Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia. E acuzat că a spionat pentru CIA o uzină de tancuri

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) la 16 ani de închisoare pentru "spionaj", o acuzaţie pe care jurnalistul, angajatorul şi Statele Unite o resping, într-un proces rapid, cu uşile închise, într-un sistem judiciar puternic politizat, relatează The Associated Press.

de Redactia Observator

la 19.07.2024 , 16:31

Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia. E acuzat că e spion american
- Profimedia

Evan Gershkovich, angajatorul său şi Guvernul american resping ferm acuzaţiile formulate împotriva jurnalistului. Oficiali americani şi The Wall Street Journal au spus că procesul este o "farsă". În vârstă de 32 de ani, acesta este primul jurnalist american acuzat în Rusia de spionaj de la încheierea Războiului Rece. Gershkovich a fost arestat în martie 2023 în timp ce realiza un reportaj în Ural, la Ekaterinburg, şi a fost acuzat că ar fi adunat informații despre o uzină de tancuri, la ordinele CIA.

Primul jurnalist american condamnat în Rusia pentru spionaj, de la sfârșitul Războiului Rece

Fiu al unor emigranţi sovietici care s-au stabilit în Statele Unite în 1979, Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg în martie 2023, în timp ce realiza un reportaj pentru publicaţia The Wall Street Journal, după care a fost acuzat de spionaj de către Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Articolul continuă după reclamă

Potrivit rechizitoriului, Gershkovich a colectat informaţii secrete în regiunea Sverdlovsk despre activităţile companiei de apărare JSC NPK Uralvagonzavod, care fabrică tancuri şi alte arme grele. El va trebui să execute pedeapsa într-o colonie penitenciară cu "regim sever", adică în condiţii de detenţie foarte stricte faţă de cele cu regim normal.

Pe acelaşi subiect

Jurnalistul a pledat nevinovat, în timp ce Casa Albă a denunţat un "simulacru" de proces şi a susţinut că Gershkovich "nu a lucrat niciodată pentru guvernul american". Totuşi, condamnarea sa ar putea crea condiţii pentru un posibil schimb de prizonieri cu Washington, dat fiind că Moscova de obicei face schimburi de deţinuţi doar dacă aceştia sunt condamnaţi.

Rusia a recunoscut de altfel că a negociat eliberarea sa, iar preşedintele rus Vladimir Putin însuşi a menţionat cazul lui Vadim Krasikov, aflat în închisoare în Germania pentru un asasinat la comandă atribuit serviciilor speciale ruse.

Mai mulţi cetăţeni americani se află în detenţie în Rusia, printre aceştia numărându-se jurnalista ruso-americană Alsu Kurmaşeva, arestată în 2023 pentru încălcarea legii "agenţilor străini", fostul soldat Paul Whelan, care ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani de închisoare tot pentru spionaj, acuzaţie pe care o contestă, sau Travis Michael Leak, fost paraşutist al Forţelor Aeriene ale SUA şi muzician al unui grup rus, condamnat joi la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri. De asemenea, Ksenia Karelina, ce are dublă cetăţenie, rusă şi americană şi a fost acuzată că ar fi dat bani unui grup de sprijin pentru Ucraina, este judecată pentru înaltă trădare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Ştiri externe » Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia. E acuzat că a spionat pentru CIA o uzină de tancuri