Antena Meniu Search
x

Video Cum înaintează ruşii pe frontul din Ucraina. De ce oraşele alese de Moscova nu sunt întâmplătoare

Cum evoluează conflictul pe harta, potrivit celor mai recente date. Important e că ruşii nu reuşesc să se apropie de KIev, iar convoiul impresionant de 50 km de vehicule militare e ţinut la perfieria oraşului.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 05.03.2022, 20:36

Vezi și

Spaţiul aerian e foarte disputat între armata rusă şi cea ucraineană, a anunţat Pentagonul spunând că e extraorinar cum ucrainenii folosesc resursele pe care le au.

Spre sudul ţării pe care Vladimir Putin l-ar vrea ocupat ca să controleze si accesul la Marea Neagră. Ofensiva rusă s-a intensificat acolo în ultimele zile. Oraşele pe care Moscova le atacă nu sunt alese la întâmplare. Săptămâna asta în bătaia tunurilor au fost:

- Berdyansk, oraş port în sud-estul Ucrainei cu ieşire la Marea Azov 

- Herson, care a devenit şi primul mare oraş ocupat de trupele lui Vladimir Putin, dar unde se cristalizeaza o puternica miscare civila impotriva invadatorilor, o sa vorbim despre asta pe larg putin mai tarziu.

Pe acelaşi subiect

- şi Mariupol, principalul port la Marea Azov, cu 450 de mii de locuitori, unde asediul continuă.

Herson, importanţă strategică

La malul Mării Negre, oraşul Herson are o importanţă strategică mare pentru Moscova. Pentru că este aproape atât de Crimeea, cât şi de Odessa. 

Odată ocupat acesta, următoarele pe listă sunt Melitopol şi Berdyansk, pe care militarii le atacă fara oprire. Dacă reuşesc să le ocupe, atunci Rusia poate crea un coridor între ele şi Herson. Apoi s-ar deplasa către Mykolaiv şi Odessa. Important de precizat, fortele ucrainene au aruncat in aer un pod care leaga Transnistria de Odessa, tocmai pentru a preveni o invazie a rusilor dinspre zona separatista ocupata de rusi din Republica Moldova. O zona care astazi, nota bene, pe modelul Donbassului, a cerut recunoasterea independentei.

Celălat punct strategic extrem de important este Mariupol, sub asediu de o săptămână. Dacă trupele ruseşti reuşesc să ocupe Mariupol, Rusia ar controla, practic, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene. Şi ar putea să creeze un coridor între Crimeea, anexată în 2014, şi republicile separatiste Doneţk şi Lugansk. Importanţa oraşului Volnovakha, al doilea vizat de armistiţiul anunţat de ruşi e important tot în acest scenariu. Pentru că leagă Mariupolul de Doneţk. 

Dacă acest coridor Crimeea -Mariupol-Doneţk-Lugansk ar deveni realitate ar insemna ca Peninsula Crimeea ar fi legata de Rusia continentatal ceea ce ar face mult mai usor pentru Vladimir Putin sa transfere arme si resurse spre peninsula anexata in 2014. Iar apoi, cu un lant logistic mult facil, ar putea prelungi coridorul către Herson şi Odessa, iar visul lui Vladimir Putin ar deveni realitate. Rusia încearcă să îşi extindă controlul asupra Mării Negre încă de la anexarea Crimeei în 2014. Asta i-ar oferi un avantaj strategic uriaş nu doar în acest război dar şi pe termen lung dacă ar plănui să îşi extindă influenţa în ţările vecine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Cum înaintează ruşii pe frontul din Ucraina. De ce oraşele alese de Moscova nu sunt întâmplătoare