Antena Meniu Search
x

Cine sunt fanii lui Putin din Germania care cer celei mai mari economii a UE să întoarcă spatele Ucrainei. Miza este uriașă pentru "cazacii germani"

Agenţi pro-Putin din Germania, cu legături cu extrema dreaptă, încearcă prin orice mijloace să întoarcă Berlinul împotriva Ucrainei, potrivit unei investigaţii Reuters. Majoritatea germanilor susţin în continuare Ucraina, dar, după o creştere abruptă a costurilor energiei, sondajele arată că sunt mai puţini cei care doresc extinderea sprijinului militar pentru Kiev.

de Redactia Observator

la 04.01.2023, 10:58

Cine sunt fanii lui Putin din Germania care cer celei mai mari economii a UE să întoarcă spatele Ucrainei. Miza este uriașă pentru "cazacii germani"
Cine sunt fanii lui Putin din Germania care cer celei mai mari economii a UE să întoarcă spatele Ucrainei. Miza este uriașă pentru "cazacii germani" - Facebook

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie în piaţa centrală din Koln pentru a îndemna guvernul german să iasă din coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi să facă pace cu Rusia. "Trebuie să încetăm să mai fim vasalii americanilor", a declarat politicianul german de dreapta Markus Beisicht de pe o scenă improvizată într-un camion. Mulţimea a aplaudat şi a fluturat steaguri ruseşti şi germane.

Mitingul a fost doar una dintre numeroasele ocazii - din online şi de pe stradă - în care oamenii clamează că Berlinul ar trebui să-şi reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Acest mesaj se bazează pe legăturile profunde dintre Germania şi Rusia. Sunt câteva milioane de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Germania, o consecinţă a legăturilor sovietice ale Germaniei de Est comuniste şi a decenilor de dependenţă a Germaniei de gazul rusesc. Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană cu privire la război se va fractura, arată Reuters.

Prin interviuri şi o analiză a postărilor de pe reţelele de sociale şi a altor informaţii disponibile în mod public, agenţia Reuters a stabilit identităţile unor figuri-cheie implicate în promovarea unei poziţii pro-Moscova în interiorul Germaniei.

Cine sunt cei care încearcă să îndepărteze Germania de Ucraina

Pe acelaşi subiect

Un fost ofiţer al forţelor aeriene ruseşti, Rostislav Tesliuk, şi-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu zece ani. În ultimele luni, el a călătorit în estul Ucrainei controlate de Rusia. Recent, o agenţie guvernamentală rusă i-a plătit biletul de avion spre Moscova pentru o conferinţă la care Vladimir Putin a fost vorbitorul principal. Agenţia, Rossotrudnicestvo, se află sub incidenţa sancţiunilor UE pentru gestionarea unei reţele de "agenţi de influenţă" care răspândesc naraţiunile Kremlinului. 

Prietenul său, Andrei Harkovski, jură credinţă unei societăţi de "cazaci" care susţine campania militară a Moscovei în Ucraina. Schlund şi Harkovski nu au răspuns la întrebările detaliate ale agenţiei Reuters pentru această investigaţie. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund a scris: "Dispari!" şi "Glorie Rusiei!" - menţionează Reuters.

Jurnaliştii Reuters au constatat că unii dintre cei mai zgomotoşi agitatori care cer o schimbare a politicii germane au două feţe. Unii dintre ei folosesc pseudonime şi au legături nedezvăluite cu Rusia şi cu entităţi ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale sau cu organizaţii de extremă dreapta.

Autorităţile germane spun că una dintre persoanele identificate de Reuters are legături cu ideologia de extremă dreapta. Susţinători ai acestei ideologii au fost acuzaţi în decembrie de complot în vederea unei lovituri de stat. Persoana respectivă administrează un canal de social media în limba germană numit "Putin Fanclub" şi îndemna la începutul anului trecut la luarea cu asalt a Parlamentului german.

"Putin Fanclub", portavocea extremei-drepte 

O altă persoană este director al unei companii de construcţii din Berlin şi a fost ofiţer în cadrul serviciilor secrete militare ruseşti. El îl cunoaşte pe unul dintre cei trei bărbaţi ruşi condamnaţi recent de un tribunal olandez pentru că au contribuit la furnizarea rachetei ce a doborât un avion de pasageri malaezian deasupra Ucrainei în 2014.

Un al treilea bărbat este un pasionat de motociclete şi postează online afirmaţii despre atrocităţile care ar fi comise de armata ucraineană. A strâns bani pentru o bandă de motociclişti ruşi care se află sub sancţiunile SUA şi UE pentru că a susţinut războiul lui Putin.

Faţa publică a protestului din Köln din septembrie a fost iubita lui Schlund, Elena Kolbasnikova, originară din Ucraina şi care trăieşte în prezent în Germania. Ea a condus mulţimea scandând cu un uşor accent: "Pace. Libertate. Autodeterminare!". Cu ajutorul fluturaşilor şi al reţelelor sociale, ea şi Schlund au organizat demonstraţia şi o serie de alte evenimente pro-ruseşti.

Kolbasnikova este deja o celebritate în unele cercuri anti-sistem din Germania încă de anul trecut, după ce a declarat că a fost concediată de la locul de muncă - era asistentă medicală -  din cauza "rusofobiei". Atunci când se adresează mulţimii, ea nu susţine în mod explicit invazia Rusiei şi se concentrează în schimb pe impactul conflictului asupra germanilor îngrijoraţi de creşterea facturilor la încălzire, remarcă Reuters.

Profilul lui Schlund de pe reţeaua VKontakte spune că a studiat la academia militară Jukovski, cunoscută mai ales pentru pregătirea cosmonauţilor ruşi. El apare în fotografiile postate de colegi de facultate. În imagini, inclusiv în unele postate de Kolbasnikova, el apare purtând o uniformă militară. Fratele lui Kolbasnikova a declarat pentru Reuters că Schlund a servit ca locotenent senior în cadrul Forţelor Aeriene Ruse.

Începând din 2007, Schlund a lucrat pentru firme private de securitate, conform dosarelor de angajare. În 2010, un tribunal din Moscova a pronunţat o sentinţă de un an de închisoare cu suspendare pentru agresiune împotriva unei persoane cu acelaşi nume şi aceeaşi dată de naştere, potrivit înregistrărilor poliţiei.

Schlund s-a mutat în Germania în 2012 pentru a locui cu soţia sa de atunci, o rusoaică de origine germană, potrivit unei persoane care îl cunoaşte. Între timp, s-au separat. Schlund a finalizat o tranzacţie pentru a cumpăra un apartament în Moscova la începutul anului 2022, arată registrul imobiliar rusesc.

Fratele lui Kolbasnikova, care încă locuieşte în Ucraina, a declarat pentru Reuters că poziţia pro-Rusia a surorii sale în legătură cu războiul a înăsprit o ruptură în familie: "Poate că este sora mea de sânge, dar ceea ce face nu este chiar corect", a comentat el.

Cuplul care duce ajutoare pentru soldații ruși

În timpul verii, Schlund şi Kolbasnikova au transmis un mesaj pe Telegram prin care invitau "persoane cu aceleaşi idei" la "o zi de muzică, mâncare şi sport în Duesseldorf, în iunie. Locul de desfăşurare, o sală de banchet, a fost împodobit cu steaguri ale liderului cecen Ramzan Kadîrov. Un ministru din guvernul lui Kadîrov, Ahmed Dudaev, a postat imagini de la eveniment pe Telegram şi i-a lăudat pe Kolbasnikova şi Schlund ca fiind "ambasadori ai bunăvoinţei" care sunt "de partea adevărului".

Tot în 2022, cuplul a călătorit în Donbas, zona din estul Ucrainei controlată în mare parte de Rusia. Un organ de presă pro-Kremlin,Ţargrad, a postat pe YouTube un videoclip cu deplasarea lor, care a avut loc în octombrie. Imaginile îi arată pe Schlund şi Kolbasnikova distribuind ajutoare, inclusiv încălzitoare de corturi pentru forţele pro-Moscova. Cuplul dă credit unei organizaţii numite Frontul Poporului pentru că a furnizat o parte din ajutoare şi a ajutat la organizarea călătoriei. Frontul Poporului este o coaliţie de grupuri ale societăţii civile ruseşti, iar liderul său este Putin, potrivit site-ului organizaţiei. Organizaţia a postat şi ea un videoclip al călătoriei celor doi pe reţelele de sociale.

Cuplul şi susţinătorii lor au mărşăluit din nou pe străzile din Köln într-o duminică de la începutul lunii decembrie, având parte şi de o contramanifestaţie zgomotoasă. La scurt timp după aceea, ei au planificat să participe la un forum pentru activiştii societăţii civile la Moscova, care a fost co-organizat de guvernul rus. În cele din urmă, le-a spus Kolbasnikova susţinătorilor, au pierdut zborul.

Într-o postare pe o cameră de chat online, ea a spus că "sponsorul" pentru biletele de avion a fost Russky Dom, un organism rus de promovare culturală. Russky Dom face parte din Rossotrudnicestvo, agenţie guvernamentală rusă care se află sub sancţiunile UE. Grigori Mihitarianţ, un oficial de la Russky Dom din Berlin, a declarat pentru Reuters că organizaţia sa a obţinut bilete pentru două persoane care să călătorească la evenimentul de la Moscova, dar a refuzat să dea numele acestora.

Schlund şi Kolbasnikova au refuzat să răspundă la întrebări detaliate. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund i-a scris unui reporter Reuters: "Este mai bine pentru tine, vacă proastă, dacă stai departe de ochii mei".

"Cazacii" germani jură credință "țarului" Putin

Folosind fotografii de pe reţelele sociale, Reuters a identificat trei dintre stewarzii de securitate de la protestul din Köln. Toţi au participat la mai multe adunări ale cazacilor în Germania. În Rusia imperială, cazacii jurau credinţă ţarilor. Acum, principalele organizaţii de cazaci din Rusia sunt loiale lui Putin şi luptă alături de forţele ruseşti în Ucraina.

Principalul organism cazac, susţinut de Kremlin, este Uniunea Luptătorilor Cazaci din Rusia şi de peste Hotare, care are zeci de filiale în Rusia şi în străinătate. În Germania, cazacii afiliaţi la Uniune depun coroane de flori la mormintele soldaţilor Armatei Roşii şi asigură securitatea la evenimente organizate de Ambasada Rusiei.

Bărbatul solid  de lângă scena de la mitingul din Köln, Harkovski, este originar din regiunea Tomsk din Siberia. În prezent, el locuieşte în Troisdorf, la sud-est de Köln, şi a condus o mică afacere cu camioane, potrivit postărilor online. El este fotografiat în mod regulat pe pagina sa şi pe alte pagini de socializare la adunări ale cazacilor, purtând adesea uniforma militară cazacă. Pe braţul său este tatuat un simbol cu opt puncte care a fost adoptat de extrema dreaptă din Rusia şi din alte ţări.

Doi dintre colegii stewarzi ai lui Harkovski au participat, de asemenea, la întâlniri ale cazacilor - un pasionat de arte marţiale pe nume Vladimir Felk şi un bărbat care se identifică pe reţelele de socializare drept Serghei Schneider. Felk a lucrat ca agent de securitate şi a condus o firmă de logistică.

În fotografiile postate de Harkovski de la întâlnirile anuale din ultimii ani, celor trei bărbaţi li se alătură un agent de securitate, paznic al unui club de noapte, care se numeşte Grigori Kramer. Kramer este un reprezentant al Uniunii Luptătorilor Cazaci din Rusia şi din străinătate. 

Agenții pro-Putin din Germania cer "pacea cu Rusia"

La sfârşitul lunii august, când Partidul Comunist German a organizat la Berlin un festival al "păcii şi solidarităţii", acesta a inclus o discuţie în cadrul unei mese rotunde intitulate "Pace cu Rusia". Printre participanţii la dezbatere s-a aflat Oleg Eremenko, un om de afaceri ruso-german care a susţinut că tinerii ucraineni sunt învăţaţi să urască Rusia. Eremenko a fost mult timp activ în comunitatea ruso-germană. El conduce o afacere în domeniul construcţiilor în Berlin. Printre clienţii enumeraţi pe site-ul său se numără Biserica Ortodoxă Rusă din Berlin. 

Nepotul unui erou de război sovietic care a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic până în 1981, Eremenko face parte din consiliul de administraţie al unei organizaţii numite "Desant", formată din foşti militari ruşi. El a apărut la evenimente alături de diplomaţi ruşi pentru a comemora eroii sovietici îngropaţi în Germania şi a fost fotografiat alături de politicieni germani, precum Manuela Schwesig, membră a Partidului Social-Democrat şi premier al landului Mecklenburg-Vorpommern din nordul ţării. În 2020, Eremenko s-a numărat printre un grup restrâns de persoane cărora ambasadorul Rusiei în Germania le-a acordat distincţii pentru serviciile aduse Rusiei.

Într-o fotografie datată 2016, Eremenko pozează alături de Igor Ghirkin, fost ofiţer de informaţii rus, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, recent condamnat în absenţă de un tribunal olandez pentru implicare în doborârea avionului malaezian MH17 deasupra Ucrainei. Fotografia apare pe un cont VKontakte administrat de organizaţia lui Ghirkin.

Eremenko a confirmat pentru Reuters că a lucrat pentru serviciile secrete militare ruseşti, GRU. El a spus că a servit în interiorul Rusiei, dar a refuzat să dea detalii. "Am servit şi atât", a spus el. "Acum mă aflu în Germania, să spunem, într-un statut civil", promovând cultura rusă şi comemorând morţii din al Doilea Război Mondial împreună cu oficiali ruşi. a punctat Eremenko.

El a declarat că l-a cunoscut pe Ghirkin atunci când a livrat ajutor umanitar oamenilor din regiunea Donbas, în 2014 şi 2015. Refuzând să vorbească în detaliu, a spus că el şi alţi activişti ruşi sunt supuşi unei supravegheri sporite din partea autorităţilor germane. 

Unii activişti pro-ruşi răspândesc online mesajul Kremlinului către publicul vorbitor de limbă germană. O analiză Reuters a canalelor Telegram în limba germană a descoperit cel puţin 27 de canale care redistribuie şi stimulează în mod constant mesajele pro-Kremlin către o audienţă combinată de aproximativ 1,5 milioane de abonaţi.

Un astfel de cont este "Putin Fanclub". Acesta postează în mod regulat pentru cei 36.000 de abonaţi ai săi fotografii cu Putin, articole despre apariţiile sale publice şi traduceri în germană ale discursurilor sale. Un videoclip simulat postat acolo îl arată pe Putin învingându-l pe Joe Biden într-un Skanderbeg. O altă postare din 26 octombrie îi îndeamnă pe germani să ia în serios avertismentele lui Putin cu privire la un conflict nuclear.

Contul Telegram nu oferă nicio informaţie despre cine îl deţine sau îl administrează. Dar o analiză Reuters a postărilor şi repostărilor sale a condus la un bărbat pe nume Wjatscheslaw Seewald care locuieşte în Bavaria. Seewald a recunoscut pentru Reuters că el se află în spatele canalului, deşi a spus că el este doar una dintre mai multe persoane.

Seewald îşi menţine o prezenţă activă pe YouTube. În 2011, el a postat o fotografie în care apare alături de Aleksandr Hinievici, fondatorul unei credinţe bazate pe "rasa slavo-ariană". Într-un videoclip de pe YouTube din 2013, Seewald a susţinut că nu toate svasticile ar trebui să intre sub interdicţia din Germania privind simbolurile naziste, afirmând că simbolul original este anterior nazismului cu secole şi nu are nimic de-a face cu cel de-al Treilea Reich.

Seewald a scris online şi despre afinitatea sa pentru partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland. În 2017, el a postat un selfie cu Bjoern Hoecke, un politician AfD şi co-lider al "Aripii", o facţiune de extremă dreapta din cadrul partidului, care a fost între timp desfiinţată. 

Cum se răspândesc mesajele Kremlinului în Germania

Într-o postare pe platforma Telegram, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Seewald a scris: "Reichstagul trebuie să fie luat din nou", cu referire la clădirea Parlamentului german. Seewald a atras atenţia autorităţilor germane. Un raport din 2021 al Biroului pentru Protecţia Constituţiei din Bavaria, care are sarcina de a monitoriza extremiştii, a declarat că Seewald susţine în mod public teorii ale conspiraţiei antisemite şi influenţează extremiştii care ameninţă democraţia. 

De asemenea, raportul l-a citat pe Seewald ca exemplu al modului în care membrii mişcării de extremă dreapta Reichsbuerger şi-au mutat activitatea online în timpul pandemiei. Mişcarea nu recunoaşte Germania de astăzi ca fiind un stat legitim; unii adepţi cred că se află sub ocupaţie militară, iar unii adoptă idei naziste. În decembrie, autorităţile germane au reţinut zeci de persoane, inclusiv un cetăţean rus, pentru că ar fi complotat pentru răsturnarea statului. Anchetatorii spun că suspectează că unii dintre indivizi aveau planuri concrete de a lua cu asalt parlamentul. Ancheta este în curs de desfăşurare.

Unele grupuri din interiorul Germaniei şi-au concentrat atenţia asupra crizei umanitare din Donbas, cauzată, spun ei, de faptul că forţele ucrainene bombardează în mod deliberat obiective civile. Această poziţie este un ecou al unei naraţiuni promovate de Kremlin.

Jan Riedel, un pasionat de motociclete din estul Germaniei, este preşedintele unui grup numit "Suflete germano-ruse". Acesta participă la evenimentele pro-Rusia din Germania, uneori alături de diplomaţi ruşi, depunând coroane de flori la mormintele soldaţilor Armatei Roşii ucişi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Riedel şi grupul său postează aproape zilnic pe canalele lor sociale imagini care arată ceea ce ei spun a fi urmările atacurilor de artilerie ucrainene asupra clădirilor şi a infrastructurii civile din regiunea Donbas.

Grupul lui Riedel este partener cu o organizaţie numită "Patrioţii Novorossiei". Novorossia - care se traduce literal prin Noua Rusie - este numele pe care naţionaliştii ruşi îl dau zonei din sudul şi estul Ucrainei despre care Kremlinul şi susţinătorii săi spun că este de drept rusă.

La evenimentele publice, Riedel este de obicei îmbrăcat într-o geacă de motociclist din piele, împodobită cu steagul Novorossia şi cu numărul 1423. Numărul denotă Lupii Nopţii, un club de motociclişti ruşi care se află sub sancţiunile SUA pentru că au ajutat forţele ruseşti să cucerească regiunea ucraineană Crimeea în 2014 şi au recrutat luptători separatişti în Donbas, precizează Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cine sunt fanii lui Putin din Germania care cer celei mai mari economii a UE să întoarcă spatele Ucrainei. Miza este uriașă pentru "cazacii germani"