Antena Meniu Search
x

Filmare "nebună" publicată de Hamas. Momentul în care un luptător pune o bombă pe un tanc israelian şi apoi trage cu un RPG. Totul în timp ce recita din Coran

Război Israel - Hamas. Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, au publicat joi seară pe Telegram o înregistrare video în care pretind că un luptător Hamas pune o bombă pe un tanc israelian Merkava aflat în Gaza, se îndepărtează apoi trage cu un aruncător de grenade antitanc portabil (RPG). Nu este clar dacă tancul a fost avariat în vreun fel, dar acest tip de luptă de gherilă arată pericolele cu care se confruntă Forţele Armate Israeliene (IDF). 

de Redactia Observator

la 03.11.2023, 11:48

Vezi și

Hamas a publicat joi un videoclip care a strâns milioane de vizualizări pe social media, fiind catalogat drept "nebunesc" de comunitatea analiştilor militari de pe Twitter. Scenele ar fi fost surprinse la est de cartierul Al-Zaytoun din orașul Gaza şi demonstrează una dintre cele mai mari preocupări luate în calcul de şefii armate israeliene când au decis să intre în Fâşia Gaza, relatează The Drive. Înregistrarea de 84 de secunde este realizată de o cameră montată pe casca unui militant al grupării palestiniene Hamas. Arată un luptător care se ascunde în nişte tufişuri. Nu este clar dacă a ieșit dintr-un tunel din apropiere sau avea o ascunzătoare.

"Pur și simplu de necrezut". Tacticile de gherilă duse de Hamas în lupta cu forţele israeliene

Face o cursă nebuna de nouă secunde către tanc în timp ce recita un verset din Coran. Pune un dispozitiv exploziv improvizat, realizat dintr-o grenadă de RPG, chiar pe blindaj, lângă capătul din spate al turelei. Apoi aleargă înapoi spre tufişuri și trage în tanc cu un aruncător de grenade portabil, despre care Hamas susţine că este un Al-Yassin-105. Toate acestea se întâmplă în timp ce în direcţia luptăptorului Hamas este îndreptat un alt tanc Merkava. După ce trage cu RPG-ul, se poate vedea o explozie deasupra tancului. Nu este clar dacă este cauzată de bomba amplasată pe tanc sau de grenadă.  "Pur și simplu de necrezut" a comentat jurnalistul turc Ragıp Soylu. 

La finalul filmării, luptătorul Hamas pare că se ascunde din nou sau coboară într-un tunel. Apoi un alt luptător Hamas ridică ceea ce pare a fi o bucată de metal, sugerând că ar face parte din tancul lovit. Într-un mesaj postat pe Telegram, Hamas pretinde că tancul a fost distrus. Nu este clar, totuși, dacă sau cât de grav a fost avariat tancul Merkava, recunoscut pentru blindajul său puternic. Nu există imagini cu tancul respectiv deteriorat sau distrus.

Pe acelaşi subiect

Potrivit The Drive, explozia vizibilă în imagini ar fi putut proveni de la sistemul de protecție al tancului care atunci când este activat aruncă grenada înainte de impact. Ce s-a întâmplat cu bomba pusă pe tanc nu este clar.

Imaginile arată totuşi cât de vulnerabile sunt blindate atunci când nu sunt sprijinite de trupe de infanterie, concept denumit în termeni militari drept manevre de arme combinate. În lipsa unei astfel de strategii, luptătorul Hamas a putut să alerge nestingherit până la tanc şi înapoi și să tragă cu un RPG. Deși pe filmare se văd alte tancuri, nu apar în schimb trupe de infanterie. Este posibil ca ele să existe, dar să nu apară în unghiul de filmare. 

De asemenea, imaginile arată nenumăratele probleme care pot fi cauzate armatei israeline de reţeaua de tuneluri din Gaza. Luptătorii Hamas folosesc tunelurile atât în mod ofensiv pentru a lansa atacuri surpriză, militanţii pot face în siguranţă manevre în subteran, dar şi în mod defensiv pentru a se deplasa între pozițiile de luptă, evitând forțele terestre israeliene şi puterea lor de foc. 

Israelul a pierdut 18 soldaţi în operaţiunile din Gaza

Israelul a pierdut până acum 18 militari în operaţiunile terestre din Gaza iar Hamas a revendicat mai multe atacuri asupra blindatelor israeliene. Nu mai puţin de 11 soldaţi israelieni din batalionul Tzabar al Brigăzii de Infanterie Givati ​​au fost uciși și alți patru răniți marți, când un transportor blindat Namer a fost lovit de o rachetă antitanc, potrivit The Times of Israel. Brigăzile al-Qassam susţin într-o declarație făcută joi că au distrus 6 tancuri israeliene, două transportoare de trupe și un buldozer.

Nu sunt clare circumstanțele exacte din jurul acestui atac sau dacă a implicat luptători Hamas care ieșeau dintr-un tunel. Dar ilustrează unul dintre numeroasele pericole cu care se confruntă trupele israeliene în lupta împotriva unui inamic bine înarmat și bine înrădăcinat. Având în vedere că vom asista la o campanie lungă și sângeroasă în Gaza, cel mai probabil Israelul va pierde mai mulţi soldaţi și echipamente în fața luptătorilor Hamas, care vor da atacuri surprinză ieşind din tuneluri. Distrugerea acestora este unul din marile obiective ale operaţiunii militare lansate de Israel. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Filmare "nebună" publicată de Hamas. Momentul în care un luptător pune o bombă pe un tanc israelian şi apoi trage cu un RPG. Totul în timp ce recita din Coran