Antena Meniu Search
x

Demisie la vârful administrației Biden. Presa din SUA anunță plecarea șefului de cabinet al președintelui american

Şeful de cabinet al preşedintelui american Joe Biden, Ron Klain, urmează să demisioneze în curând, după doi ani în această poziţie foarte sensibilă şi centrală la Casa Albă, a anunţat, sâmbătă, presa americană. Potrivit The New York Times, acesta "le-a recunoscut în privat colegilor săi, după alegerile intermediare din noiembrie că, după o perioadă istovitoare şi neîntreruptă alături de Joe Biden, care datează din campania din 2020, este gata să meargă mai departe", notează news.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.01.2023, 07:21

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii
Demisie la vârful administrației Biden. Presa din SUA anunță plecarea șefului de cabinet al președintelui american - Profimedia

Plecarea acestui colaborator într-una dintre funcţiile cele mai apropiate de preşedinte ar putea interveni după discursul anual al lui Joe Biden privind starea Uniunii, programat pentru 7 februarie, scrie New York Times. Ron Klain ar demisiona într-un moment crucial al mandatului. Cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, în vârstă de 80 de ani, ar putea anunţa oficial în săptămânile următoare că va candida pentru funcţia de preşedinte în 2024.

După alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, care au fost mult mai puţin catastrofale decât se aştepta pentru democraţii, Joe Biden se confruntă cu alte probleme, din cauza documentelor confidenţiale din perioada sa ca vicepreşedinte (2009-2017) găsite într-un birou şi la domiciliul său particular, când ar fi trebuit să fie predate Arhivelor Naţionale.

O nouă plecare de la vârful administrației Biden

După fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a demisionat în 2022, plecarea lui Ron Klain ar fi a doua ca importanţă în jurul lui Joe Biden de la preluarea mandatului. În general, pe parcursul aceluiaşi mandat prezidenţial, funcţia de şef de cabinet este rareori ocupată patru ani la rând de aceeaşi persoană. Patru şefi de cabinet s-au succedat sub Donald Trump.

Ron Klain, în vârstă de 61 de ani, a fost şef de cabinet al vicepreşedintelui Al Gore din 1995 până în 1999, apoi al vicepreşedintelui Joe Biden între 2009 şi 2011. În timpul mandatului lui Barack Obama, a fost coordonator în cazul crizei virusului Ebola pentru Casa Albă. El a fost interpretat de actorul Kevin Spacey în filmul Recount, despre alegerile prezidenţiale din 2000.

Klain l-a informat pe Biden cu privire la decizia sa de a pleca, anunţă Reuters. Un succesor nu a fost încă decis, dar New York Times a enumerat o serie de potenţiali înlocuitori printre care secretarul Muncii Marty Walsh şi un alt consilier principal al lui Biden, Anita Dunn.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să vă reparaţi maşina în service-ul de la colţ de stradă?

Observator » Stiri externe » Demisie la vârful administrației Biden. Presa din SUA anunță plecarea șefului de cabinet al președintelui american