Antena Meniu Search
x

Video Decizie extremă: Ungaria obligă prin hotărâre guvernamentală femeile să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta

Decizie extremă a Guvernului din Ungaria, în încercarea de a limita numărul de întreruperi de sarcină. Un decret semnat de ministrul de interne, care ar urma să intre în vigoare peste două zile, îi obligă pe medici să prezinte femeilor care vor să facă avort semnele vitale ale fătului, înainte de procedură. Ministrul îşi justifică decizia prin faptul că peste două treimi dintre maghiari asociază începutul vieţii cu prima bătaie de inimă. Avortul este legal în Ungaria încă din 1953. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 13.09.2022, 21:53

Vezi și

Guvernul Ungariei a impus prin decret obligaţia de a asculta bătăile inimii fătului înainte de avort, o cerinţă pe care vor trebui să o îndeplinească toate femeile însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină, transmite marţi EFE, citat de Agerpres

Femeile trebuie să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta

Măsura intră în vigoare vineri, potrivit hotărârii de guvern publicată în noaptea de luni spre marţi în Monitorul Oficial şi care a fost semnată de ministrul de interne Sandor Pinter. Hotărârea stabileşte că, înainte să fie supusă procedurii de avort, o femeie trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informaţii despre semnele vitale ale fătului.

Pentru aceasta, medicii trebuie ''să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de uşor de identificat'', este menţionat în hotărârea de guvern. Atât mass-media independentă, precum portalul online 24.hu, cât şi presa apropiată guvernului ultranaţionalist al premierului Viktor Orban (cum este cazul Hirtv.hu), scriu că, prin folosirea expresiei ''semne vitale'', guvernul se referă la bătăile inimii.

Pe acelaşi subiect

Actuala lege, în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină, femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerinţe care să-i justifice decizia. În cazuri excepţionale - în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol - avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.

Partidul de stânga Coaliţia Democratică a cerut într-un comunicat ca executivul să clarifice dacă pregăteşte sau nu modificarea condiţiilor în care o femeie poate recurge la avort. La rândul ei, deputata Dora Duro din partea partidului de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria Noastră) şi-a exprimat satisfacţia pentru noua măsură.

''Guvernul a adoptat propunerea (partidului) Patria Noastră'', făcând un pas în direcţia ''apărării tuturor fetuşilor încă din momentul concepţiei'', a scris Duro pe contul ei de Facebook. Până acum, guvernul partidului lui Orban, Fidesz (conservator), care se bucură de o largă majoritate în parlament, dăduse asigurări că nu intenţionează să limiteze dreptul la avort.

Totuşi, preşedinta Katalin Novak, o apropiată a lui Orban, a promis în campania electorală că îi va sprijini pe cei care ''protejează viaţa încă din faza de gestaţie''. În Ungaria, ţară cu 9,7 milioane de locuitori, s-au înregistrat 21.907 de avorturi şi 93.000 naşteri pe parcursul anului 2021, potrivit datelor de la Biroul de Statistică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Stiri externe » Decizie extremă: Ungaria obligă prin hotărâre guvernamentală femeile să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta