Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Deţinuţi politici versus asasinul pe bicicletă, spioni, agenţi GRU şi hackeri. Cine sunt cei 24 de deţinuţi schimbaţi de Rusia şi Occident

Cel mai important schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece. Turcia a coordonat la Ankara un schimb de 24 de deţinuţi între Rusia şi mai multe ţări occidentale, printre ei numărându-se şi jurnalistul american Evan Gershkovich, precum şi fostul puşcaş marin american, Paul Whelan. În schimb au mai fost incluşi Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin, Alsu Kurmaşeva, Oleg Orlov, Andrei Pivovarov, Aleksandra Skocilenko, Lilia Ceanîşeva, Ksenia Fadeieva, Rico Krieger, Kevin Lik Demuri Voronin, Vadim Ostanin, Patrick Schobel și Herman Moyzhes. La schimb, ruşii l-au primit pe agentul FSB Vadim Krasikov, condamnat pe viaţă în Germania pentru asasinat, dar şi pe alţi spioni, agenţi GRU şi hackeri. 

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 13:50

Cine sunt cei 26 de deţinuţi schimbaţi de Rusia şi Occident. Deţinuţi politici contra spioni, agenţi GUR şi hackeri Cine sunt cei 26 de deţinuţi schimbaţi de Rusia şi Occident. Deţinuţi politici contra spioni, agenţi GUR şi hackeri - NTV

Turcia a jucat un rol de mediator în schimbul care a implicat 24 de deținuți plus 2 minori din șapte țări. Moscova a primit un asasin rus condamnat la închisoare în Germania, Vadim Krasikov, în schimbul căruia Kremlinul era dispus să-l elibereze la începutul anului chiar pe Aleksei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în închisoare pe 16 februarie.

Schimbul masiv de joi a fost rezultatul unor negocieri complicate în culise care au implicat SUA, Rusia, Belarus și Germania. "MIT (serviciul turc de informaţii - n.red.) a desfăşurat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima vreme, care a implicat 26 de persoane din închisori din şapte ţări diferite (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)", a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat de presă. "Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite", precizează preşedinţia turcă.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de grațiere a celor eliberați în schimbul de prizonieri de joi, potrivit Kremlinului. "Am adus acasă oameni nevinovați. Chinul lor a luat sfârșit" , a declarat Joe Biden. Președintele SUA a spus că îi este recunoscător cancelarului german Olaf Scholz și a apărat decizia "dură" de a schimba deținuți politici cu criminali condamnați.

Articolul continuă după reclamă

"Îi datorez în mod deosebit un mare sentiment de recunoștință cancelarului. Am fost nevoit să obțin niște concesii semnificative din partea Germaniei, pe care inițial au stabilit că nu le pot face din cauza persoanei în cauză. Dar toată lumea a făcut un pas. Polonia, Slovenia, Turcia. Și contează să ai relații", a spus Biden.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă este îngrijorat că schimbul ar putea stimula agresorii să răpească americani, Biden a spus că administrația sa îi va avertiza pe americani "să nu meargă în anumite locuri, să le spună ce este în pericol, ce este în joc".

Guvernul german a declarat că nu a luat ușor decizia de a-l elibera pe Vadim Krasikov, un fost ofițer FSB condamant la închisoare pe viață în Germania pentru uciderea unui luptător cecen în plină zi, într-un parc din Berlin, în 2019.

8 contra 16: schimb amplu de deţinuţi între Rusia şi Occident

Cei 24 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia, mai precizează Ankara.

În acest schimb, unul dintre cele mai importante de la încheierea Războiului Rece, alături de jurnalistul american Evan Gershkovich este de asemenea eliberat din Rusia fostul puşcaş marin Paul Whelan. De asemenea, Vadim Krasikov, un agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, a fost predat Rusiei în acest schimb.

Ruşii au eliberat 16 deţinuţi iar Occidentul (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Novegia) 8 deţinuţi, potrivit CNN. "Pe 1 august 2024, în urma celor petrecute pe aeroportul din Ankara (Turcia), opt cetățeni ruși care au fost reținuți și închiși în mai multe țări NATO, precum și copii minori, au fost returnați în patria lor", a anunțat FSB-ul rusesc într-un comunicat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe cine a eliberat Rusia

În afară de cei doi americani Evan Gershkovich şi Paul Whelan, în schimb au fost incluşi Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin, Alsu Kurmaşeva, Oleg Orlov, Andrei Pivovarov, Aleksandra Skocilenko, Lilia Ceanîşeva, Ksenia Fadeieva, Rico Krieger, Kevin Lik, Demuri Voronin, Vadim Ostanin, Patrick Schobel și Herman Moyzhes.

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, cunosut jurnalist, publicist şi om politic, care a supravieţuit la două tentative de otrăvire a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru "trădare" şi difuzare de "informaţii false" despre conflictul din Ucraina, o sentinţă deosebit de dură chiar şi în contextul represiunii crescute în Rusia. Vladimir Kara-Murza a obţinut în luna mai premiul Pulitzer pentru articolele sale despre viitorul democratic al Rusiei.

Jurnalista Alsu Kurmaşeva, cu dublă cetăţenie, rusă şi americană, a fost condamnată pe 22 iulie la şase ani şi jumătate de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre armata rusă. Opozantul Ilia Iaşin, politician, a fost condamnat la sfârşitul anului 2022 la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat crime imputate Moscovei în Ucraina.

Oleg Orlov a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat invadarea Ucrainei. Andrei Pivovarov este fostul director al organizaţiei Open Russia (Rusia Deschisă) fondată de oligarhul în exil şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski. A fost condamnat în 2022 la patru ani de închisoare pe baza unor postări pe Facebook, pentru că a făcut campanie pentru o organizație interzisă.

Ksenia Fadeieva şi Lilia Ceanîşeva, două apropiate ale opozantului defunct Aleksei Navalnîi, au fost condamnate la nouă ani de închisoare şi, respectiv, nouă ani şi jumătate pentru "extremism". Artista anti-război Aleksandra Skocilenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru o acţiune pacifistă. 

Kevin Lik, un tânăr ruso-german, în vârstă de 19 ani, a devenit primul elev din Rusia condamnat pentru înaltă trădare. El a fost condamnat la patru ani într-o colonie penală. Rico Krieger, un cetăţean german, condamnat la moarte pentru "terorism" şi "mercenariat" în Belarus a fost graţiat pe 30 iulie de Aleksandr Lukaşenko.

Politologul ruso-german Demuri Voronin a fost condamnt în 2023 la 13 ani și trei luni de închisoare pentru înaltă trădare. Voronin a deținut o companie de consultanță la Moscova care a colaborat cu jurnaliști cunoscuţi.

Vadim Ostanin, fostul coordonator al filialei de campanie din Barnaul (Siberia) a criticului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat în 2023 la nouă ani de închisoare pentru participare la o "comunitate extremistă". Germanul Patrick Schobel a fost arestat cu jeleuri cu canabis pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg pe 20 februarie 2024. El risca până la șapte ani de închisoare. Cetățeanul germano-rus Herman Moyzhes, avocat și activist, a fost arestat pe 28 mai 2024 şi acuzat de trădare.

Pe cine a primit Rusia la schimb

Rusia i-a primit la schimb pe cel supranumit "asasinul pe bicicletă", Vadim Krasikov, ​agent FSB, condamnat la închisoare pe viaţă pentru că l-a asasinat în 2019, într-un un parc din Berlin, pe separatistul cecen Zelimkhan Khangoshvili, colaborator cu Serviciul de Informații al Georgiei.

Pe Artem Dulcev şi Anna Dulceva, doi spioni ruși condamnaţi în Slovenia la un an și șapte luni de închisoare. Pe Mihail Mikuşin, care s-a dat cercetător brazilian (pe nume Jose Assis Giammaria) pentru a prelua un post la o universitate din Norvegia în 2021, dar a fost expus în 2022 ca ofițer rus sub acoperire.

Pe Pavel Rubţov (cunoscut si ca Pablo González Yagüe) un agent rus GRU (serviciile de informaţii militare) care pretindea a fi jurnalist spaniol, arestat în 2022 de autoritățile poloneze în apropierea graniței cu Ucraina, iar ulterior acuzat că este un spion rus.

Pe Roman Seleznev, hacker rus, inculpat în Statele Unite în 2011 și condamnat pentru spargere de servere pentru furt de date. Pe Vladislav Klîuşin, om de afaceri rus, condamnat în SUA pentru implicarea sa într-o schemă elaborată de hacking şi trading prin care a obținut 93 de milioane de dolari. Şi pe Vadim Konoşcenok, agent FSB, arestat de Estonia în 2022 la cererea SUA pentru trafic ilegal de arme şi electronice americane, duse în Rusia prin Estonia.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » Deţinuţi politici versus asasinul pe bicicletă, spioni, agenţi GRU şi hackeri. Cine sunt cei 24 de deţinuţi schimbaţi de Rusia şi Occident