Antena Meniu Search
x

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat în timpul unui discurs electoral

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat la un eveniment din oraşul Nara. Atacatorul, un veteran de 41 de ani, a fost arestat la câteva secunde dupâ incident.

de Cristina Dimulescu

la 08.07.2022, 16:42

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timp ce susținea un discurs în orașul Nara din vestul țării, a anunțat televiziunea de stat NHK. Abe nu avea semne vitale când a ajuns la spital, au declarat, vineri, medicii de la Universitatea Medicală Nara, scrie CNN. Echipa medicală a fost formată din 20 de specialiști.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost împuşcat de două ori, iar al doilea foc de armă l-a atins în spate, făcându-l să cadă la pământ. Reuters relatează, citând TBS Television, că fostul premier a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât.

Premierul a anunțat că tuturor miniștrilor guvernului li s-a cerut să se întoarcă la Tokyo, dar a precizat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la modificarea programului electoral.

Pe acelaşi subiect

Atacatorul, identificat şi arestat

Atacatorul a tras de două ori. Prima oară pare să fi ratat, însă din a doua încercare l-a împuşcat pe Shinzo Abe, direct în spate, fostul premier japonez căzând la pământ. Securitatea l-a reținut apoi pe atacator, care potrivit martorilor, nu a încercat să fugă.

Se crede că suspectul în vârstă de 41 de ani, pe nume Tetsuya Yamagami, este originar din orașul Nara, unde a avut loc atacul. De asemenea, presa locală a relatat că acesta este un fost membru al Marinei Militare a Japoniei.

Spectatorii prezenți la fața locului susțin că suspectul a fost interceptat de agenții de securitate imediat după împușcături. Se pare că acesta a folosit o armă de foc artizanală.

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei

Shinzo Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. El a fost succedat de aliatul său apropiat Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

Incidentele de violență cu arme sunt rare în Japonia. În 2014, au existat doar șase atacuri armate în Japonia, comparativ cu 33.599 în SUA. Oamenii trebuie să treacă printr-un examen strict și teste de sănătate mintală pentru a cumpăra o armă - și chiar și atunci, sunt permise doar cele cu aer comprimat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat în timpul unui discurs electoral