Antena Meniu Search
x

SUA dispuse să ridice din sancţiunile Rusiei dacă Moscova îi eliberează pe Evan Gershkovich şi Paul Whelan. Reacţia Kremlinului

SUA explorează mai multe opţiuni, inclusiv o ridicare limitată a sancţiunilor impuse Rusiei, pentru a determina Moscova să-i elibereze pe cei doi americani deţinuţi pe nedrept - fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalistul Evan Gershkovich -, întrucât în prezent în închisorile americane nu există cetăţeni ruşi care să fie valoroşi pentru Kremlin şi cu care să facă un schimb de prizonieri, susține CNN.

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 15:50

Evan Gershkovich şi Paul Whelan
SUA dispuse să ridice din sancţiunile Rusiei dacă Moscova îi eliberează pe Evan Gershkovich şi Paul Whelan. Reacţia Kremlinului - Profimedia

SUA au obţinut în trecut, prin schimburi de prizonieri, eliberarea unor cetăţeni americani arestaţi pe nedrept, sub diverse pretexte, de Moscova. În aprilie anul trecut, administraţia Biden a obţinut eliberarea americanului Trevor Reed, care era deţinut în Rusia din 2019, în schimbul unui traficant de droguri rus, Konstantin Iaroşenko. Apoi, în decembrie, Rusia a fost de acord să o elibereze pe vedeta americană de baschet Brittney Griner în schimbul traficantui rus de arme Viktor Bout, care ispăşea o pedeapsă cu închisoare în SUA. În cadrul negocierilor, însă, Moscova a refuzat să îl elibereze şi pe Paul Whelan ca parte a aceluiaşi acord.

Spre deosebire de Griner şi Reed, Whelan este arestat în Rusia din 2018 pentru acuzaţii de spionaj. Aceleaşi acuzaţii i-au fost aduse şi jurnalistului de la „Wall Street Journal” Evan Gershkovich, care a fost arestat în luna martie a acestui an. Deşi SUA au în custodie mai mulţi infractori cibernetici ruşi, Rusia nu îi vrea pe aceştia înapoi ca parte a unui eventual acord pentru americanii acuzaţi de spionaj, potrivit surselor CNN. De-a lungul negocierilor între cele două părţi, care au loc de mai mulţi ani prin anumite canale, oficialii ruşi au indicat că, în schimbul lui Whelan, vor eliberarea cuiva care are legătură cu aparatul de informaţii al Rusiei, iar la un moment dat a fost vorba de un agent secret rus care ispăşeşte o pedeapsă pentru crimă în Germania. Oficialii americani se aşteaptă ca Rusia să aibă cereri similare şi în cazul lui Gershkovich, a relatat CNN.

Ce vrea Rusia să obțină de la SUA?

În aceste condiţii, administraţia Biden se vede nevoită să ceară ajutorul aliaţilor şi caută pe tot globul soluţii care ar putea convinge Rusia să-i elibereze pe cei doi americani, au declarat pentru CNN actuali şi foşti oficiali americani. Astfel, administraţia Biden abordează ţările aliate care au spioni ruşi în custodie pentru a evalua dacă ar fi dispuse să facă un schimb, ca parte a unui pachet mai mare de schimb de prizonieri. Demersurile oficialilor americani se extind la unele ţări care au arestat recent presupuşi spioni ruşi, printre care Brazilia, Norvegia şi Germania, precum şi o ţară din fostul bloc sovietic, pentru a discuta posibilitatea de a le include în orice potenţial schimb de prizonieri. Germania îl are în custodie pe un fost colonel al agenţiei interne de spionaj a Rusiei, Vadim Krasikov, care este considerat de mulţi ca fiind în fruntea listei de prizonieri pe care Rusia îi doreşte înapoi. Polonia, Suedia şi Slovenia au arestat recent, la rândul lor, presupuşi spioni ruşi.

Pe acelaşi subiect

Dar oficialii americani au făcut, de asemenea, un sondaj printre aliaţii care nu au ruşi în custodie pentru a căuta şi alte idei despre ceea ce ar putea convinge Moscova să-i elibereze pe prizonierii americani. Casa Albă analizează, în aceeaşi logică, o reducere limitată a sancţiunilor impuse Moscovei, au declarat oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden, citaţi de CNN.

Identificarea spionilor ruşi aflaţi în custodia aliaţilor SUA este o operaţiune de durată, dar rămâne un element central al eforturilor în curs de desfăşurare, deoarece SUA ştiu că Rusia pune mare preţ pe operaţiunile sale de informaţii.

Reacţia Kremlinului la o posibilă ridicare a sancțiunilor

Pe de altă parte, un alt instrument pe care SUA îl are la dispoziţie este suspendarea sancţiunilor pentru unele entităţi ruseşti acuzate că sunt implicate în luarea de ostatici americani.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a fost sancţionat luna trecută după ce a fost implicat în mod repetat în arestarea, investigarea şi reţinerea unor cetăţeni americani reţinuţi pe nedrept în Rusia, a declarat Departamentul de Stat. Atunci când au fost instituite aceste sancţiuni, oficialii administraţiei au declarat că este posibil să le ridice, dacă americanii reţinuţi în Rusia sunt eliberaţi. Dar actuali şi foşti oficiali recunosc că retragerea acestor sancţiuni nu va fi suficientă - în special pentru că FSB este deja sancţionat şi de alte autorităţi.

"Ruşii sunt deja sancţionaţi pe scară largă, aşa că este puţin probabil ca reducerea sancţiunilor să îi facă pe ruşi" să accepte târgul, a declarat pentru CNN un fost oficial american.

Kremlinul a preferat să nu se pronunţe public în legătură cu aceste informaţii ale CNN. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, a refuzat vineri să comenteze dacă Moscova a primit astfel de propuneri din partea Washingtonului şi dacă va lua în considerare astfel de opţiuni. "Nu vom oferi niciun fel de comentariu pe acest subiect", a declarat Peskov ca răspuns la întrebările reporterilor, scrie CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » SUA dispuse să ridice din sancţiunile Rusiei dacă Moscova îi eliberează pe Evan Gershkovich şi Paul Whelan. Reacţia Kremlinului