Antena Meniu Search
x

Documentarul "20 de zile în Mariupol", premiat cu primul Oscar din istoria Ucrainei. Zelenski: Arată adevărul despre terorismul rus

Documentarul premiat cu Oscar "20 de zile în Mariupol", filmat în timpul asediului armatei ruse asupra acestui oraş ucrainean în primăvara anului 2022, "arată adevărul despre terorismul rus", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 11.03.2024, 14:49

Documentarul "20 de zile în Mariupol", premiat cu primul Oscar din istoria Ucrainei. Zelenski: Arată adevărul despre terorismul rus
Documentarul "20 de zile în Mariupol", premiat cu primul Oscar din istoria Ucrainei. Zelenski: Arată adevărul despre terorismul rus - Facebook

"Acum mai bine de doi ani, Rusia a atacat cu brutalitate Mariupol. 20 de zile în Mariupol este un film care arată adevărul despre terorismul rus", a transmis Zelenski pe Telegram. "Mulţumesc echipei care a lucrat la acest film şi a câştigat un Oscar atât de important, care ne permite să vorbim tare şi clar despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a mai spus preşedintele ucrainean, adăugând că "adevărul triumfă în orice situaţie".

Duminică, filmul a primit premiul Oscar pentru 'Cel mai bun documentar' în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hollywood. Întrebat luni de presă despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că nu are "nimic de spus".

"20 de zile în Mariupol" a fost produs de jurnalişti ucraineni - Mstislav Cernov, Evgeni Maloletka şi Vasilisa Stepaninko - care lucrează pentru agenţia Associated Press (AP). În ultimele săptămâni, el câştigase deja o serie de premii internaţionale, inclusiv Pulitzer şi BAFTA.

Succesul său la Los Angeles a declanşat un val de emoţie pe reţelele de socializare din Ucraina. "Primul Oscar din istorie. Şi cât de important este acum", a transmis şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, pe reţeaua socială X. "Lumea a văzut adevărul despre crimele Rusiei. Justiţia învinge", a adăugat el.

"Un eveniment istoric şi trist în acelaşi timp", a scris pe Facebook o deputată din opoziţia pro-occidentală, Irina Geraşcenko.

Primul Oscar pentru Ucraina

Documentarul prezintă agonia acestui oraş-port, situat în estul Ucrainei, care a fost vizat de forţele ruse încă din prima zi a invaziei, pe 22 februarie 2022, şi a căzut sub controlul acestora 86 de zile mai târziu, cu preţul a zeci de mii de morţi şi o distrugere aproape totală.

Jurnaliştii AP care au petrecut trei săptămâni în oraşul asediat au reuşit să supravieţuiască şi să-şi facă publice imaginile. "Sunt probabil primul regizor de pe această scenă care spune că ar fi preferat să nu facă niciodată acest film, dacă, în schimb, Rusia nu ar fi atacat Ucraina şi nu ne-ar fi ocupat oraşele", a declarat regizorul Mstislav Cernov la ceremonia de decernare a premiilor, duminică noapte.

Premiul vine într-un moment în care armata ucraineană este în dificultate pe linia frontului, pe măsură ce ajutorul occidental scade. În Statele Unite, cel mai important aliat militar al Kievului împotriva Rusiei, un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari este blocat de luni de zile în Congres, pe fondul diviziunilor dintre republicani şi democraţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Documentarul "20 de zile în Mariupol", premiat cu primul Oscar din istoria Ucrainei. Zelenski: Arată adevărul despre terorismul rus