Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Luptătorii străini din Ucraina au povestit că nu au mai văzut un astfel de război. De ce au venit să lupte cu rușii

Luptătorii străini din Ucraina spun că nu au mai văzut un astfel de război. Grupuri mici de soldați occidentali cu experiență se luptă pe linia frontului, în timp ce alții, cu mai puține capacități de luptă, încă încearcă să găsească un rol de jucat în acest conflict militar, relatează New York TimesRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 141 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 14.07.2022 , 18:59

Luptătorii străini din Ucraina spun că nu au mai văzut un astfel de război Legiunea Națională Georgiană din Ucraina, condusă de britanicul Matthew Robinson - www.gq.com

La patru luni după ce Rusia a invadat Ucraina, soldații străini care au răspuns apelului lui Volodimir Zelensk,  se confruntă cu realitatea dură a unui război diferit de tot ce au văzut până acum, scrie publicația New York Times. Mulți dintre voluntarii străini care luptă în Ucraina sunt veterani americani și britanici care au luptat în războaiele din Afganistan și Irak.

Doar că în acele lupte au putut conta pe un sprijin critic, inclusiv pe atacuri aeriene care să-i protejeze la sol. În Ucraina, stilul de luptă este în esență rudimentar: ucrainenii și aliații străini trebuie să se confrunte cu o forță de invazie rusă mai mare și mai bine înarmată, dar fără cele mai elementare lucruri, cum ar fi mese regulate sau chiar instrumente moderne de război care i-ar ajuta să echilibreze raportul de forțe.

”Este mult mai intens decât ceea ce am văzut în Afganistan. Asta este luptă, luptă”, a mărturisit Brian, un fost parașutist militar din armata americană, care nu a vrut să-i fie folosit numele de familie din motive de securitate. 

Articolul continuă după reclamă

De ce au venit străinii să lupte în Ucraina

Pe acelaşi subiect

Soldații voluntari susțin că această realitate i-a alungat pe mulți dintre sutele de bărbați care au sosit la începutul invaziei în Ucraina pentru a ajuta în ceea ce mulți au considerat că este un război drept și profund dezechilibrat. Dintre cei care au rămas, unii lucrează acum direct pentru armata ucraineană. Au fost folosiți tacit și eficient pentru a acoperi golurile din prima linie în materie de capacități, inclusiv pentru a satisface nevoia disperată de medici.

Unii voluntari occidentali încă rătăcesc prin țară și au obiective diferite: de la a strânge fani pe platforme de socializare și de la a experimenta în premieră războiul, până la, în unele cazuri, a găsi semeni care să îmbrățișeze convingerile de extremă dreapta, potrivit voluntarilor. Însă cei mai profesioniști soldați străini au câștigat tot mai mult respect de la camarazii ucraineni și de la liderii țării.

Oleksii Arestovich, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, i-a aplaudat în special pe cei care au luptat recent într-una dintre cele mai istovitoare bătălii ale războiului, la cea de la Severodonețk, spunând că ”motivația, profesionalismul și pregătirea lor pentru războiul urban” au jucat un rol important în a le ține piept trupelor ruse atât de mult timp. ”Sunt exact ceea ce aveam nevoie”, a spus el. Totuși, chiar și cu ajutorul voluntarilor, în cele din urmă oficialii ucraineni au decis să se retragă din acel oraș.

Numărul morților străini este mic în comparație cu pierderile suferite de ucraineni, dar riscurile cu care se confruntă luptătorii voluntari din străinătate au crescut în ultimele săptămâni. Pe 9 iunie, Rusia a condamnat la moarte trei străini capturați iar unele surse vorbesc despre cel puțin patru americani morți pe câmpul de luptă. Pe 22 iunie, Departamentul de Stat a confirmat că Stephen Zabielski, un veteran american, de 52 de ani, a fost ucis în luna mai după ce a călcat pe o mină.

Profesionalismul pe care l-a descris Arestovich a apărut din haosul unui potop de voluntari la începutul războiului. Unii erau veterani experimentați, alții aspirau să fie luptători și soseau cu rucsacuri pline cu echipament militar, dar fără experiență pe linia frontului. Au răspuns la solicitarea lui Zelenski în primele zile ale războiului, când mulți lideri mondiali și analiști au presupus că rușii îi vor înfrânge rapid pe ucrainenii depășiți numeric.

Ce este Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei

În următoarele zile, voluntarii au zburat în Polonia și s-au îndreptat spre granița cu Ucraina. În câteva săptămâni, orașul Liov din vestul țării, aflat la 90 de minute de graniță, era plin de americani și alți străini care soseau cu trenul și autobuzul încercând să ajungă pe front. În lipsa unui sistem care să stabiliească cine era apt să lupte sau care să îi ajute pe noii sosiți, unii voluntari au rătăcit prin Liov până au găsit pe cineva care să-i îndrume către un birou de recrutare. Alții, frustrați, s-au întors acasă.

La patru luni de la începutul războiului, nu sunt clare multe informații despre forțele străine. Arestovich estimează că 1.000 de voluntari au participat la bătălii. Însă fără un centru pentru voluntari, nimeni nu știe sigur. Alte câteva sute sau mii au venit să ajute la sarcini noncombat.

Președintele Joe Biden i-a descurajat pe americani să meargă în Ucraina, un punct de vedere pe care l-a reiterat recent când doi veterani americani au fost dați dispăruți și care au ajuns prizonierii rușilor. Cea mai cunoscută dintre grupîrile de luptă străine este Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei, creată de guvernul ucrainean după apelul lui Zelenski.

Legiunea nu dezvăluie numerele membrilor săi, dar purtătorul de cuvânt al acesteia, Damien Magrou, a transmis că dintre țările reprezentate, Statele Unite și Marea Britanie sunt în top. Toți cei acceptați de Legiune semnează contracte cu armata ucraineană, servesc în unități în care subofițerii străini răspund ofițerilor ucraineni și sunt plătiți cu același salariu ca forțele militare ucrainene, a spus acesta. 

O filmare postată recent pe rețelele de socializare i-a surprins pe luptătorii Legiunii în timpul unor lupte urbane intense. În imaginile editate și filmate la Severodonețk apare un grup de soldați bine antrenați și bine echipați, care se deplasează prin clădiri bombardate și trag în trupele ruse. Filmarea în stil hollywoodian arăta clar abilitățile Legiunii și pe cele ale soldaților: luptători experimentați, profesioniști, implicați direct în unele dintre cele mai dure bătălii ale războiului.

Damien Magrou a dezvăluit că deși inițial accepta pe oricine, Legiunea îi acceptă acum doar pe cei care au experiență de luptă, care au trecut verificări de bază, teste psihologice și care nu exprimă opinii extremiste. Cu toate astea, unii dintre cei respinși de Legiune au fost acceptați de alte unități de străini, au ajuns pe linia frontului și și-au format propriile grupuri de luptă.

În rândul voluntarilor din Ucraina sunt și extremiști

Grupurile de voluntari pot fi de la 15 bărbați cu trei puști până la cele mai mari și mai organizate grupuri, a mai dezvăluit Magrou, un avocat franco-norvegian care locuia și lucra în Ucraina când Rusia a invadat țara în februarie. S-a dovedit dificilă eliminarea extremiștilor din rândul luptătorilor care doresc să ajute Ucraina. Doi recruți din prima linie, care nu au vrut să-și dezvăluie numele, au povestit că s-au întâlnit în Ucraina cu membri ai grupării neo-naziste și suprematiste albe ”Frăția Ariană”, inclusiv cu unii cu tatuaje de închisoare, care încercau să-și croiască singuri drum spre linia frontului.

Chiar și Legiunea ar fi avut probleme. Într-o fotografie de pe pagina sa de Facebook cu membrii care au murit apare un francez, Wilfried Bleriot, purtând un logo al ”Diviziei Mizantropice” - un grup de extremă dreaptă cu opinii suprematiste albe. Într-o altă fotografie, postată pe Telegram de către ”Divizia Mizantropică”, acesta poartă unul dintre tricourile lor. Magrou susține că Bleriot nu cunoștea poziția rasistă a grupului.

Motivele pentru care luptătorii aleg să-și riște viața pentru o țară care nu este a lor variază foarte mult. Brian, veteranul american care a luptat în Afganistan, a povestit că a venit în Ucraina pentru că i-a antrenat pe ucraineni cu ani în urmă să le țină piept separatiștilor susținuți de Rusia, iar mulți dintre prietenii ucraineni au murit în acele bătălii.

Brian, fiul unui soldat, a spus că rămâne în Ucraina chiar dacă soția sa a aflat că este însărcinată pentru că și-a dat seama că nu a terminat cu armata și pentru că crede că prezenta sa face o diferență într-o luptă inegală.

Unitatea lui Brian este condusă de un comandant de pluton danez și lucrează cu forțele de operațiuni speciale ucrainene. S-a concentrat pe sarcini banale, dar vitale. Cum ar fi abandonarea doctrinei sovietice care îi împiedică pe soldații ucraineni să împărtășească informații între unități și să împuternicească liderii de rang inferior. Pentru alți americani și britanici care au trăit experiența războaielor nepopulare din Irak și Afganistan și chiar și pentru unii care nu au luptat, apelul la arme s-a dovedit irezistibil.

Matthew Robinson, un britanic, fost antreprenor militar în Irak, susține că prezența sa în Ucraina este o formă de ”mântuire” pentru că a profitat de pe urma unui război pe care acum îl consideră nedrept. Robinson a ajuns să antreneze forțele de apărare ucrainene, inclusiv aproape de liniile frontului din est, unde se duc cele mai intense bătălii ale războiului. Acolo, forțele ucrainene se confruntă constat cu atacuri de artilerie. ”Dacă nu ai luptat în al Doilea Război Mondial, când ai mai experimentat asta?” a intrebat el. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Luptătorii străini din Ucraina au povestit că nu au mai văzut un astfel de război. De ce au venit să lupte cu rușii