Antena Meniu Search
x

Se complică lucrurile pentru Erdogan. A crescut diferența în sondaje între el și principalul său contracandidat

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează joi agenţia Reuters. Potrivit acestui sondaj, Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

de Redactia Observator

la 11.05.2023, 16:54

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei
Se complică lucrurile pentru Erdogan. Actualul președinte al Turciei rămâne în urma principalului contracandidat în sondaje - Profimedia

Rezultatele sondajului au întărit impresia că Erdogan se află în faţa celui mai greu test din cele două decenii de când se află la putere. Ele vin în concordanţă cu cele alte altor sondaje în care pe primul loc se poziţionează tot Kiliçdaroglu, liderul taberei opoziţiei ce reuneşte partide seculariste, conservatoare şi naţionaliste.

Conform aceluiaşi sondaj, realizat între 6-7 mai, sprijinul pentru ceilalţi doi candidaţi se situează la 4,8% pentru Sinan Ogan şi 2,2% pentru Muharrem Ince. Kemal Kiliçdaroglu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP).

Alegerile au loc la trei luni după devastatorul seism soldat cu peste 50.000 de morţi în Turcia şi care a lăsat milioane de persoane fără adăpost. Institutul Konda, care publică un singur sondaj înaintea alegerilor, a intervievat direct 3480 de persoane din 35 de centre provinciale.

Unul dintre candidați s-a retras din cursă

Pe acelaşi subiect

Muharrem Ince, unul dintre cei patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Turcia din 14 mai, a anunţat joi că îşi retrage candidatura, informează AFP.

''Îmi retrag candidatura", a declarat într-o conferinţă de presă liderul partidului Memleket (Patria), creditat cu 2 până la 4% din intenţiile de vot în ultimele sondaje de opinie.

În ultimele zile, mai mulţi membri ai partidului său au demisionat de teamă că prin candidatura sa l-ar împiedica pe Kemal Kilicdaroglu, principalul candidat al opoziţiei, să câştige în faţa preşedintelui Erdogan, aflat la putere de douăzeci de ani. Ince şi-a justificat decizia spunând că alianţa de opoziţie condusă de Kilicdaroglu l-ar "învinovăţi în întregime" dacă ar pierde în faţa şefului statului.

Muharrem Ince a fost candidatul Partidului Popular Republican (CHP, social-democrat) la alegerile prezidenţiale din 2018, pierzând în primul tur în faţa lui Recep Tayyip Erdogan. În mai 2021, el şi-a lansat propria formaţiune naţionalistă laică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Se complică lucrurile pentru Erdogan. A crescut diferența în sondaje între el și principalul său contracandidat