Antena Meniu Search
x

Cine este Alexandra Bulat, care ar putea ajunge primul român ales în Parlamentul din Marea Britanie

Alegeri în Marea Britanie 2024. Victorie zdrobitoare a Partidului Laburist în Marea Britanie. Primele rezultatele arată că va obţine cele mai multe locuri în parlament şi va înfrânge Partidul Conservator după 14 ani în care acesta s-a aflat la putere. Câştigul va însemna şi înlocuirea premierului Rishi Sunak cu liderul laburiştilor. Scrutinul din Regat ar putea trimite şi o româncă în Parlamentul de la Londra. 

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 09:23

Partidul Laburist pare să se îndrepte către o victorie răsunătoare, învingându-i astfel pe conservatori care se află la putere din 2010. Exit poll-ul arată că laburiştii vor obţine 410 de locuri, în timp ce partidul lui Rishi Sunak va avea numai 131 din cele 650 de locuri ale Parlamentului.

  • Partidul Laburist: 410 locuri
  • Partidul Conservator: 131
  • Partidul Liberal-democrat: 61
  • Partidul Reformei: 13
  • Partidul SNP: 10
  • Partidul Plaid Cymru: 4
  • Partidul Verde: 2
  • Altele: 19

"Mă aşteptam la o majoritate laburistă. Sunt anumite lucruri la care nu mă aşteptam, numărul ridicat de locuri pentru Partidul Reformei, SNP nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor mele şi conservatorii s-au descurcat destul de bine comparativ cu predicţiile cumplite", a declarat Anand Menon, profesor universitar.

Vezi și

Conservatorii se află astfel în faţa unei înfrângeri istorice care duce la înlocuirea actualului premier, Rishi Sunak, cu liderul laburist, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani. "Ceea ce vreau acum să cer cu modestie este oportunitatea de a lua o țară - care cred că a fost distrusă sub acest guvern - şi să profit de această ocazie pentru a ne reconstrui țara și a ne duce mai departe", spune Keir Starmer, liderul laburist.

Pe acelaşi subiect

Cine este Alexandra Bulat

O victorie a laburiştilor ar putea aduce în Parlamentul de la Londra în premieră un român. Este vorba de Alexandra Bulat. A plecat în Marea Britanie în 2012, când avea doar 18 ani. A obţinut cetăţenia în urmă cu 4 ani, iar în 2021 devenea prima româncă aleasă consilier în comitatul Cambridge.

"Acesta nu este doar primul scrutin general în care sunt candidat - este, de asemenea, primul scrutin general în care am putut vota. Sunt atât de mândră că mi-am exprimat votul aici, în Huntingdon, unde am devenit cetățean britanic.

După paisprezece ani de guvernare conservatoare, Marea Britanie este disperată după o schimbare, eu candidez pentru a face parte din această schimbare - iar alegătorii din Keyston până la Colne, din Somersham până la Sawtry, vor vota pentru schimbare astăzi. Toate sondajele spun că este o luptă strânsă între candidatul conservator și mine. Dacă vrei schimbare, trebuie să votezi pentru ea", a transmis Bulat, joi, pe Facebook.

După o campanie electorală fulger, de șase săptămâni, britanicii s-au strâns ieri la 40.000 de secții de votare din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord pentru a vota. Ca niciodată, în unele locuri s-au format cozi. În urma apariţiei primelor rezultate, ei s-au arătat încântaţi de viitorul Marii Britanii. “Cred că va fi un set diferit de atitudini despre cum guvernul va aborda anumite lucruri. Sunt foarte încântată şi mă simt optimistă în legătură cu ce arată exit poll-urile. Cred că este timpul pentru un nou viitor şi asta va fi bine pentru ţară”.

Partidul Conservator a primit un val de reproşuri din partea electoratului privind costul ridicat al traiului, criminalitatea crescută şi numărul tot mai mare de imigranţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Stiri externe » Cine este Alexandra Bulat, care ar putea ajunge primul român ales în Parlamentul din Marea Britanie