Antena Meniu Search
x

Începe o nouă eră în Germania. Olaf Scholz a fost confirmat cancelar în locul Angelei Merkel

Social-democratul Olaf Scholz a fost confirmat, miercuri, în funcția de cancelar federal al Germaniei, punând capăt definitiv celor 16 ani în care această funcţie a fost deţinută de Angela Merkel.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 08.12.2021, 12:08

Începe o nouă eră în Germania. Olaf Scholz a fost confirmat cancelar în locul Angelei Merkel
Începe o nouă eră în Germania. Olaf Scholz a fost confirmat cancelar în locul Angelei Merkel - Profimedia Images

Susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), Olaf Scholz a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag, scrie Agerpres. După aceasta el urmează să se deplaseze la reşedinţa preşedintelui Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, pentru a primi din partea acestuia "actul de numire". În aceeaşi zi membrii executivului vor depune jurământul şi îşi vor prelua oficial mandatele.

Partidul Social-Democrat, Verzii şi FDP au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care permite instalarea unui nou guvern la Berlin în această săptămână.

Începe o nouă eră în Germania

Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.

Pe acelaşi subiect

În alegerile parlamentare din 26 septembrie, SPD a obţinut 27,5% din voturi, devansând blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care a luat 24,1% din sufragii. Verzii au obţinut 14,8%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi.

Acest vot marchează retragerea Angelei Merkel după patru mandate de cancelar care, dacă ar ma fi rămas în fotoliu încă nouă zile ar fi bătut recordul de longevitate al lui Helmut Kohl (1982-1998).

Merkel, prezentă în Bundestag, unde a asistat la alegerea succesorului său, a fost aplaudată îndelung de către deputaţi, majoritatea în picioare, înainte de deschiderea sesiunii plenare. Angela Merkel, care purta o mască de protecţie, le-a răspuns salutându-i cu mâna de la tribuna de onoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Începe o nouă eră în Germania. Olaf Scholz a fost confirmat cancelar în locul Angelei Merkel