Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia îi eliberează pe Evan Gershkovich și Paul Whelan. Schimb major de deţinuţi cu Occidentul

Rusia a decis să-i elibereze pe jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare pentru că ar fi spionat o uzină de tancuri şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan, condamnat şi el la 16 ani de închisoare, în cadrul unui schimb major de deţinuţi cu Occidentul, dezvăluie Bloomberg. Nu este clar pe cine primeşte Rusia la schimb, un nume vehiculat fiind cel al lui Vadim Krasikov, aflat în închisoare în Germania pentru un asasinat la comandă atribuit serviciilor speciale ruse. Rusia și Statele Unite au schimbat 26 de prizonieri pe aeroportul din Ankara, potrivit postului turc de televiziune NTV.

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 13:51

Evan Gershkovich și Paul Whelan Rusia îi eliberează pe Evan Gershkovich și Paul Whelan, în cadrul unui schimb major de deţinuţi cu Occidentul - Profimedia

Rusia îi eliberează pe Evan Gershkovich, jurnalistul publicaţiei americane The Wall Street Journal, și pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan, în cadrul unui schimb major de deţinuţi cu SUA, potrivit unor surse citate de Bloomberg. 

Cel mai important schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece

Cei doi, condamnaţi în Rusia pentru acuzații de spionaj pe care ei și SUA le neagă, sunt în drum spre destinații din afara Rusiei. Nu sunt clare încă detaliile acordului, dar SUA și aliații săi vor elibera la schimb deţinuţi ruşi aflaţi închişi în Occident. SUA încearcă de multă vreme eliberarea celor doi, pe care Departamentul de Stat îi consideră condamnaţi pe nedrept.

Articolul continuă după reclamă

Reuters, AFP şi DPA au relatat în această săptămână că Rusia pregăteşte un schimb de deţinuţi cu Occidentul. Mai mulți deținuți politici proeminenţi, acuzați de "extremism", au fost mutaţi simultan din închisorile rusești în alte centre de detenție, necunoscute.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul s-a abţinut joi să facă vreun comentariu. ''Nu am niciun comentariu de făcut pe acest subiect'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări despre acest schimb potenţial ce ar putea implica opozanţi ruşi şi americani deţinuţi în Rusia.

În ultimele zile, cel puţin cinci opozanţi ruşi, precum şi un ruso-german condamnat pentru ''trădare'' şi un militant care a ''cooperat cu Ucraina'', toţi încarceraţi în Rusia, au fost transferaţi către destinaţii necunoscute, conform familiilor lor şi mai multor ONG-uri. Acest fenomen neobişnuit a dat naştere unor zvonuri despre un posibil schimb de prizonieri. Un asemenea schimb, dacă ar avea loc, ar fi cel mai important între Moscova şi Occident de la încheierea Războiului Rece.

Fox News a relatat că Evan Gershkovich, reporter pentru Wall Street Journal, condamnat recent în Rusia la 16 ani de închisoare pentru acuzaţii de spionaj, urmează să revină în SUA în cadrul unui schimb de deţinuţi, posibil ulterior în cursul zilei de joi 1 august.

Potrivit website-ului Flightradar24, un avion guvernamental special rusesc, folosit anterior la un schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia, a zburat de la Moscova până în enclava rusă Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia şi Lituania, înainte de a reveni în capitala Rusiei. 

Cine este Evan Gershkovich

Un tribunal rus l-a condamnat pe 19 iulie 2024 pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, la finalul unui proces rapid desfăşurat cu uşile închise. În vârstă de 32 de ani, acesta este primul jurnalist american acuzat în Rusia de spionaj de la încheierea Războiului Rece.

Fiu al unor emigranţi sovietici care s-au stabilit în Statele Unite în 1979, Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg în martie 2023, în timp ce realiza un reportaj pentru publicaţia The Wall Street Journal, după care a fost acuzat de spionaj de către Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Potrivit rechizitoriului, Gershkovich a colectat informaţii secrete în regiunea Sverdlovsk despre activităţile companiei de apărare JSC NPK Uralvagonzavod, care fabrică tancuri şi alte arme grele. El va trebui să execute pedeapsa într-o colonie penitenciară cu "regim sever", adică în condiţii de detenţie foarte stricte faţă de cele cu regim normal.

Jurnalistul a pledat nevinovat, în timp ce Casa Albă a denunţat un "simulacru" de proces şi a susţinut că Gershkovich "nu a lucrat niciodată pentru guvernul american". Totuşi, condamnarea sa ar putea crea condiţii pentru un posibil schimb de prizonieri cu Washington, dat fiind că Moscova de obicei face schimburi de deţinuţi doar dacă aceştia sunt condamnaţi.

Pe cine vrea Rusia înapoi: Vadim Krasikov, "asasinul pe bicicletă"

Rusia a recunoscut de altfel că a negociat eliberarea sa, iar preşedintele rus Vladimir Putin însuşi a menţionat cazul lui Vadim Krasikov, aflat în închisoare în Germania pentru un asasinat la comandă atribuit serviciilor speciale ruse.

Mai mulţi cetăţeni americani se află în detenţie în Rusia, printre aceştia numărându-se jurnalista ruso-americană Alsu Kurmaşeva, arestată în 2023 pentru încălcarea legii "agenţilor străini", fostul soldat Paul Whelan, care ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani de închisoare tot pentru spionaj, acuzaţie pe care o contestă, sau Travis Michael Leak, fost paraşutist al Forţelor Aeriene ale SUA şi muzician al unui grup rus, condamnat joi la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri. De asemenea, Ksenia Karelina, ce are dublă cetăţenie, rusă şi americană şi a fost acuzată că ar fi dat bani unui grup de sprijin pentru Ucraina, este judecată pentru înaltă trădare.

Cine este  Paul Whelan

Fostul puşcaş marin american Paul Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia. Fost subofiţer în Corpul Puşcaşilor Marini, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) într-o cameră a hotelului Metropol din Moscova pe 28 decembrie 2018. Era ofiţer al serviciilor de securitate pentru un grup american ce vindea piese auto când a fost arestat la Moscova.

Anchetatorii au menţionat că el a fost prins în flagrant delict având asupra sa un memory-stick cu informaţii sensibile. El a calificat constant acuzaţiile de spionaj drept o înscenare concepută de Rusia. 

SUA au dezminţit constant că Paul Whelan (53 de ani) este spion şi au cerut punerea sa în libertate, prezentând diverse propuneri pentru a obţine aducerea acasă a fostului militar american. Washingtonul susţine că Whelan este ''ţinut în detenţie pe nedrept''.

Paul Whelan a declarat în 2023 pentru BBC că se simte ''abandonat'' de SUA şi a spus că precedentul schimb de deţinuţi, în urma căruia el a rămas în Rusia, a fost o ''trădare gravă''. ''Ştiu că SUA au făcut tot felul de propuneri, dar nu este ceea ce vor ruşii. Aşadar ei fac schimb de replici, ca şi cum ai arunca spaghete în perete pentru a vedea ce se lipeşte'', a explicat plastic Whelan. ''Problema este că viaţa mea se scurge în timp ce ei fac asta. Au trecut deja cinci ani'', a adăugat fostul puşcaş marin american.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » Rusia îi eliberează pe Evan Gershkovich și Paul Whelan. Schimb major de deţinuţi cu Occidentul