Meniu
Search
x

Elveția va cumpăra 36 de avioane F-35. Procedura de achiziție, verificată de două comisii parlamentare

 Elveţia a semnat luni contractul pentru achiziţia controversată a 36 de avioane de luptă americane F-35 în valoare de peste 6 miliarde de franci elveţieni (6,3 miliarde de euro). "Pe 19 septembrie 2022, directorul general pentru armament Martin Sonderegger şi şeful de proiect Darko Savic au semnat la Armasuisse, la Berna, contractul de achiziţie cu guvernul american", anunţă un comunicat al Armasuisse, agenţia însărcinată cu achiziţia de echipamente de apărare a Confederaţiei Elveţiene, citată de Agerpres.

De Redactia Observator la 19.09.2022, 19:25

Livrările de F-35 A de la compania Lockheed-Martin urmează să înceapă în 2027, potrivit calendarului actual, şi să continue până în 2030. Armasuisse insistă asupra faptului că "preţurile şi condiţiile contractuale" sunt fixate în contract "de manieră constrângătoare şi sunt supuse unui control strict".

În paralel, agenţia a semnat contractul de compensare industrială de 2,9 miliarde de franci elveţieni care urmează să le permită companiilor elveţiene să profite de această achiziţie costisitoare. Semnarea contractului este actul final al unei lungi saga pentru a dota forţele armate elveţiene cu noi aparate de zbor.

Consiliul federal a decis la sfârşitul lui iunie 2021 să achiziţioneze aparate F-35, considerate avioanele de luptă cele mai moderne şi mai sofisticate din lume şi cu care sunt dotate deja numeroase ţări europene.

În septembrie 2020, elveţienii au aprobat la limită o alocare de 6 miliarde de franci elveţieni pentru a permite forţelor aeriene să se doteze cu o nouă flotă, aparatele în prezent în serviciu - F/A 18 şi F5 - ajungând la finalul duratei de exploatare la sfârşitul deceniului.

Pe acelaşi subiect

Alegerea avioanelor F-35, anchetată de două comisii parlamentare

Deşi guvernul elveţian susţine că avionul este de departe cel mai bun, la preţul cel mai scăzut dintre toate cele care au concurat pentru contract (Rafale, F/A-18 şi Eurofighter), nenumăratele dificultăţi tehnice şi depăşiri bugetare ale programului F-35 în SUA au determinat două comisii parlamentare elveţiene să lanseze o anchetă asupra modului de alegere a aparatelor de zbor.

Aceste comisii nu au pus sub semnul întrebării alegerea făcută, dar unii dintre membrii lor şi-au exprimat regretul că guvernul nu şi-a lăsat mai multă marjă de manevră pentru a merge dincolo de evaluarea tehnică şi financiară şi a putea ţine astfel cont mai mult de factori mai politici. Comunicarea cu aliaţii europeni şi în special cu Franţa a fost de asemenea criticată.

Recent, Grecia şi Germania au intrat pe lista ţărilor europene care vor să achiziţioneze aparate F35, deja cumpărate de Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Ţările de Jos şi Polonia.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Elveția va cumpăra 36 de avioane F-35. Procedura de achiziție, verificată de două comisii parlamentare

Breaking News

Război Rusia - Ucraina. Ucrainenii au spart liniile ruseşti pe Frontul de Sud, au avansat cu 40 de km. Pe...

Război Rusia - Ucraina. Ucrainenii au spart liniile ruseşti pe Frontul de Sud, au avansat cu 40 de km. Pe Frontul de Est, atacă ruşii retraşi la Kreminna