Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O retragere haotică a ucrainenilor le-a permis ruşilor să înainteze 6 km în Doneţk. Apărarea Ucrainei, în stare critică: derutaţi, militarii îşi distrug propriile drone

Război în Ucraina. Situaţie critică pentru trupele ucrainene pe frontul din Doneţk. Ruşii au avansat cu șase kilometri în ultima săptămână în direcția Pokrovsk, un oraş de 30 de km pătraţi şi cu o populaţie de 60.000 de locuitori înainte de război. Mai mulţi analişti militari ucraineni atrag atenţia că trupele ruse sunt practic la 14 km distanţă de suburbiile oraşului, unul dintre ultimele patru mari oraşe din Doneţk necucerite de ruşi alături de Kostiantînivka, Kramatorsk şi Sloviansk.

de Redactia Observator

la 24.07.2024 , 13:56

O retragere haotică a ucrainenilor a permis ruşilor să înainteze 6 km în Doneţk. Apărarea Ucrainei e în stare critică derutaţi, militarii îşi distrug propriile drone
Militarii ucraineni se antrenează în Doneţk - Getty Images

Potrivit canalului de Telegram ucrainean DeepState, care se bazează pe surse deschise şi apropiat de armata ucraineană, pe direcţia Pokrovsk, trupele Kievului sunt aproape încercuite în satul Prohres, dar conducerera militară nu a dat un ordin de retregere. 

"Situația operațional-tactică (pe direcţia Pokrovsk) a devenit critică în weekend după ce brigada de infanterie ucraineană care apăra satul Prohres a efectuat o retragere haotică", scrie DeepState care sugerează că soldaţii respectivi nu au fost antrenați corespunzător. Brigada 47 Mecanizată a sărit în ajutor, dar nu a putut ține satul din cauza lipsei de infanterie. "Acum batalioanele 1 și 3 din Brigada 31 Mecanizată a Ucrainei riscă să fie încercuite, dar spun că nu există un ordin de retragere", a relatat sursa citată.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Ruşii au avanasat cu 6-7 kilometri în ultima săptămână

Pe acelaşi subiect

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, observator şi analist care publică regulat ştiri de pe front, a tras atenţia pe 23 iulie că forțele ruse au avansat cu până la 6-7 kilometri în ultima săptămână, ajungând la 14 km distanţă de Mirnograd, o suburbie de facto a orașului Pokrovsk. Experţii militari occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au confirmat evaluările sale. 

Iuri Butusov susţine că forțele ucrainene se află într-o situație "critică" în direcția Pokrovsk și a remarcat că forțele ruse încearcă să atace cele mai degradate unități ucrainene din zonă, în loc să vizeze cele mai slabe poziții defensive. Potrivit acestuia, forțele ruse desfășoară aici mici atacuri frontale conduse de infanterie.

Ucrainenii, derutaţi, își distrug propriile drone

Forțele ucrainene sunt total derutate iar echipajele de drone și trupele de război electronic sunt "împrăștiate și neorganizate" a mai scris Butusov, explicând că în confuzia creată ucrainenii îşi blochează propriile drone. 

Butusov și-a exprimat îngrijorarea, dar nu panica. "Nu pot spune că comandamentul ucrainean nu vede și nu înțelege situația critică. Se întâmplă multe, dar niciunul dintre comandanți nu stă cu braţele încrucișate", a scris el.  Ar ajuta, a subliniat el, dacă trupele ucrainene de război electronic din sector nu şi-ar mai bloca colegii. "Propriul nostru (bruiaj electronic) distruge un număr semnificativ de drone proprii".

Potrivit analistului militar David Axe de la Forbes, ruşii au profitat aici în ultimele zile de confuzia rezultată în urma rotirii forțelor ucrainene pe front, cum au făcut pe 20 aprilie la Oceretîne, în aceeaşi zonă. Doar în ultima săptămână, regimentele și brigăzile rusești au avansat cu aproape 6-7 km, scrie acesta. "Marșul de 1 km pe zi ar putea să nu pară deosebit de rapid, dar după standardele războiului din Ucraina, este practic un sprint", a explicat acesta. 

"Chiar dacă pierde peste o mie de oameni pe zi, uciși și răniți, armata rusă continuă să atace. Fiecare atac este o oportunitate de a sparge apărarea... Cel mai rău scenariu pentru ucraineni este destul de îngrozitor. Dacă forțele ruse pot avansa alţi 14-15 km spre vest, vor ajunge la Mirnograd și Pokrovsk, fortărețe gemene care funcționează ca un fel de poartă către Oblastul Dnipropetrovsk, rămas până acum ferm sub controlul ucrainean", a evaluat David Axe.

Bătălia este însă fluidă. Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare a numărat luni 27 de încercări ale trupelor ruse de a pătrunde prin apărarea instabilă de la est de Pokrovsk. 22 dintre atacuri au eșuat, potrivit raportului. Dar asta înseamnă că cinci au reușit., concluzionează acesta. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » O retragere haotică a ucrainenilor le-a permis ruşilor să înainteze 6 km în Doneţk. Apărarea Ucrainei, în stare critică: derutaţi, militarii îşi distrug propriile drone