Dovada că armata israeliană ştia dinainte, cu un grad ridicat de precizie, despre planul Hamas pentru atacul din 7 octombrie - Kan
Război Israel - Hamas. Televiziunea publică din Israel a prezentat un document care dovedeşte că armata israeliană ştia "cu un grad ridicat de precizie" cu mai puţin de trei săptămâni înainte de 7 octombrie 2023 despre planurile grupării Hamas de a răpi între 200 şi 250 de persoane, deopotrivă civili şi militari. Potrivit unui raport publicat de în decembrie de The New York Times, Israelul știa de un an de planul de atac al Hamas din 7 octombrie, dar nu l-a luat în considerare.
Serviciul de informaţii al Tsahal (armata israeliană) ştia "cu un grad ridicat de precizie" înainte de 7 octombrie despre planurile grupării Hamas de a răpi între 200 şi 250 de persoane, deopotrivă civili şi militari, potrivit unor informaţii făcute publice luni seara de televiziunea publică israeliană Kan, relatează EFE şi i24News, citate de Agerpres.
Un document al Direcţiei de informaţii militare a Tsahal avertiza, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de data de 7 octombrie (2023), că Hamas se antrenează pentru o invazie pe scară largă în teritoriul israelian, în cursul căreia se preconizează luarea de ostatici în masă, potrivit postului de televiziune Kan, care citează surse de securitate anonime.
Armata israeliană ştia înainte de 7 octombrie cu privire la planul Hamas de a captura 250 de ostatici
Armata cunoştea "cu un grad ridicat de precizie" planurile grupării islamiste, a dezvăluit Kan, care a prezentat luni seara un raport, datând din 19 septembrie şi care a fost ignorat, în care se estima că numărul ostaticilor vizaţi era de 200-250. În atacul din sudul Israelului au fost ucise circa 1.200 de persoane şi răpite alte 251.
- Trupele israeliene au folosit o catapultă (trebuchet) pentru a arunca mingi de foc peste granița cu Liban: "Este...
- Ce este directiva Hanibal de care este acuzat Israelul. Cum ar fi provocat IDF moartea a 14 civili israelieni
- Benny Gantz, membru al cabinetului de război, îşi anunţă demisia din guvern
- IDF a salvat patru ostatici din Gaza, răpiţi pe 7 octombrie. În timpul operaţiunii au avut loc lovituri aeriene...
Raportul conţinea informaţii despre pregătiri ale miliţiilor Hamas pentru a se infiltra în bazele armatei israeliene, care înainte de 7 octombrie era pregătită doar pentru incursiunea a zeci de combatanţi palestinieni prin trei puncte, un număr mult mai mic decât cei aproximativ 3.000 de palestinieni care au pătruns pe teritoriul israelian în timpul atacului.
Documentul detaliat descrie o serie de exerciţii efectuate de forţele de elită ale grupării teroriste palestiniene, care s-au antrenat pentru a efectua raiduri asupra oraşelor şi posturilor militare israeliene, inclusiv modul în care să ia ostatici soldaţi şi civili la întoarcerea în Gaza, precum şi condiţiile în care aceştia ar putea fi ucişi, notează postul de televiziune israelian i24News.
Guvernul şi înalţii oficiali militari au susţinut că nu au fost avertizaţi
Acest document a fost adus în atenţia înalţilor oficiali din serviciile de informaţii, cel puţin a celor din divizia Gaza. Guvernul şi înalţii oficiali militari au susţinut că nu au fost avertizaţi de iminenţa unei invazii planificate a Hamas în acea perioadă, conform media israeliene.
Curtea Supremă a Israelului a ordonat duminică suspendarea temporară a anchetei privind deciziile armatei şi ale Shin Bet, agenţia de informaţii interne, care au făcut posibilă incursiunea Hamas, considerând că derularea unei investigaţii este contraproductivă în timp ce războiul este în curs de desfăşurare.
"Având în vedere realitatea complexă şi amploarea investigaţiei prevăzute, ceea ce poate dăuna luptei, investigaţia trebuie să fie suspendată în acest moment", a decis duminică judecătorul Canfy-Steinitz, ca răspuns la o petiţie a Mişcării pentru un guvern de calitate în Israel şi a Forumului scutului de apărare israelian. Armata israeliană a deschis propria investigaţie internă cu privire la eşecurile care au permis atacul Hamas, iar concluziile acesteia sunt aşteptate în iulie.
Breşa în securitatea israeliană intervenită la 7 octombrie a avut puţine consecinţe asupra autorităţilor, cu doar două demisii relevante în establishmentul militar, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a asumat încă responsabilitatea politică pentru aceasta, în pofida unei largi mişcări de contestare publică şi a opoziţiei care îi cer convocarea de alegeri anticipate din cauza acestor eşecuri şi a modului în care a gestionat războiul, notează EFE.
Argumentul obişnuit al autorităţilor israeliene pentru amânarea acestor investigaţii este că ele ar interfera cu războiul în desfăşurare în prezent în Fâşia Gaza, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 37.300 de palestinieni, potrivit cifrelor Hamas. Prima demisie în urma atacului Hamas a avut loc la 22 aprilie, când şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, generalul Aharon Haliva, şi-a părăsit postul după 38 de ani de serviciu militar.
A doua a intervenit la 9 iunie, când generalul de brigadă Avi Rosenfeld a demisionat pentru că nu a reuşit să protejeze "comunităţile (de la graniţa cu Fâşia Gaza), miile de locuitori, miile de participanţi la festivalul de muzică Reim şi forţele staţionate în avanposturi". În octombrie, şeful Shin Bet, Ron Bar, şi-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie şi şi-a asumat responsabilitatea, dar rămâne deocamdată în funcţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰