Antena Meniu Search
x

Video Diversiunea creată de armata israeliană. Cum au fost păcăliţi militanţii Hamas înainte de atacul asupra ”metroului” din Gaza

Mii de români stabiliți în Israel trăiesc în fiecare noapte groaza că nu vor mai prinde dimineaţa. Luptele sunt tot mai intense în Orientul Mijlociu. Israelul a mobilizat 9 mii rezerviştii şi intensifică atacurile în timp ce, din Fâşia Gaza, plouă de 4 nopţi cu rachete. Între timp, presa israeliană speculează că anunțul retras al invaziei tereste în enclava palestiniană a fost de fapt o diversiune a armatei.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 14.05.2021, 21:50

Vezi și

În casele şi în sufletul românilor din Israel se dă un război de patru zile. "Eu mă tem tare. Pică.. Aici pică la noi. Ce ne facem ?!” țipă un copil, înregistrat în timpul unui atac al palestinienilor. Noapte şi zi, cerul fierbe sub atacul rachetelor lansate din Fâşia Gaza. Unul după altul, proiectilele sunt neutralizate. În orice moment, însă, unul poate scăpa. Nimeni nu este în siguranţă.

Peste 100 de morţi în Gaza

De ambele părţi ale graniţei, civlii duc greul acestui război. În Fâşia Gaza, bilanţul morţilor a depăşit 100. Majoritatea, victime colaterale. Atacurile armatei israeliene au ca ţintă poziţii Hamas. 450 de rachete au fost lansate pe teritoriul palestinian în doar 40 de minute noaptea trecută. Operaţiunea a avut drept scop distrugerea unei reţele de tuneluri, folosite de miliţiile palestinene.  "Această operaţiune va continua cât va fi necesar pentru a restabili liniştea şi securitatea în Israel", spune premierul Benjamin Netanyahu. 

Diversiunea de la miezul nopţii

Pe acelaşi subiect

”Campania împotriva Hamas este departe de a se fi încheiat și urmează mai multe acțiuni israeliene”, a anunțat joi premierul Benjamin Netanyahu, sugerând o eventuală invazie terestră în Gaza. La miezul nopții, departamentul englez al purtătorului de cuvânt al IDF - Forțele Armate Israeliene - a scris pe Twitter că „trupele aeriene și terestre atacă în prezent în Fâșia Gaza”. Presa străină s-a alertat imediat, interpretând mesajul de pe Twitter în sensul că Israelul trimite forțe terestre în Gaza, o escaladare majoră în operațiunea actuală. Site-urile publicațiilor din întreaga lume, inclusiv Washington Post și ABC, au relatat despre invazie. „Trupele israeliene au intrat în Fâșia Gaza pe măsură ce conflictul cu palestinienii escaladează, spune armata israeliană”, este mesajul publicat pe Twitter de Washington Post.

În realitate, nu a existat nicio invazie terestră. Da, IDF a desfășurat trupe de-a lungul frontierei, dar nu au trecut în Gaza. Atacul s-a derulat din aer. Peste 160 de aeronave au fost mobilizate pentru un bombardament masiv în Fâșia Gaza. Ținta lor a fost ceea ce IDF a numit „Metro-ul” Hamas, o rețea de tuneluri unde militanții ascund arme și se deplasează în toată Gaza, scrie Jerusalem Post. „Metro-ul” a fost construit în anii de după războiul din 2014. Este o rețea de câțiva kilometri de tuneluri care traversează enclava și îi ține pe militanți la adăpost de incursiunile aeriene israeliene.

Potrivit Jerusalem Post, din cauza desfășurării de trupe de-a lungul frontierei și a știrilor apărute în presa străină despre o invazie la sol, Hamas și Jihadul Islamic și-au trimis soldații din prima linie de apărare în tuneluri pentru a ocupa pozițiile de luptă. Acestea erau echipele cu rachete antitanc și cele care folosesc mortiere menite să lovească forțele terestre israeliene.

Militanții Hamas nu știau că în realitate nu era o ofensivă terestră. În momentul în care ies din tuneluri, sunt expuși avioanelor israeliene. Imediat a urmat atacul asupra ”metroului” din Gaza. Asta a dus la speculații că anunțul armatei de pe Twitter despre incursiunea la sol a fost intenționat pentru ca militanții palestinieni să creadă că este sigur să intre în tuneluri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Diversiunea creată de armata israeliană. Cum au fost păcăliţi militanţii Hamas înainte de atacul asupra ”metroului” din Gaza