Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile libere poţi să primeşti şi care sunt condiţiile de acordare

Românii care sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate pot beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, prin intermediul căruia vor primi o indemnizație de 85% din valoarea veniturilor brute din ultimele șase luni. Legislația concediilor medicale prevede că acest tip de concediu poate fi acordat în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru copil.

de Redactia Observator

la 08.06.2023 , 15:38

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile libere poţi să primeşti şi care sunt condiţiile de acordare Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile libere poţi să primeşti şi care sunt condiţiile de acordare - Arhivă Observator

Persoanele care sunt asigurate la CNAS pot primi concediu medical pentru a-și îngriji copiii bolnavi. Acest tip de concediu poate fi acordat în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru copil.

Cine şi în ce condiţii are dreptul la concediu medical de îngrijire a copilului bolnav

Acest concediu medical se acordă până la împlinirea vârstei de 7 ani sau până la vârsta de 18 ani pentru copilul cu afecțiuni grave sau a celui cu handicap cu afecțiuni intercurente. Cele 45 de zile se acordă pe codul numeric personal al copilului, indiferent că certificatul este solicitat de mama sau de tatăl copilului.

Articolul continuă după reclamă

Numărul de zile acordate

Pe acelaşi subiect

Această limită de zile poate fi majorată, în cazul apariției anumitor afecțiuni. Dacă copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, această limită poate fi depășită, până la atingerea termenului de 90 de zile pe an, potrivit OUG 158/2005.

Ce se întâmplă după consumarea numărului de zile

Eliberarea unui nou concediu medical după atingerea celor 90 de zile totale se face de către medicul specialist, doar cu aprobarea medicului expert în asigurări sociale.

Afecțiunea sau nevoia pentru care este acordat concediul medical nu este doar argumentul care justifică necesitatea ta de a avea zile libere pentru recuperare, ci și elementul care determină valoarea sumei de bani pe care o primești pe perioada în care nu poți lucra.

De asemenea, concediul medical se calculează pornindu-se de la baza de calcul, care se definește ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni (anterioare acordării concediului medical) din cele 12 luni care se constituie stagiul de cotizare. Această bază de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a 12 salarii minime lunare brute pe țară.

Luându-se în considerare această bază de calcul, media zilnică se determină împărțind baza ultimelor 6 luni la numărul de zile de stagiu din ultimele 6 luni. Ulterior, valoarea indemnizației se calculează înmulțind numărul de zile de concediu medical cu procentul de acordare și cu media zilnică.

Cine eliberează acest tip de concediu medical. Acte necesare

Orice tip de concediu medical este eliberat doar după prezentarea medicului care eliberează certificatul a unei adeverințe de salariat, din care să rezulte zilele de concediu medical oferit în ultimele 12 luni, sau a dovezii încheierii unui contract de asigurarea opțională cu o casă de sănătate.

Certificatul de concediu medical poate fi eliberat de:

  • medicul primar;
  • medicul de familie - acestea poate acorda certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile, în una sau mai multe etape;
  • medicul specialist din ambulatoriu de specialitate sau spital;
  • orice medic care a încheiat o convenție în acest sens cu o Casă de Sănătate și are autorizație de liberă practică.

Conform legii, certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care are loc consultația medicală, indicându-se numărul de zile de concediu medical necesar în viitor, dar și codul de diagnostic despre care am discutat anterior. Excepție fac următoarele situații, când certificatul se poate elibera și la o dată ulterioară consultației:

  • în caz de sarcină și lăuzie;
  • pentru perioada de internare în spital;
  • pentru aparat gipsat, la scoaterea gipsului numai de către medicul ortoped sau chirurg;
  • în cazul îmbolnăvirii în străinătate;
  • în caz de carantină.

Ce poţi face dacă ai un copil bolnav peste 12 ani

De acest tip de concediu pot beneficia ambii părinți dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale. Se acordă pentru cel mult 45 de zile calendaristice pe an.

În situația în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, este imobilizat în sisteme specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale, durata poate fi prelungită la 90 de zile, dar numai la recomandarea medicului specialist.

De asemenea, poți solicita concediu medical pentru ingrijirea copilului, doar în cazul în care vârsta copilului este sub 7 ani. Dacă este vorba despre afecțiuni grave sau handicap, atunci vârsta poate fi de până la 18 ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri externe » Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile libere poţi să primeşti şi care sunt condiţiile de acordare