruşii au găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seara pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean al Apărării. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia. 

Comandantul soldaților din regimentului Azov, care luptă în interiorul uzinei Azovstal, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a spus miercuri seară că în interiorul combinatului au loc bătălii grele după ce forțele ruse au spart perimetrul acestuia, potrivit CNN. Rusia respinge acuzaţiile conform cărora trupele ruse au pătruns în Azovstal.

"De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul uzinei. Sunt bătălii grele și sângeroase”, a transmis Denis Prokopenko. "Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a stăpâni atacul inamicului. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar arătat garnizoanei de la Mariupol. Situația este extrem de dificilă, dar continuăm să îndeplinim ordinul de a ne apăra”. Petro Andriuschenko, un consilier al primarului de la Mariupol, a declarat că uzina a fost atacată şi bombardată "non-stop” toată noaptea de miercuri spre joi și că acolo este ”iadul”.

Separatiștii ruși au postat joi o filmare care arată bombardarea uzinei Azovstal

O filmare publicată de un grup separatist susținut de Rusia pare să arate un atac asupra Azovstal, relatează The Guardian. Videoclipul a fost publicat pe Telegram pe 4 mai, dar nu este clar când a fost filmat. Comandantul forțelor ucrainene din fabrică spune că luptele continuă iar bombardamentele au transformat o mare parte din combinat în moloz. Kremlinul a negat informațiile conform cărora forțele Moscovei ar încerca să ia cu asalt Azovstal.

Kremlinul neagă că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal

Ce spun rușii? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins informațiile conform cărora armata rusă ar fi pătruns pe teritoriul uzinei siderurgice, spunând că ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a anula luarea cu asalt a uzinei este încă în vigoare”Partea ucraineană, în special cei care se ascund acolo pe teritoriul uzinei, este binecunoscută pentru că lansează o cantitate imensă de minciuni și falsuri în mod continuu”, a spus Peskov.

Peskov a adăugat că Putin a dat ordinul de anulare a asaltului asupra uzinei, adăugând că "nu au existat alte ordine din partea comandantului șef (președintele Putin)”. Peskov a confirmat că forțele ruse continuă asedierea uzinei, dar că de joi funcționează coridoarele de evacuare. CNN nu a putut confirma indepedent această informație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cine ar fi trădătorul care i-a ajutat pe ruși să intre în Azovstal. ”Se duc lupte crunte de 3 zile”. Rusia neagă asaltul