Antena Meniu Search
x

UPDATE / Cutremur în Italia: Bilanţul a crescut la 290 de morţi. Astăzi în Italia este zi de DOLIU NAŢIONAL şi au loc funeralii de stat pentru victime

UPDATE.Bilanţul seismului de miercuri, din centrul Italiei, a crescut sâmbătă la 290 de morţi, a anunţat Protecţia Civilă. În localitatea Monticelli ad Ascoli au început funeraliile de stat pentru victime, la care iau parte şeful statului şi şeful Guvernului, precum şi numeroşi alţi politicieni, relatează La Repubblica.

UPDATE. Bilanţul seismului de miercuri, din centrul Italiei, a crescut sâmbătă la 290 de morţi, a anunţat Protecţia Civilă. În localitatea Monticelli ad Ascoli au început funeraliile de stat pentru victime, la care iau parte şeful statului şi şeful Guvernului, precum şi numeroşi alţi politicieni, relatează La Repubblica.

“Căutările încă nu s-au terminat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pompierilor, Luca Cari.

Treizeci de sicrie, dintre care două mici, de copii, au fost aduse într-o sală de sport din Monticelli ad Ascoli, pentru funeralii. Lângă ele stau, cu ochii în lacrimi, rude şi prieteni ale victimelor.

În sala plină de coroane de flori se află numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, preşedintele Senatului Pietro Grasso, cel al Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini şi vicepreşedintele Parlamentului European David Sassoli.

În cursul dimineţii, Mattarella, însoţit de preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a mers la Amatrice, zona cea mai grav afectată de seism.

El a ajuns în regiune cu elicopterul, după care a mers pe jos printre dărâmături, alături de primarul Sergio Pirozzi, care i-a arătat dezastrul lăsat în urmă de catastrofă.

UPDATE 10:10 - Bilanţul seismului de miercuri, din centrul Italiei, a crescut la 284 de morţi; preşedintele Italiei vizitează Amatrice

Printre străinii care şi-au pierdut viaţa se numără opt români, o femeie din Spania, un canadian şi un albanez. De asemenea, trei turişti britanici, inclusiv un copil de 14 ani, şi-au pierdut viaţa.

Potrivit autorităţilor, peste 180 de victime au fost identificate, inclusiv cel puţin 21 de copii. Cel mai mic avea numai cinci luni şi jumătate. Cea mai în vârstă victimă avea 93 de ani.

Între timp, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a ajuns în jurul orei locale 8.30 (9.30 ora României) la Amatrice. El vizitează zona distrusă de seism, centrul operaţional pentru operaţiunile de salvare şi urmează să discute cu voluntarii care iau parte la operaţiuni şi cu sinistraţii care s-au refugiat în corturi.

La trei zile după ce seismul a lovit zona muntoasă a ţării, câini speciali antrenaţi şi echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă caută în continuare printre dărâmăturile din satul Amatrice, care a fost ras de pe faţa Pământului de cutremur. Însă nu mai există semne de viaţă în clădirile prăbuşite.

„Numai un miracol ne mai poate aduce prietenii înapoi dintre dărâmături, dar săpăm încă, pentru că mulţi sunt daţi dispăruţi”, a declarat primarul Sergio Pirozzi.

În satele din apropiere, precum Pescara del Tronto, echipele de salvare s-au retras după ce toţi locuitorii au fost găsiţi.

“Am scos ultimele cadavre despre care ştiam”, a spus Paolo Cortelli, un membru al Serviciului naţional de Salvare Montană, care a ajutat la recuperarea a circa 30 de cadavre de la Pescara del Tronto.

“Nu ştim şi este posibil să nu ştim niciodată dacă numărul persoanelor dispărute corespunde, de fapt, cu oamenii care erau, de fapt, sub dărâmături”, a adăugat el.

Italia va organiza sâmbătă funeralii de stat pentru circa 40 de victime, care vor avea loc în oraşul Ascoli Piceno, din apropiere. Autorităţile au decretat zi de doliu naţional, în cursul căreia drapelele vor fi coborâte în bernă în toată ţara.

Departamentul pentru Protecţie Civilă din Roma a spus că 388 de oameni sunt trataţi pentru răni în spitale, iar 40 dintre ei sunt în stare critică. Aproximativ 2.500 de oameni au rămas fără adăpsot în urma celui mai sângeros seism din Italia din 2009 încoace.

Supravieţuitorii care nu au unde să doarmă şi-au petrecut ultimele nopţi în corturi albastre, ridicate în apropiere de localităţile făcute una cu Pământul.

Guvernul a promis să reconstruiască regiunea, însă unii localnici se tem că nu se întâmpla niciodată acest lucru.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » UPDATE / Cutremur în Italia: Bilanţul a crescut la 290 de morţi. Astăzi în Italia este zi de DOLIU NAŢIONAL şi au loc funeralii de stat pentru victime