Antena Meniu Search
x

Franța acuză Marea Britanie de șantaj în aprovizionarea cu vaccin: UE nu trebuie să plătească pentru strategia britanică de vaccinare

Tensiunile dintre Londra și Bruxelles pe tema lanțurilor de aprovizionare cu vaccin anti-Covid-19 continuă. Franța a acuzat Marea Britanie de „șantaj” cu privire la gestionarea exporturilor de vaccin. 

de Redactia Observator

la 26.03.2021, 21:49

Coronavirus. Franța acuză Marea Britanie de șantaj în aprovizionarea cu vaccin
- Getty Images

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian a fost întrebat dacă UE a fost „înșelată” prin trimiterea a milioane de doze de ser în Marea Britanie, în timp ce campania de imunizare din blocul comunitar se clătina, relatează BBC. "Trebuie să construim o relație de cooperare", a declarat el pentru radioul France Info. "Dar nu putem face acest lucru.", a mai transmis.

Franța a cerut UE să pună în aplicare controale mai dure la exportul de ser. Distribuția de vaccinuri a început lent pe întregul blocul comunitar, iar UE a dat vina pe companiile farmaceutice - în principal pe AstraZeneca - pentru că nu a livrat dozele promise prin contract. AstraZeneca a negat că a eșuat în a-și onora contractul.

UE așteaptă să primească aproximativ 30 de milioane de doze de ser AstraZeneca până la sfârșitul lunii martie, mai puțin de o treime din ceea ce spera. Între timp, campania de vaccinare din Regatul Unit a avut până acum mai mult succes decât cea din UE, scrie sursa citată.

Joi, la finalul unui summit virtual în care liderii UE au discutat despre aprovizionarea cu vaccinuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul este „regiunea care exportă cele mai multe vaccinuri în întreaga lume” și a invitat alte țări să fie ”la fel de deschise”. 

Pe acelaşi subiect

Ce a spus Franța

Vineri, Jean-Yves Le Drian a spus că UE „nu ar trebui să plătească” pentru politica de vaccinare din Marea Britanie. El a criticat, de asemenea, abordarea Londrei în ceea ce privește achiziționarea de vaccin, sugerând că Marea Britanie se află sub presiune, deoarece nu are suficiente doze pentru a asigura rapelul la toți cei vaccinați cu prima doză.

„Regatul Unit s-a arătat foarte mândru că vaccinează bine cu prima doză, dar au o problemă cu a doua doză”, a spus el. „Nu pot recurge la șantaj”, a adăugat el. „Nu poți juca așa”.

Ministrul de externe nu a specificat ceea ce el consideră a fi șantaj, dar la începutul acestei săptămâni premierul britanic Boris Johnson a avertizat că un control strict al exporturilor din UE ar putea afecta negativ investițiile în statele membre. "Vreau să atrag delicat atenția pentru oricine are în vedere o blocadă ... companiile ar putea analiza astfel de acțiuni și decide dacă este sau nu indicat să facă investiții viitoare", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Franța acuză Marea Britanie de șantaj în aprovizionarea cu vaccin: UE nu trebuie să plătească pentru strategia britanică de vaccinare