Antena Meniu Search
x

Creştinii ortodocşii din întreaga lume sărbătoresc azi Învierea Domnului (Video)

Punctul central a fost şi în acest an Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, locul de unde izvorăşte, potrivit tradiţiei, Lumina Sfântă. Mii de pelerini s-au adunat să vadă miracolul care stă la baza creştinătăţii.

de Redactia Observator

la 28.04.2019, 11:30

Vezi și

Punctul central a fost şi în acest an Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, locul de unde izvorăşte, potrivit tradiţiei, Lumina Sfântă. Mii de pelerini s-au adunat să vadă miracolul care stă la baza creştinătăţii. Flacăra pornită aici a ajuns apoi pe tot mapamondul. În Rusia, Patriarhul Kiril a ţinut o slujbă impresionantă la Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova.

Sâmbătă la ora locală 14, Lumina Sacră s-a aprins la Biserica Mormântului Sfânt. Aici, în fiecare an, creştinii consideră că are loc un miraco. O rază de soare care străluceşte prin deschiderea aflată în tavanul bisericii luminează o lampă cu ulei de măsline amplasată în mormânt. Patriarhul Ierusalimului aprinde apoi mai multe lumânări, iar flacăra este transmisă ulterior de la creştin la creştin.

Conform tradiţiei, primul oraş în care este transportată lumina este Betleem-ul, locul unde s-a născut Iisus Hristos. Apoi, asemeni torţei olimpice, focul este purtat şi către restul ţărilor cu comunităţi ortodoxe, inclusiv România.

În Rusia, sute de creştini au asistat la slujba de înviere condusă de Patriarhul Kiril la Moscova. Printre cei prezenţi la ceremonia de la Catedrala Iisus Mântuitorul s-au numărat Vladimir Putin şi Dmitryi Medvedev.

Slujba se întinde târziu în miez de noapte, iar la final, asemeni românilor, credincioşii duc lumina la casele lor. Apoi, în prima de zi de Paşte, majoritatea creştinilor ortodocşi sărbătoresc în familie cu o masă bogată şi ouă colorate.

Potrivit tradiţiei, Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare creştină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Creştinii ortodocşii din întreaga lume sărbătoresc azi Învierea Domnului (Video)