Antena Meniu Search
x

Cum a devenit un traficant principalul furnizor privat de arme al Ucrainei. În disperare de cauză Kievul a apelat la el, deşi Zelenski l-a numit "criminal" - NYT

Război în Ucraina. O anchetă realizată de The New York Times arată cum în goana disperată după arme, Ucraina a apelat la un traficant ucrainean, acuzat de corupție şi care a ajuns în prezent unul dintre cei mai importanți furnizori privaţi de armament ai țării. 

de Redactia Observator

la 15.08.2023, 14:50

Un traficant, numit criminal de Zelenski, a devenit principalul furnizor de arme al Ucrainei. Schema prin care vinde armatei armament la suprapreţ - NYT
Serhii Pashinski în biroul său din Kiev, Ucraina - The New York Times

Serhii Pashinski, un fost parlamentar ucrainean, este în prezent șeful asociației ucrainene pentru comerțul cu arme. Vânzările companiei sale, Ukrainian Armored Technology, au crescut de la mai puțin de 3 milioane de dolari înainte de război la sute de milioane de dolari astăzi, potrivit unei anchete publicate de The New York Times. Din februarie 2022, compania a livrat armatei ucrainene bombe, gloanțe şi muniţii cumpărate din Europa şi a devenit unul dintre cei mai de încredere furnizori de armament ai Kievului.

Asta în ciuda faptului că înainte de război, Pashinski era un paria, un politician arestat la domiciliu pentru că a împuşcat un bărbat în picior în timpul unui conflict în trafic şi pe care însuși Zelenski l-a descris drept "criminal" în urma acuzațiilor de corupție. "Ieșiți în stradă și întrebați dacă Pashinski este un criminal", spunea Zelenski la televiziunea națională în 2019. "Vă garantez că din 100 de oameni, 100 vor spune că este un criminal." 

Cine este Serhii Pashinski

Dar, potrivit NYT, legăturile lui Pashinski cu traficanții de arme au făcut ca oficialii de la Kiev să treacă cu vederea aceste acuzații. De exemplu, Bulgaria nu a vrut să vândă Ucrainei muniție sovietică, temându-se că acest lucru va atrage represalii din partea Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Pashinski a reușit să negocieze un acord prin care muniția a fost vândută unui intermediar din Polonia, care, la rândul său, a vândut-o Ucrainei. Compania lui Pashinski a realizat un profit extraordinar pe timp de război. Dacă în 2021, a raportat doar 2,8 milioane de dolari făcute din vânzările de arme, în 2022, această cifră a crescut la peste 350 de milioane de dolari.

"În primele săptămâni ale războiului din Ucraina, în timp ce armata rusă invadatoare era în drum spre Kiev, guvernul ucrainean avea nevoie rapid de arme. Așa că Ministerul Apărării a dat disperat un telefon. La celălalt capăt al firului se afla Serhii Pashinski, un fost parlamentar care a supravegheat ani de zile cheltuielile militare. Atunci, trăia ca într-un exil politic la proprietatea sa de la țară, pus pe lista neagră de președintele Zelenski și de promisiunea sa de a elimina corupția. Însă Pashinski avea legături cu traficanţii cu arme și, la fel de important, nu se lăsa descurajat de linii roşii. Asta a făcut din el o sursă de scandal în guvern. Pe timpul de război, însă a devenit de neprețuit. Pashinski a răspuns la telefon" relatează The New York Times. 

18 luni mai târziu, o investigație a New York Times a constatat că una dintre companiile lui Pashinski a devenit cel mai mare furnizor privat de arme din Ucraina. Cumpără și vinde grenade, obuze de artilerie și rachete printr-o rețea transeuropeană de intermediari. Compania Ukrainian Armored Technology a înregistrat în 2022 cel mai bun an al său, cu vânzări totale de peste 350 de milioane de dolari, de la doar 2,8 milioane de dolari în 2021, înainte de război. 

Pashinski este din nou investigat de ucraineni

În prezent Pashinski este din nou investigat. Autoritățile ucrainene verifică prețurile cu care a vândut armament armatei ucrainene și legăturile sale financiare cu oficiali și companii din străinătate, au dezvăluit doi oficiali pentru NYT. Anchetatorii ucraineni au percheziționat luna aceasta birourile unei companii de stat, căutând dovezi împotriva companiei Ukrainian Armored Technology. Majoritatea celor care au vorbit despre anchetă au făcut-o sub protecţia anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute ancheta în curs.

Pashinski și rețeaua de arme pe care a construit-o arată un aspect mai puțin discutat al strategiei de război a Ucrainei, scrie The New York Times. În numele înarmării rapide a soldaţilor din prima linie, liderii ucraineni au reînviat figuri din trecutul obscur al Ucrainei și au anulat, cel puțin temporar, ani de politici anticorupție.

Gurvernul de la Kiev a scos de pe lista neagră furnizori care au fraudat armata și au renunţat la multe reguli de transparenţă publică. Administrația lui Zelenski a făcut toate astea în timp ce a promis că va continua lupta împotriva corupției. Asta a dus la contradicții incomode. De pildă guvernul de la Kiev solicită ajutor de la cineva etichetat ​​drept infractor, de la care cumpără bucuros arme în timp ce în acelaşi timp îl investighează. 

Pe termen scurt, pariul a dat roade. Ucraina a oprit avansul trupelor rusești suficient de mult până la sosirea ajutorului internațional. Dar Ukrainian Armored Technology are contracte de zeci de milioane de dolari în derulare cu armata ucraineană.

Riscul pe termen lung este ca aceste schimbări temporare să devină permanente iar personaje precum Pashinski și alții care au fost trecuţi pe lista neagră să apară după război cu mai mulți bani și influență ca niciodată. Liderii ucraineni înțeleg acest risc. "Nu suntem foarte idealişti în această privinţă", a declarat ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Havrilov. Când a izbucnit războiul, am avut imediat nevoie de cantităţi uriaşe de arme, mai spus el.

Schema prin care vinde la suprapreţ arme armatei

Investigația NYT arată cum politicile Ucrainei, născute din disperare, au condus la creșterea prețurilor şi profitului din armament. De exemplu, reţeaua lui Pashinski cumpără şi vinde arme, apoi le cumpără din nou și le vinde încă o dată, conform contractelor clasificate și documentelor guvernamentale obținute de jurnaliştii americani, dar şi potrivit unor oficiali guvernamentali. 

Cu fiecare tranzacție, prețurile cresc, la fel și profitul asociaților lui Pashinskyi, până când cumpărătorul final, armata ucraineană, plătește cel mai mult. Utilizarea mai multor intermediari în acest fel poate fi legală, dar este şi o metodă dovedită de a umfla profitul, pe care Pentagonul o evită. O mare parte din banii care alimentează acest sistem provin din ajutoare europene, potrivit unui oficial aflat la curent cu aceste detalii.

SUA şi Marea Britanie preferă să cumpăre muniție pentru Ucraina şi nu să transfere bani

Cu toate astea, oficialii europeni și americani nu vor să discute despre Pashinski, de teamă să nu valideze discursul Moscovei conform căreia guvernul Ucrainei este corupt și trebuie înlocuit. În privat, totuși, aceşti oficiali transmis că apariția unor personaje precum Pashinski este unul dintre motivele pentru care SUA şi Marea Britanie cumpără muniție pentru Ucraina şi nu trimit pur și simplu bani pentru asta, mai arată The New York Times. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cum a devenit un traficant principalul furnizor privat de arme al Ucrainei. În disperare de cauză Kievul a apelat la el, deşi Zelenski l-a numit "criminal" - NYT