Novavax întârzie acordul cu UE pentru furnizarea de vaccin din cauza problemelor de producție. Un nou episod în războiul vaccinului
Compania americană de biotehnologie Novavax întârzie semnarea unui contract pentru furnizarea de vaccin anti COVID-19 către Uniunea Europeană, a declarat pentru Reuters un oficial al UE implicat în discuții. Compania a avertizat că se luptă să obțină unele materii prime.
Prelungirea discuțiilor ar putea complica și mai mult planurile de vaccinare ale UE, întrucât blocul plănuise să semneze un acord la începutul acestui an pentru cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opțiune pentru alte 100 de milioane, relatează Reuters.
Oficialul UE, care a cerut să nu fie numit întrucât discuțiile sunt confidențiale, a declarat că Novavax a amânat semnarea cu câteva săptămâni, invocând probleme legale în cadrul întâlnirilor cu negociatorii UE pentru vaccinuri.
"Încetinesc procesul de finalizare a contractului", a declarat pentru Reuters oficialul care a participat la întâlniri. Informal, un executiv de la Novavax a spus, potrivit oficialului UE, că un ritm lent în negocieri este justificat, deoarece compania are probleme de producție.
O purtătoare de cuvânt a Novavax a declarat într-un e-mail că discuțiile cu UE privitoare la un acord de aprovizionare continuă, dar a refuzat să spună mai multe despre discuții. Ea a spus că Novavax încearcă să rezolve ”unele deficiențe de aprovizionare cu materii prime cauzate de pandemie”, fără a oferi detalii.
- Cum vor liderii UE să repare campania de vaccinare dureros de lentă. Macron. ”Am greșit că ne-a lipsit...
- Războiul vaccinului. Unde a greșit de fapt UE și cum au jucat SUA și Marea Britanie după reguli diferite
- 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, descoperite lângă Roma. Oficial italian: Urmau să ajungă în...
Un nou episod în războiul vaccinului
Novavax intenționează să producă componente cheie ale vaccinului său în două doze, destinat UE, în mai multe dintre fabricile sale, inclusiv una din Cehia, care produce antigeni, substanțele inactivate care declanșează un răspuns imun. Dar, capacitatea de producție a fabricii, singura din UE, este prea mică pentru a satisface nevoile blocului de 27 de națiuni.
Novavax are opt locații de fabricare, inclusiv Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Serum Institute a avertizat la începutul acestei luni că o interdicție temporară impusă de SUA asupra exporturilor de materii prime critice ar putea afecta producția de vaccinuri, inclusiv a Novavax.
Serum Institute produce și vaccinul AstraZeneca. India a impus în această săptămână o interdicție asupra exporturilor de vaccin, în încercarea de a prioritiza campania de imunizare națională. Serum Institute, prima sursă pentru programul umanitar COVAX, a anunțat că a oprit exporturile și că măsura ar putea dura două-trei luni.
Potrivit Financial Times, Serum Institute a fost contractat pentru a produce 550 de milioane de doze din vaccinul Oxford/AstraZeneca și 550 de milioane de doze din serul Novavax pentru programul COVAX între 2021 și 2022.
Eficacitatea vaccinului Novavax, care folosește o tehnologie diferită
Vaccinul NVX-CoV2373, produs de Novavax, este administrat în două doze. Serul utilizează o tehnologie diferită de cea a restului de vaccinuri autorizate în lume. Este vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.
NVX-CoV2373 a avut o eficienţă de 89% împotriva COVID-19, dar aceasta s-a redus semnificativ în cazul mutaţiei sud-africane, conform rezultatelor finale ale testelor sale clinice. Eficacitatea sa a fost de 96,4% împotriva tulpinii iniţiale, de 86,3% contra mutaţiei britanice (B.1.1.7) și doar de 48,6% în cazul variantei sud-africane (B.1.351).
Vestea vine într-un moment cât se poate de prost pentru UE
Întârzirea contractului cu Novavax mai dă o lovitură încercărilor UE de a crește aprovizionarea cu vaccin pentru blocul comunitar. Executivul UE a anunțat miercuri planuri pentru a înăspri controlul exporturilor de vaccinuri pe fondul scandalului cu Marea Britanie pe dozele de ser și a eșecului companiei AstraZeneca în a-și respecta angajamentele față de blocul comunitar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰