Antena Meniu Search
x

Cine sunt cei 5 luptători străini, uciși de ruși în Donbas săptămâna trecută. Spulberați de tancuri într-o luptă de 2 ore

Cinci luptători străini, voluntari în războiul din Ucraina, au fost ucişi de ruşi în ultima săptămână. Este voba de doi americani, un suedez, un canadian şi un polonez. Toți făceau parte din Legiunea Străină sau Internațională a Ucrainei care s-a format pe 27 februarie, la 3 zile după invadarea țării de către ruși.

de Redactia Observator

la 25.07.2022, 12:00

Cine sunt cei 5 luptători străini uciși de ruși în Donbas săptămâna trecută. 4 au fost spulberați de tancuri într-o bătălie de 2 ore
Cine sunt cei 5 luptători străini uciși de ruși în Donbas săptămâna trecută. 4 au fost spulberați de tancuri într-o bătălie de 2 ore - Twitter / Euromaidan Press

Legiunea Străină din Ucraina are voluntari din 55 de țări. Cei mai mulți dintre ei sunt americani, britanici, polonezii și canadienii. Potrivit Politico, 4 dintre ei, doi americani, un cetăţean canadian şi un cetăţean suedez au fost ucişi săptămâna trecută, când un tanc rusesc a deschis focul asupra lor în timpul unei bătălii de mai multe ore pe frontul din Doneţk. 

Ruslan Miroshnichenko, comandantul Legiunii Străine din Ucraina, a declarat sâmbătă că americanii uciși sunt Luke ”Skywalker” Lucyszyn și Bryan Young. Aceștia au fost uciși pe 18 iulie alături de Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada și Edvard Selander Patrignani din Suedia. Pe lângă cei patru, Asociația Poloneză de MMA a anunțat sâmbătă moartea lui Tomasz Walentek, fost luptător de arte marțiale mixte, care a plecat voluntar în Ucraina. Polonia nu a confirmat oficial decesul său. 

Cine sunt americanii uciși în Donbas

Conform Politico, primii patru bărbați făceau parte dintr-o echipă de operațiuni speciale din cadrul Apărării Teritoriale a Forțelor Armate ale Ucrainei. Unitatea lor se afla lângă Siversk, un oraș din estul regiunii Donețk, pentru care se duc lupte în prezent. 

Pe acelaşi subiect

În încercarea de a încetini înaintarea Rusiei, luptătorii străini au fost dislocați în satul Hryhorivka, la 3 km nord-est de Siversk. Acolo, potrivit lui Miroshnichenko, ”băieții au fost însărcinați să ocupe pozițiile de tragere” și să elimine rușii care încercau să treacă un râu din zonă.

”Au făcut asta cu succes. Dar la sfârșitul misiunii, ei au fost loviți de tancuri rusești. Primul obuz l-a rănit pe Luke. Edward, Emile și Bryan au încercat imediat să-l ajute, să-i acorde primul ajutor și să-l evacueze. Apoi un al doilea obuz i-a ucis pe toți”, a povestit Miroshnichenko.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a confirmat vineri decesul celor doi americani, dar nu le-a dat numele. ”Suntem în legătură cu familiile și oferim toată asistența consulară posibilă. Din respect pentru familii în această perioadă dificilă, nu mai avem nimic de adăugat”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Politico.

Siversk se află la aproximatic 30 de km nord de orașul Bakhmut, de-a lungul unei autostrăzi-cheie pentru mutarea trupelor și a armamentului pe front. Capturarea acestor două orașe ar aduce armatei ruse controlul a aproximativ 80% din regiunea Donețk.

Cum au fost ambuscați de ruși luptătorii străîni

Luptătorii străini au fost trimiși în zonă pentru a întări trupele ucrainene și au fost atacați în mod special datorită aptitudinilor și experienței lor, potrivit unui raport obținut de Politico care descrie atacul.

”Am început pregătirile pentru "curățarea" râpei de la periferia de est a satului Grigorovka. Pregătirea a fost efectuată pe baza următoarelor informații: noaptea, forțele inamice au trecut râul și s-au poziționat într-o râpă. Exista un pericol clar de a crea un cap de pod și de a strânge soldați pentru a ataca flancul și spatele trupelor noastre”, se arată în raportul scris de un comandant.

”A fost creat un grup de profesioniști cu experiență în războaiele din Irak și Afganistan pentru a îndeplini sarcina”. Potrivit raportului, grupul a fost ținta unui atac puternic de artilerie și cu muniție cu dispersie. Luke a fost rănit în timpul bombardamentului. Restul grupului... i-a oferit primul ajutor. Profitând de pauza între bombardări, s-a luat decizia de a fi evacuat la cel mai apropiat adăpost. În timpul transportului, în urma unei lovituri de tanc, Brian, Edward, Emile, Luke au fost uciși, se mai arată în raport. 

Un alt soldat pe nume Finn, ”a fost rănit la brațul și piciorul stâng”. Un alt soldat pe nume Oskar a suferit numeroase răni. Ambii au ajuns independent la punctul de evacuare, detaliază raportul. Forțele ruse au continuat să bombardeze grupul timp de mai bine de două ore cu artilerie grea și sprijiniți de drone, potrivit raportului. Câteva ore mai târziu o echipă a recuperat cadavrele luptătorilor străini.

În acest atac au fost implicate cel puțin șase tancuri rusești, sprijinite de 4 vehicule blindate de transport cu până la 70 de infanterişti. Au fost întâmpinați de trupe ucrainene  care au oprit înaintarea forțelor ruse. ”În urma a două ore de lupte intense, inamicul s-a retras cu pierderi grele”,concluzionează raportul.

„Voluntarii străini luptă cu bună știință în acest război împotriva Mordorului (n. red - termen din cărțile lui Tolkien, folosit de ucraineni pentru a descrie Rusia) și sunt onorat să fie comandantul lor”, a scris Miroshnichenko pe Facebook. 

Lucyszyn era un american de origine ucraineană, născut în 1991, care a lucrat ca ofițer de poliție în SUA, potrivit lui Miroshnichenko. Young, născut în 1971, era un fost militar american, rănit și trecut în rezervă. Când a început invazia rusă, a decis să vină în Ucraina pentru că ”a depus un jurământ că va apăra lumea liberă”.

Sirois, născut în 1991, era un paramedic cu experiență în Legiunea Străină Franceză.  Patrignani, născut în 1994, a fost un locotenent suedez, care dorea să formeze un pluton de suedezi în Ucraina, potrivit lui Miroshnichenko.

Reprezentanții Legiunii Străine au declarat sâmbătă că mii de străini, inclusiv sute de americani, au venit în Ucraina pentru lupta cu rușii. Administrația Biden a avertizat în mod repetat cetățenii americani să nu călătorească în Ucraina.

Cel puțin alți trei americani au murit de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Doi au fost uciși în acțiune. Alți doi cetățeni americani, Alexander Drueke și Andy Huynh, au fost capturați de forțele ruse în timp ce luptau în Harkov și se află în prezent în custodia rușilor în  Donețk.

Sâmbătă, 23 iulie, Asociația Poloneză de MMA a anunțat moartea lui Tomasz Walentek, fost luptător de MMA, plecat să lupte în Ucraina. Potrivit presei poloneze, Tomasz Walentek a murit în Donbas, în urmă cu câteva zile. Nu este clar dacă Tomasz Walentek făcea parte din grupul de străini uciși lângă Siversk. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Cine sunt cei 5 luptători străini, uciși de ruși în Donbas săptămâna trecută. Spulberați de tancuri într-o luptă de 2 ore