Antena Meniu Search
x

Donald Trump, suspectat că a încălcat "Legea Spionajului". FBI i-a confiscat documente "top secret" şi care au legătură cu preşedintele Franţei

Un judecător federal a desecretizat mandatul care a autorizat ca FBI-ul să percheziționeze casa din Florida a fostului președinte american Donald Trump. Agenții FBI care au percheziționat luni reședința lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Palm Beach au găsit documente marcate ca fiind top secrete, relatează BBC. Mandatul FBI desecretizat arată că anchetatorii au avut motive să suspecteze că Trump a încălcat Legea Spionajului. Agenții FBI au ridicat mai multe documente, inclusiv informații despre ”Președintele Franței”. Trump a reacționat spunând într-un comunicat că documentele confiscate de agenții FBI din casa sa erau ”toate desecretizate”. Procurorul general Merrick Garland a solicitat ca mandatul FBI să fie făcut public, invocând ”un interes public important în acest caz”.

de Redactia Observator

la 13.08.2022, 00:21

Donald Trump, suspectat că a încălcat "Legea Spionajului"
Donald Trump, suspectat că a încălcat "Legea Spionajului" - Profimedia Images

Mandatul de percheziție al FBI pentru Mar-a-Lago, publicat de presa americană vineri seară, precizează că Trump este cercetat pentru o posibilă încălcare a unei legi federale cunoscută sub numele de Legea Spionajului, pentru obstrucționarea justiției și distrugerea de documente guvernamentale.  

Mandatul FBI spune că agenții sunt autorizați să confiște dovezi care pot arăta că Trump a păstrat ilegal informații sensibile care ar putea ajuta adversarii SUA, a distrus sau a ascuns documente guvernamentale americane.

Iată ce spune mandatul că au căutat agenții FBI în reședința lui Donald Trump: documente fizice marcate ca fiind secrete, împreună cu containere sau cutii, detalii despre stocarea sau transmiterea informațiilor de apărare națională sau a materialelor secrete, orice tip de documente guvernamentale și/sau prezidențiale din mandatul lui Trump, orice dovadă de modificări, distrugeri sau de ascundere în cunoștință de cauză a documentelor guvernamentale și/sau prezidențiale sau a documentelor marcate ca fiind secrete.

Cum arată mandatul FBI de percheziție pentru reședința lui Donald Trump, desecretizat

Pe acelaşi subiect

Redacted Search Warrant Trump by CNBC.com

Agenţii poliţiei federale au confiscat circa "douăzeci" de cutii cu documente din reședința fostului președinte al SUA, a dezvăluit vineri Wall Street Journal, care susţine că a avut acces la un inventar de trei pagini privind ceea ce a fost colectat luni, în cadrul acestei percheziţii. Este vorba despre documente clasificate "top secret" sau confidenţiale, fotografii şi o notă manuscrisă.

Ziarul dă asigurări că pe acest inventar figurează informaţii privindu-l pe "preşedintele Franţei". Nicio altă precizare nu este făcută privind natura acestor informaţii, nici măcar dacă acestea sunt referitoare la actualul preşedinte francez Emmanuel Macron, notează France Presse.

Operaţiunea, care a provocat furia susţinătorilor lui Trump care au evocat o "persecuţie politică", a fost efectuată luni la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida.

Aceasta pare să fi avut drept obiectiv recuperarea unor documente confidenţiale luate de fostul preşedinte la plecarea de la Casa Albă. Potrivit Washington Post, anumite documente căutate ar putea avea legături cu armele nucleare.

Reacţia lui Donald Trump după percheziţiile din ultimele zile

Donald Trump a denunţat o "intoxicare" vineri dimineaţă, pe reţeaua sa socială Truth Social. Intenţia, foarte neobişnuită, a Ministerului Justiţiei, de a face public mandatul de percheziţie, anunţată joi de ministrul Merrick Garland, a fost primită favorabil de Donald Trump.

"Nu numai că nu m-aş opune publicării documentelor (...) dar aş merge mai departe încurajând publicarea", a postat joi seară miliardarul republican, care s-a abţinut totuşi să facă publică copia mandatului pe care a primit-o.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, suspectat că a încălcat "Legea Spionajului". FBI i-a confiscat documente "top secret" şi care au legătură cu preşedintele Franţei