Antena Meniu Search
x

Filmul celei mai mari umilințe suferite de ruși în Ucraina: 485 de soldați ruși morți și răniți. ”Cine este geniul militar care a decis asta?”

Poate cel mai umilitor moment pentru armata rusă de la startul războiului în Ucraina  - aşa a fost catalogată de unii experţi militari încercarea ruşilor de a traversa săptămâna trecută râul Doneţ din nord-estul Ucrainei. Potrivit The New York Times, estimările bazate pe dovezile disponibile public sugerează că peste 400 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în acel episod, deşi unele surse ucrainene vorbeau de două batalioane tactice pe baza pozelor cu vehicule militare distruse sau abandonate în albia și pe malurile apei. Război Rusia - Ucraina, ziua 82 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 16.05.2022, 16:04

Filmul celei mai mari umilințe suferite de ruși în Ucraina: 485 de soldați ruși morți și răniți. ”Cine este geniul militar care a decis asta?”
Filmul celei mai mari umilințe suferite de ruși în Ucraina: 485 de soldați ruși morți și răniți. ”Cine este geniul militar care a decis asta?” - Forțele Armate Ucrainene

Încercarea rușilor de a traversa râul Doneț a devenit unul dintre cele mai mortale episoade ale războiului, relatează The New York Times. Amploarea eșecului suferit de armata rusă pe malurile Donețului devine mai clară pe măsură ce momentul dezastruos sparge balonul informațional strâns controlat de Kremlin.

Mai șocant este că eșecul umilitor a fost comentat de o serie de bloggeri de război pro-ruși, unii dintre ei fiind prezenți pe linia frontului printre soldați, care postează de obicei pe Telegram povești despre eroismul rușilor și lașitatea ucrainenilor. 

”Comentariile acestor bloggeri militari citiți pe scară largă poate alimenta îndoieli tot mai mari în Rusia cu privire la perspectivele Moscovei în acest război și la competența liderilor militari ai Rusiei”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului într-o analiză publicată în weekend. 

Ce s-a întâmplat pe 11 mai când rușii au încercat să traverseze râul Doneț la Bilohorivka ca să înconjoare trupele ucrainene

Pe acelaşi subiect

Miercurea trecută, pe 11 mai, comandamentul rus a trimis aproximativ 550 de militari din Brigada 74 de infanterie motorizată a Armatei 41 să traverseze râul Doneț prin punctul Bilohorivka, în regiunea Lugansk. Își doreau să încercuiască forțele ucrainene lângă Rubijne.

Imaginile din satelit arată că artileria ucraineană a distrus mai multe poduri de pontoane rusești și a devastat o concentrare importantă  de trupe și echipamente rusești pe malurile râului. Institutul pentru Studiul Războiului, citând analize bazate pe imaginile disponibile publicului, susține că ar fi vorba de până la 485 de soldați ruși uciși și răniți și peste 80 de echipamente militare distruse.

Pe măsură ce știrile legate de pierderile suferite de ruși la trecerea râului prin Bilohorivka au început să se răspândească, unii bloggeri ruși nu s-au mai putut abține să nu critice ”conducerea incompetentă”. ”Am tăcut mult timp”, a spus Yuri Podolyaka, un blogger de război cu 2,1 milioane de urmăritori pe Telegram. Acesta a postat vineri pe Telegram un videoclip în care mărturisea că a evitat până acum să critice armata rusă.

”Mi-am pierdut răbdarea din cauza evenimentelor de la Bilohorivka, unde din cauza prostiei - subliniez, din cauza prostiei comandamentului rus - a fost distrus cel puțin un batalion tactic, posibil două”. Tânărul Yuri a ridiculizat discursul Kremlinului potrivit căruia războiul decurge ”conform planului”. El le-a spus urmăritorilor săi în înregistrarea de cinci minute că, de fapt, armata rusă nu are drone funcționale, tehnică pentru vedere pe timp de noapte și alte echipamente ” lipsesc în mod catastrofal de pe front”.

”Da, înțeleg că este imposibil să nu existe probleme în război”, a spus el. ”Dar când aceleași probleme continuă timp de trei luni și nimic nu pare să se schimbe, atunci eu și alte milioane de cetățeni ai Federației Ruse începem să avem întrebări pentru acești lideri ai operațiunii militare.”

Un alt blogger popular pe Telegram, Starshe Eddy, a scris că liderii militari ruși și-au expus atât de mult soldații la Bilohorivka încât nici nu mai pare ”prostie, ci sabotaj direct”. Iar un al treilea blogger, Vladlen Tatarski, a comentat că ofensiva rusă în estul Ucrainei se mișcă încet nu doar din cauza lipsei de drone de supraveghere, ci și din cauza ”acestor generali” și a tacticilor lor. ”Nu vom avea nicio reformă militară dacă nu obținem numele de familie al geniului militar care a expus un batalion lângă râu și dacă acesta nu răspunde public pentru asta”, a scris Tatarski.

Analiștii occidentali: Lipsă uluitoare de simț tactic din partea generalilor ruși

Analiștii militari occidentali au analizat și ei cu atenție imaginile și au ajuns la concluzia că încercarea rușilor de traversare a râului a demonstrat o lipsă uluitoare de simț tactic. Unii au speculat chiar că generalii și comandanții ruși, disperați să facă progrese, au grăbit operațiunea. Alții au sugerat că de vină este haosul din armata rusă. 

Dacă se dovedesc exacte estimările că sute de soldați ruși au fost uciși și răniți, acesta ar fi unul dintre cele mai mortale episoade cunoscute din acest război. Ținând cont că nu se știe exact câți marinari ruși au murit în scufundarea navei Moskva

La bord se aflau peste 500 de marinari când ucrainenii susțin că au lovit-o cu rachete Neptun. Kremlinul a insistat la început că toți marinarii au fost salvați, iar ulterior a spus că unul singur a fost ucis. Chiar dacă familiile marinarilor dispăruți au cerut public răspunsuri, Kremlinul a păstrat secretă soarta echipajului, parte dintr-o campanie mai amplă de suprimare a veștilor proaste despre război. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Filmul celei mai mari umilințe suferite de ruși în Ucraina: 485 de soldați ruși morți și răniți. ”Cine este geniul militar care a decis asta?”