Antena Meniu Search
x

"Deci așa este în Qatar!" Oficialii au amenințat în direct un jurnalist că-l lasă fără echipamente și pe altul că-i sparg camera

Tot mai multe episoade de cenzură în Qatar în rândul jurnaliștilor prezenți la Cupa Mondială de fotbal 2022. Cel mai recent, oficialii din micul stat islamic au întrerupt o transmisiune TV în direct obligând un jurnalist argentinian să nu mai filmeze un interviu cu un suporter într-un scaun cu rotile.

de Redactia Observator

la 25.11.2022, 15:38

Vezi și

Un oficial din Qatar a întrerupt o echipă de televiziune din Argentina și i-a cerut să nu mai filmeze un interviu cu un suporter aflat într-un scaun cu rotile. În timpul interviului pentru Nosotros a la Mañana, o emisiune populară de pe postul argentinian El Trece, apare un bărbat în haine arabe care îi cere jurnalistului Joaquin Alvarez să-i arate legitimația de presă iar cameramanului să nu mai filmeze. 

Colegii din studioul din Buenos Aires au reacționat la spunând că "așa este guvernul din Qatar" și s-au arătat îngrijorați de ceea ce se întâmplă în direct la Doha.

Alvarez glumea cu fanii argentinieni prezenți la Cupa Mondială când a fost întrerupt de un oficial neidentificat și de alți doi bărbați. Incidentul s-a petrecut în satul Barwa, un complex comercial și rezidențial de la periferia orașului Doha care a fost finalizat în 2010 și a fost extins pentru Cupa Mondială.

Jurnalistul și echipa lui au reluat filmările mai târziu din spatele unei mașini. Alvarez le-a spus telespectatorilor că a fost forțat să părăsească zona pentru că i s-a spus că locul în care filma este "privat".  Jurnalistul a povestit că s-a speriat că va fi arestat. A insistat că actele lui sunt în regulă și că avea toate permisele necesare să filmeze acolo.

Pe acelaşi subiect

"Persoana care a oprit filmările a coborât dintr-o dubă și ne-a spus într-un mod foarte nepoliticos că nu mai putem filma pentru că ne aflam într-un loc privat. I-am spus că vrem să arătăm ceva frumos, dar ei ne-au spus că trebuie să plecăm și a existat un moment în care chiar au vrut chiar să ne ia echipamentul”, a povestit Alvarez.

Incidentul vine după ce în urmă cu câteva zile o echipă de filmare a postului danez TV2 a fost amenințată în timp ce transmitea live de lângă un sens giratoriu din Doha. Agenții de pază au amenințat că vor distruge camera dacă nu opresc filmările. "Ai invitat întreaga lume aici. De ce nu putem filma? E un loc public" i-a întrebat jurnalistul danez Rasmus Tantholdt.

Acest incident s-a petrecut înainte de startul meciului de deschidere de duminica trecută. Nu este clar de ce au fost opriți jurnaliștii danezi. Reporterul și-a prezentat rapid acreditarea de presă de pe telefonul său, asigurând că are permisiunea de a filma. Cu toate astea, un agent de securitate a amenințat că va distruge camera dacă filmarea nu încetează.

Jurnaliștii au primit ulterior scuze de la delegații din Qatar. "Nu cred că mesajul conducerii din Qatar a ajuns la toți agenții de pază și securitate", a spus el.

"Se poate spune că sunt oameni care au înțeles greșit situația, dar, în același timp, asta spune multe despre cum este în Qatar. Iată că poți fi atacat și amenințat atunci când relatezi ca jurnalist liber. Aceasta nu este o țară liberă și democratică. Experiența mea după ce am vizitat 110 țări din lume este: cu cât trebuie să te ascunzi mai mult, cu atât este mai dificil să relatezi de acolo", a povestit jurnalistul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » "Deci așa este în Qatar!" Oficialii au amenințat în direct un jurnalist că-l lasă fără echipamente și pe altul că-i sparg camera