Antena Meniu Search
x

Cum au doborât ucrainenii în premieră un bombardier strategic la 300 de km de front. Ruşii anunţă 2 morţi şi pretind o defecţiune

Război în Ucraina. Ucrainenii susțin că ei au doborât bombardierul rusesc TU-22M3 prăbușit în Rusia, la 300 de km distanță de linia frontului. Ministerul rus al Apărării a confirmat că aeronava "finalizase o misiune de luptă", cel mai probabil a lansat rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk, dar pretinde că motivul prăbușirii este o defecțiune tehnică. Aşa-zişii bloggeri militari ruşi au anunţat că doi din cei patru membri ai echipajului au murit.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 11:45

Cum au doborât ucrainenii în premieră un bombardier strategic la 300 de km de front. Ruşii anunţă 2 morţi şi pretind o defecţiune
Cum au doborât ucrainenii în premieră un bombardier strategic la 300 de km de front. Ruşii anunţă 2 morţi şi pretind o defecţiune - Profimedia

Armata ucraineană a declarat că a doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3 în urma unui atac al Rusiei cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene vineri, la primele ore ale zilei. Aeroanva Tu-22M3 a fost doborâtă ca urmare a unei operațiuni speciale a Direcției Principale de Informații Militare (GUR) în cooperare cu Forțele Aeriene, a transmis serviciul de presă al GUR. 

Cum au doborât ucrainenii în premieră un bombardier strategic al ruşilor

Aeronava inamică Tu-22 a fost doborâtă la o distanță de aproximativ 300 de kilometri de Ucraina prin aceleași mijloace folosite anterior pentru doborârea aeronavei rusești Beriev A-50 (n.r. avion tip AWACS doborât în ianuarie), a transmis GUR. Potrivit Ukrainska Pravda, care citează surse, bombardierul a fost lovit cu un sistem antiaerian S-200. Bombardierul a reuşit să zboare până în regiunea Stavropol, unde s-a prăbuşit, potrivit sursei citate. 

După doborârea bombardierului inamic, un altul care zbura în spatele acestuia s-a întors din drum, a relatat postul de televiziune ucrainean Kanal 24, citând surse din cadrul GUR.

Pe acelaşi subiect

"Este prima distrugere cu succes a unui bombardier strategic în aer în timpul unei incursiuni de luptă de la declanşarea invaziei rusești la scară largă. Va exista o răzbunare justă pentru fiecare crimă de război comisă împotriva Ucrainei", a transmis GUR.

"Pentru prima oară, unităţi de rachete antiaeriene ale Forţelor aeriene, în cooperare cu Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării (GUR), au doborât un bombardier strategic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră Kh-22, ce sunt utilizate de teroriştii ruşi pentru a ataca oraşele paşnice ucrainene", a declarat comandantul Forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ruşii neagă că bombardierul strategic Tu-22M3 a fost doborât

Popularul canal rusesc de Telegram Rîbar, urmărit de aproape 1,2 milioane de oameni şi apropiat de Ministerul rus al Apărării a scris că doi membri ai echipajului au murit şi că avionul a pierdut putere la unul dintre motoare.

"Motivul preliminar al prăbușirii avionului Tu-22M3 în Stavropol este pierderea tracțiunii la unul dintre motoare. Sunt doi morţi. Este vorba de comandantul echipajului, care i-a ejectat cu forța pe asistent, navigator și navigatorul-operator. El a rămas în carlingă până în ultima clipă pentru a duce bombardierul departe de clădirile rezidențiale. Un al doilea membru al echipajului a fost găsit mort. Doi piloți sunt în afara oricărui pericol. Sunt trataţi de medicii regionali şi vor fi transportați la un spital militar din afara regiunii."

Ministerul Apărării rus a confirmat că un bombardier Tu-22M3 al Forţelor Aerospaţiale ruse s-a prăbuşit vineri în regiunea Stavropol (în sudul Rusiei) în timp ce se întorcea la bază după o misiune de luptă. Ministerul a anunţat că avionul nu mai transporta muniţie şi că a căzut într-o zonă nepopulată, fără a provoca distrugeri.

"Potrivit datelor preliminare, cauza incidentului a fost o defecţiune tehnică", se arată în comunicatul oficial. "Piloţii s-au catapultat. Trei membri ai echipajului au fost evacuaţi de echipele de salvare. Căutarea unuia dintre piloţi este în curs de desfăşurare", se arată în comunicatul ministerului, citat de agenţia oficială de presă TASS, în care se precizează că echipajul era constituit din patru piloţi.

Tu-22M3 (Backfire, conform clasificării NATO) este un bombardier supersonic cu aripi cu geometrie variabilă, capabil să transporte arme nucleare, explică agenţia EFE. Astfel de bombardiere au fost folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina cu rachete din propriul spaţiu aerian, departe de raza de acţiune a apărării antiaeriene ucrainene.

Ucraina a anunţat vineri dimineaţă că cel puţin opt persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise la primele ore ale zilei în regiunea Dnipropetrovsk, centrul ţării, în urma unui atac rusesc cu rachete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cum au doborât ucrainenii în premieră un bombardier strategic la 300 de km de front. Ruşii anunţă 2 morţi şi pretind o defecţiune