Antena Meniu Search
x

Foto Coreea de Sud a testat primul său avion supersonic. Analiștii cred că este mai rapid decât F-35 americanilor

Primul avion supersonic de luptă produs în Coreea de Sud,  KF-21 Boramae, a zburat în premieră în cursul zilei de marți. Odată cu această reușită, Seul se alătură grupului restrâns al statelor care au reușit să producă astfel de aparate de zbor. Prototipul a zburat pentru aproximativ 33 de minute, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 20.07.2022, 14:55

Maiorul Ahn Jun-hyun, pilotul care s-a aflat la manșa prototipului, le-a explicat jurnaliștilor că a fost emoționat înainte de zbor și că imediat ce a decolat "totul a mers bine așa că am zburat întreaga rută de zbor așa cum a fost planificat."

Avionul este primul dintr-o flotă de șase prototipuri KF-21 fabricate de industria aerospațială din Coreea de Sud, care va efectua peste 2.000 de zboruri de încercare de acum până în 2026, când este programată începerea producției în masă, a declarat Administrația programului de achiziții în domeniul Apărării.

Până în 2030, forțele aeriene sud-coreene ar trebuie să fie dotate cu 120 astfel de aparate. Atunci când va fi operațional, KF-21 Boramae va fi înarmat, speculează specialiștii,  cu o gamă de rachete aer-aer și aer-sol, la care s-ar putea adăuga chiar și rachete de croazieră care pot fi lansate din zbor.

Președintele sud-coreean Yoon Seok Yeol a declarat că zborul de testare a fost "o realizare splendidă în independența apărării naționale".

Pe acelaşi subiect

Coreea de Sud se alătură marilor puteri aeriene ale lumii

Presa internațională notează că avionul de luptă KF-21 Boramae este o colaborare între Coreea de Sud, care deține pachetul majoritar de 80%, și Indonezia, care deține restul. Deși doar în jur de 65% din piesele folosite sunt de origine sud-coreeană, acest zbor reprezintă o reușită semnificativă pentru o țară care nu se bucură de o îndelungată istorie în domeniul aeronautic.

Singurele alte țări care au dezvoltat avioane supersonice avansate sunt Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Japonia, Franța, Suedia și un consorțiu european, format din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania.

Dintre acestea, doar SUA și China au produs avioane de luptă de generația a cincea, de producție internă, care dispun de tehnologii stealth, capabilități de bruiaj radar, care integrează datele de la bord și de la distanță pentru a oferi piloților o imagine în timp real a operațiunilor la care participă, potrivit unei analize NATO.

În timp ce DAPA numește KF-21 un avion de luptă de generația 4,5, deoarece îi lipsesc anumite caracteristici, analiștii spun că ar putea fi capabil să zboare mai sus și mai repede decât cel mai nou avion de vânătoare de generația a cincea al SUA, F-35.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Coreea de Sud a testat primul său avion supersonic. Analiștii cred că este mai rapid decât F-35 americanilor