Antena Meniu Search
x

Video Donald Trump vrea să cumpere "Tărâmul Făgăduinţei", care deţine un sfert din rezervele planetei

Groenlanda s-a transformat în Pământul Făgăduinţei pentru bogaţii lumii. În teritoriul deţinut de Danemarca a început o adevărată vânătoare de comori subterane după ce ultimele date arată că ţara deţine 25% din rezervele globale de metale rare. Procesul ar putea însă provoca daune ireversibile teritoriului de pe care gheţarii se topesc văzând cu ochii.

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 20:50

Vezi și

Telefoane inteligente, tablete, maşini electrice sau avioane de luptă F35, toate au în comun un singur lucru - metalele rare. Iar potrivit estimărilor, Groenlanda deţine aproape 40 milioane de tone de metale rare, adică un sfert din rezervele lumii. Nu este de mirare interesul pe care bogaţii lumii îl au mai nou pentru acest pămănt al făgăduinţei.

Össur Skarphéðinsson, şef Comitet pentru Groenlanda: „Groenlanda este foarte atractivă din acest punct de vedere pentru că este locul unde se găsesc 25% din rezervele globale şi are efectiv munţi de pământuri rare.”

Investiţiile sunt însă uriaşe

Fiecare mină pentru a extrage metalele ar costa aproape 500 de milioane de dolari.

Pe acelaşi subiect

Bo Møller Stensgaard, CEO companie minieră: “Este vorba de fonduri pentru climă, energie şi tehnologie care sunt create de aceşti inovatori şi investitori, cei mai faimoşi inovatori şi investitori din epoca în care trăim."

Potenţialul economic al Groenlandei a fost remarcat şi de fostul preşedinte Donald Trump, care, în 2019 şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra teritoriul de la Danemarca. Copenhaga a refuzat categoric.

Donald Trump, fost preşedinte SUA: „E ceva ce este discutat de mai mulţi ani. Harry Truman (al 33-lea preşedinte american) a avut ideea de a cumpăra Groenlanda. Eu cred că e o idee bună pentru că Danemarca pierde 700 de milioane anual cu ea.”

Statele Unite nu deţin zăcăminte din astfel de metale, în vreme ce China are o superioritate globală incontestabilă

Exploatarea Groenlandei nu încântă pe toată lumea. Populaţia inuită contestă puternic ideea.

Aviaja Lennert, fermier: “Apa va fi otrăvită şi marea va fi otrăvită şi apoi şi noi vom fi otrăviţi. Nu voi accepta niciodată mineritul.”

Specialiştii în climă se tem că topirea gheţarilor va fi şi ea accelerată, iar nivelul mării va creşte. Se estimează că în 30 de ani, gheaţa de la Cercul Arctic ar putea dispărea total.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Donald Trump vrea să cumpere "Tărâmul Făgăduinţei", care deţine un sfert din rezervele planetei