Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 70 LIVE TEXT. Lupte pe viață și pe moarte în Mariupol. Armata rusă a pătruns în oțelăria Azovstal, susține un parlamentar ucrainean

Război Rusia - Ucraina, ziua 69. Rusia a bombardat oraşul Lvov seara trecută şi regiunea Doneţk. Cel puţin 21 de oameni au murit, iar alţi 27 au fost răniţi doar în Doneţk. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski anunţă că 156 de civili au fost scoşi din uzina Azovstal şi au ajuns la Zaporojie. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, anunţă că miercuri, 4 mai, sunt programate patru coridoare umanitare către Zaporojie. 27 de persoane au murit, iar alte 12 sunt rănite în urma unui accident grav petrecut în vestul Ucrainei. Oamenii se îndreptau spre graniţa cu Polonia.

de Redactia Observator

la 04.05.2022, 22:03

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 20:50. Trupele ruse au intrat în combinatul siderurgic Azovstal de la Mariupol, susține un parlamentar ucrainean

Forțele ruse au intrat pe teritoriul oțelăriei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit șefului grupului parlamentar aflate la guvernare, David Arakhamia. În comentariile adresate RFE/RL, citate de Reuters, Arakhamia a spus că miercuri seara încă mai erau contacte între guvernul Ucrainei și luptătorii ucraineni din combinatul siderurgic.

"Încercările de a asalta planta continuă pentru a doua zi. Trupele ruse sunt deja pe teritoriul Azovstal", a declarat Arakhamia. 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 18:55. Ungaria se opune proiectului Comisiei Europene privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia

Guvernul Viktor Orban a anunţat, miercuri după-amiază, că se opune "formei actuale" a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

Miercuri, 4 mai 2022 / 18:24:51

Ungaria se opune proiectului CE privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia -2-

BUDAPESTA/BRUXELLES (MEDIAFAX) - Guvernul Viktor Orban a anunţat, miercuri după-amiază, că se opune "formei actuale" a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

"Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre", a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, conform cotidianului Le Monde.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune oprirea progresivă a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni impuse Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Ungaria şi Slovacia ar urma să beneficieze de derogări temporare, întrucât sunt dependente total de importurile de petrol din Rusia, au afirmat oficiali de la Bruxelles.

Dar Peter Szijjarto afirmă că derogarea temporară nu ar fi suficientă, transmite MEDIAFAX. Livrările de petrol rus sunt necesare pentru funcţionarea Ungariei, iar Budapesta ar fi exceptată de la oprirea importurilor doar până la sfârşitul anului 2023. "Nu este vorba despre o lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci de realitatea fizică, geografică şi în materie de infrastructură", a explicat Peter Szijjarto.

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a anunţat că Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol şi 85% din necesarul de gaz.

Comisia Europeană a transmis miercuri dimineaţă Consiliului UE propunerea formală privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou set de sancţiuni ca urmare a invaziei militare în Ucraina. Consiliul UE are nevoie de unanimitate pentru luarea acestei decizii.

UPDATE 16:25. Ucrainenii au pierdut legătura cu Batalionul Azov din oțelăria Azovstal

Primarul Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat că miercuri au izbucnit noi lupte violente la uzina Azovstal, unde sute de civili sunt încă blocaţi în interior împreună cu ultimii apărători ucraineni din oraș.

"Astăzi sunt bătălii grele la Azovstal. Oamenii noștri curajoși apără această fortăreaţă, dar este foarte greu, pentru că artileria grea și tancurile trag în toată fortăreaţa", a spus Boichenko, potrivit CNN.

Boichenko a spus că există 30 de copii prinși în Azovstal care încă așteaptă să fie salvați.

"Din păcate, astăzi am pierdut legatura de comunicare cu băieții, nu există nicio legătură pentru a înțelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu. Ieri a fost o legătură cu ei, astăzi nu mai este", a declarat el.

UPDATE 13:45 Ministrul rus al Apărării ameninţă că Rusia va considera transporturile NATO care livrează arme Ucrainei drept ”ţinte” şi susţine că soldaţii ucraineni din oţelăria Azovstal sunt ”blocaţi în siguranţă”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, că Armata rusă va considera transporturile NATO care livrează arme în Ucraina drept ”ţinte care urmează să fie distruse”, potrivit agenţiei de presă rusă RIA, citată de Reuters. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a mai spus că soldaţii ucraineni ascunşi în oţelăria Azovstal din Mariupol au fost ”blocaţi în siguranţă” după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca aceştia să fie închişi ermetic.

”În conformitate cu instrucţiunile comandantului şef suprem (n.r. Vladimir Putin), militanţii rămaşi în zona industrială a oţelăriei Azovstal sunt blocaţi în siguranţă de-a lungul întregului perimetru al acestui teritoriu. Propunerile repetate către naţionalişti de a elibera civilii şi de a depune armele cu garanţia salvării de vieţi şi a unui tratament decent în conformitate cu normele dreptului internaţional de către aceştia au fost ignorate. Continuăm aceste încercări”, a declarat Şoigu, potrivit RIA.

UPDATE 12:35 "Mercenarii israelieni luptă alături de Batalionul Azov în Ucraina", acuză Rusia

”Mercenarii israelieni” luptă în Ucraina alături de Batalionul Azov, pe care Moscova îl descrie drept ”nazist” şi susţine că a comis atrocităţi în Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Astfel, Moscova intensifică disputa cauzată de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a afirmat că Adolf Hitler avea ”sânge de evreu”, relatează Le Figaro, citat de news.ro. ”Voi spune ceva ce care politicienii israelieni probabil nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni luptă alături de militanţii din Azov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru postul de radio Sputnik. Fondat în 2014 de activişti de extremă dreaptă înainte de a fi integrat în forţele regulate, regimentul ucrainean Azov s-a impus ca unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai forţelor ruse în războiului declanşat de Rusia în Ucraina în luna februarie.

UPDATE 10:45 Rușii au furat 400.000 de tone de cereale din Ucraina, acuză viceministrul agriculturii de la Kiev

Oficiali ruşi au luat 400.000 de tone de cereale din teritoriul ucrainean ocupat, adică aproximativ o treime din stocurile de cereale de la Herson, din regiunile Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, a declarat viceministrul agriculturii de la Kiev, Taras Vîsoţki, scrie Agerpres. Înainte de război, acolo erau depozitate aproximativ 1,3 milioane de tone de cereale pentru aprovizionarea zilnică, dar şi pentru plantare. "Nu erau rezerve strategice", a spus el.

UPDATE 10:25 Rusia a desfăşurat 22 de grupuri tactice la nivel de batalion în apropiere de Izium

Rusia a desfăşurat 22 de grupuri tactice la nivel de batalion în apropierea oraşului Izium, în estul Ucrainei, încercând să avanseze de-a lungul axei de nord a regiunii Donbas, relatează miercuri Reuters, EFE şi Liga.net, citând serviciile militare de informaţii britanice. Există o probabilitate ridicată ca, în pofida încercărilor nereuşite de a sparge apărarea ucraineană şi pentru a-şi accelera ofensiva, Rusia să vrea să treacă dincolo de Izium pentru a ocupa oraşele Kramatorsk şi Severodoneţk, informează Ministerul britanic al Apărării pe Twitter într-o analiză actualizată a situaţiei de pe frontul ucrainean, în baza datelor serviciilor sale de informaţii militare. Poate cea mai importantă sancţiune vizează sectorul energetic. Uniunea Europeană vrea să renunţe complet la dependenţa de petrolul rusesc. "Nu va fi uşor, dar pur şi simplu trebuie să facem asta. Tot petrolul rusesc va fi eliminat, treptat", a declarat Ursula von der Leyen. Ţiţeiul va fi eliminat în următoarele 6 luni, iar toate produsele rafinate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2022.

UPDATE 10:17 Al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Măsurile anunţate de UE

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, anunţă al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în contextul războiului din Ucraina. Sunt vizate armata rusă, televiziunile ruseşti şi sectorul energetic. Pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei, al şaselea la număr, urmează să fie aprobat de Comisia Europeană în zilele următoare. Sunt patru sectoare care sunt vizate sancţiuni. În primul rând, militarii ruşi care au participat la acţiunile din Bucha şi Mariupol şi sunt acuzaţi de crime de război vor fi vânaţi. Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, va fi şi ea deconectată de la sistemul interbancar SWIFT. De asemenea, trei mai radiodifuzori ruşi vor fi interzişi în statele membre al Uniunii Europene.

Zelenski spune că 156 de civili au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi seară, că 156 de femei şi copii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie, notează news.ro. “În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.

Astăzi, 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a afirmat Zelenski. El a precizat că le este recunoscător celor de care a depins salvarea oamenilor din Mariupol. “Celor care au fost de acord şi care au ajutat. Le sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat transportul fizic al oamenilor prin coridorul umanitar”.

Patru coridoare umanitare către Zaporojie, miercuri, dacă situaţia va permite

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că pentru miercuri sunt plănuite patru coridoare umanitare către Zaporojie, “dacă va permite situaţia”, informează cnn.com. Prin cele patru coridoare ar urma să fie evacuaţi oameni din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasilivka. În discursul său de marţi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că din oţelăria Azovstal din Mariupol au fost evacuaţi 156 de oameni, care sunt acum în siguranţă în Zaporojie.

Cel puțin 21 de persoane ucise și alte 27 rănite în timpul atacurilor rusești din Donețk

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și alte 27 au fost rănite în timpul atacurilor rusești din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a afirmat guvernatorul regional. Pavlo Kirilenko a precizat că cifra include 10 persoane care au murit la o fabrică din orașul Avdiivka, conform Sky News. Acesta a marcat cel mai mare număr zilnic de morți în regiune de la atacul asupra unei gări din orașul Kramatorsk de luna trecută, care a ucis 50 de persoane.

Armata rusă a atacat, marţi seară, poziţii din oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei, afirmau oficiali ucraineni, raportând întreruperi ale alimentării cu electricitate după bombardamente. Conform autorităţilor ucrainene, cel puţin patru explozii de amploare au avut loc marţi seară la periferia oraşului Lviv. Primarul oraşului, Andrii Sadovii, a îndemnat populaţia să se adăposteasc.

Rusia va boicota miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comitetului Politic şi de Securitate al UE

Rusia va boicota, miercuri, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comitetului Politic şi de Securitate (COPS) al Uniunii Europene, ceea ce arată o nouă deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi partenerii parteneri ai Naţiunilor Unite, relatează Le Figaro, citat de news.ro. Potrivit unei surse diplomatice a Rusiei care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, decizia Moscovei este legată de situaţia din Ucraina. La rândul său, un diplomat occidental a afirmat că nu îşi aminteşte ca Rusia să mai fi boicotat vreo reuniune a Consiliului de Securitate de la startul invaziei, în 24 februarie.

Australia a impus noi sancțiuni împotriva a încă 110 politicieni și persoane fizice din Rusia

Australia a impus noi sancțiuni împotriva a încă 110 politicieni și persoane fizice din Rusia, încercând să pedepsească Moscova pentru recunoașterea independenței a două regiuni controlate de Rusia în Ucraina. Australia a enumerat sancțiuni împotriva a 76 de politicieni ruși și a 34 de oficiali ai guvernului ucrainean "marionetă" instalată în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, a confirmat miercuri ministrul australian de externe Marise Payne.

„Aceste persoane au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin afirmarea autorității guvernamentale asupra unor zone din Ucraina fără a avea acordul guvernului ucrainean", a declarat Payne, conform The Guardian.

Accident grav în vestul Ucrainei: cel puţin 27 de oameni au murit

Cel puţin 27 de persoane au murit într-un accident grav care a avut loc, marţi, în apropierea localităţii Sitne din regiunea ucraineană Rivne, relatează La Libre, citând Belga. Alte 12 persoane au fost rănite în urma coliziunii dintre un autobuz, o maşină şi un camion cisternă. A vorbit despre accident şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic. El a spus că teribilul accident s-a soldat cu 17 morţi, însă bilanţul ar putea fi mai mare, acesta fiind unul provizoriu. “Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii. Am cerut să îi se ofere asistenţa necesară victimelor”, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 70 LIVE TEXT. Lupte pe viață și pe moarte în Mariupol. Armata rusă a pătruns în oțelăria Azovstal, susține un parlamentar ucrainean