Antena Meniu Search
x

Video Era Angela Merkel a luat sfârşit. Ce se va schimba în Germania cu cancelarul Olaf Scholz

Momente emoţionante, astăzi, în Parlamentul german. În ultima ei zi în funcţia de cancelar, Angela Merkel a fost ovaţionată minute bune de cei 600 de colegi parlamentari. Merkel i-a predat astăzi ştafeta social democratului Olaf Scholz. Prima femeie cancelar din istoria ţării şi al doilea cel mai longeviv a deţinut puterea pe timpul a patru preşedinţi americani, patru francezi, cinci premieri britanici şi a doi preşedinţi români.

de Redactia Observator

la 08.12.2021, 20:14

Vezi și

Este momentul în care Germania intră într-o nouă eră. După 16 ani sub Angela Merkel. Doamna de fier a Europei a fost omagiată cu aplauze îndelungi. Adevărate ovaţii susţinute în picioare de colegii parlamentari. Zece zile mai lipseau ca mandatul ei să devină cel mai lung din istoria Germaniei. Sondajele arată că electoratul ar mai fi votat-o. Al doilea cel mai longeviv cancelar din istorie se retrage cu un record de popularitate: 67%. A fost ea cea care a decis că e momentul să schimbe ştafeta şi nu s-a mai prezentat la ultimele alegeri. Nu a putut astfel să participe nici la votul de încredere acordat noului guvern.

10 zile mai lipseau ca mandatul ei să devină cel mai lung din istoria Germaniei

Zece zile mai lipseau ca mandatul ei să devină cel mai lung din istoria Germaniei. Sondajele arată că electoratul ar mai fi votat-o. Al doilea cel mai longeviv cancelar din istorie se retrage cu un record de popularitate: 67% . A fost ea cea care a decis că e momentul să schimbe ştafeta şi nu s-a mai prezentat la ultimele alegeri. Nu a putut astfel să participe nici la votul de încredere acordat noului guvern.

Lipsa ei a făcut imposibilă tradiţionala predare de mandat către noul cancelar. Neoficial însă, trecerea a fost marcată cu un buchet de flori şi o ceremonie restrânsă la sediul cancelariei. În vârstă de 67 de ani, Angela Merkel lasă ţara pe mâna lui Olaf Scholz care devine astfel al 9-lea cancelar al Germaniei postbelice. Cum nu şi-a declarat nicio afiliere religioasă, socialdemocratul a depus jurământul în Bundestag precum Gerhard Schroeder, fără partea "Aşa să îmi ajute Dumnezeu".

Noul cancelar va guverna o coaliţie semafor formată din 4 partide. Dar mandatul său nu începe sub cele mai bune auspicii. Germania traversează o criză sanitară gravă. În ultimele luni, ţara a doborât record după record la numărul de infectări. Prima vizită externă a noului cancelar va avea loc vineri, la Paris, unde va fi primit de Emmanuel Macron. Olaf Scholz a făcut parte din cabinetul Merkel în două rânduri, unde a ocupat funcţia de ministru al muncii şi ministru al finanţelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Era Angela Merkel a luat sfârşit. Ce se va schimba în Germania cu cancelarul Olaf Scholz