Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Fiule, ești în siguranță?". Mărturiile oamenilor care au asistat la infernul din Seul. O tânără şi prietenii ei, salvaţi în ultima clipă din cartierul groazei

A fost o noapte lungă în Coreea de Sud, La Seul, oamenii încă încearcă să îşi revină din şoc, după tragedia care a avut loc în timpul petrecerii de Halloween. În timp ce unii îşi plâng morţii, alţii se numesc norocoşi şi povestesc cum au reuşit să scape în ultima clipa din a fi victimele tragediei din cartierul Itaewon .

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 30.10.2022, 15:58

Mai mulţi martori au povestit, şocaţi încă, despre tragedia care s-a petrecut sâmbătă seara la Seul. O tânără care se afla cu mai mulţi prieteni în cartierul groazei a rememorat clipele dinaintea tragediei, dar a vorbit şe despre ce s-a întâmplat după ce s-a deslănţuit infernul.

"Am fost în Itaewon aseară când ceea ce trebuia să fie o petrecere plină de bucurie a devenit un moment de groază. Mulți oameni încă încearcă să proceseze ceea ce s-a întâmplat. La fel ca mulți alții, eram încântat să mă întâlnesc în sfârșit cu prietenii și să petrec noaptea cu ei. Câțiva membri ai grupului nostru au zburat în weekend, dintr-o altă ţară spre Seul deoarece granițele s-au redeschis recent.

După mai bine de doi ani de restricții Covid, am avut în sfârșit un motiv pentru a ne întâlni. Itaewon, în special, a suferit foarte mult din cauza faptului că a fost unul dintre locurile unui focar timpuriu de Covid, care a îngenunchiat întreaga zonă.

Când am ajuns în zonă în jurul orei 19, ora locală, era clar că deja era foarte multă lume. Ușile de la metrou s-au deschis în timp ce petrecăreții, mulți dintre ei îmbrăcați, au ieșit din stația Itaewon.Afară era deja haos. Nu mă puteam mișca", a povestit ea, potrivit The Guardian.

Pe acelaşi subiect

Au scăpat în ultima clipă din faţa morţii

"Locația noastră de întâlnire se afla la aproximativ un minut de mers pe jos de gară, dar ne-a luat mai mult de 10 minute să ajungem acolo, strângându-ne printre mulțimi și standuri de machiaj care oferea transformări de Halloween.

Oamenii se revărsau deja pe drumurile aglomerate. Nu mai era loc pe trotuare. Nu-mi amintesc să fi văzut niciun control al mulțimii. Devenise clar că tocmai se întâmplase ceva groaznic

Itaewon este în mare parte un drum lung care se întinde de la est la vest, centrat pe stația din mijloc, cu Hotelul Hamilton în apropiere. Multe baruri și cluburi mărginesc o stradă paralelă cu strada principală, accesibilă doar printr-o serie de alei înguste", a mai adăugat tânăra.

"Am ajuns la destinația noastră, care era plină de muzică, mâncare și spectacole. Planul era să mergem pentru a doua rundă, poate la un bar din apropiere. Dar, ca înainte, nu ne-am putut mișca.

Este ceva obișnuit să te trezești înghesuit într-un club din Itaewon și incapabil să te miști. Doar că de data asta înghesuială era şi pe străzi. Așa că am decis să luăm metroul într-o locație mai liniștită. Era ora 22.30."

Tragedie cu 150 de morţi şi mii de victime

"Am început să ne întoarcem spre gară. Mulți au fost nevoiți să meargă pe drum. Am mai văzut cartierul Itaewon ocupat, dar niciodată așa. Apoi am început să auzim mașini de pompieri. Abia au putut să se miște. O mașină de pompieri și o ambulanță sosiseră deja, iar doi polițiști stăteau deasupra mașinii lor de poliție, implorând oamenii să plece. Mulțimea din Itaewon este zdrobită: „S-a simțit ca și cum se va întâmpla un accident”

Oamenii fugeau din zonă. Muzica încă răsuna din toate direcțiile, făcând dificil de înțeles ce se întâmpla. Oamenii ieșeau din gară, la fel mulți dintre ei încercau să intre în ea. A fost haos.

Cu toții am început să primim alerte de urgenţă de la Guvern trimise pe fiecare telefon mobil din districtul Yongsan, sfătuind oamenii să se întoarcă acasă cât mai curând posibil din cauza unei situații de urgență în apropierea hotelului Hamilton. Aceste alerte sunt trimise în mod normal în cazuri de dezastre și urgențe.

Mai mulți polițiști au sosit și au ordonat tuturor să părăsească zona. Am căutat știri pe rețelele de socializare, dar nu am găsit nimic.

Apoi, în timp real, au început să apară videoclipuri îngrozitoare cu pompierii care efectuează manevre de resuscitare pentru zeci de oameni fără viață. Devenise clar că tocmai se întâmplase ceva groaznic. S-a dovedit a fi o busculadă.​", sunt mărturiile tinerei aflate ieri seară la Seul.

Martori la nenorocirea din Seul

Autoritățile au raportat inițial că 50 de persoane se aflau în „stop cardiac”, un termen adesea folosit în Coreea de Sud pentru a descrie indirect moartea înainte ca aceasta să fie confirmată de un medic. Pe rețelele de socializare au apărut imagini îngrozitoare cu rânduri de genți albastre pentru cadavre în afara stației, arătând clar că acestea nu erau răni minore.

Această tragedie afectează foarte mulți oameni. Mai sunt oameni dispăruți. În acest moment, este dificil să găsești cuvinte pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat. Toată lumea și-a trimis mesaje de aseară și azi dimineață pentru a se verifica dacă sunt în regulă.

Devastată, am stat acasă la prietenul meu. Telefonul lui a sunat în această dimineață, tatăl lui tocmai aflase de cele întâmplate. „Fiule, ești în siguranță?” a spus el. Atât de mulți nu vor avea același privilegiu și mi se rupe inima pentru ei.

„Oamenii încă petreceau pe străzi, fără să știe ce se întâmpla”

O profesoară de engleză din Seul, care trecea prin cartierul Itaewon sâmbătă seara, a povestit şi ea tot ce a văzut, pentru CNN.

Farmer, care era cu doi prieteni, a spus că nu a văzut măsuri de control pentru a evita aglomerația în zonă, înainte de tragedie. Busculada a ucis cel puțin 151 de persoane și a lăsat zeci de răniți. Printre morți se numără și nouăsprezece cetățeni străini, din Iran, Norvegia, China, Franţa și Uzbekistan. 

Farmer și prietenii ei au fost „copleşiţi” de mulțimea de pe stradă și au decis să intre într-un bar. La scurt timp după, au început să se răspândească zvonuri că cineva a murit și patronii nu aveau voie să plece. Femeia a spus că a primit un mesaj de urgență de la guvern care îi avertizează cu privire la „o situație periculoasă în zonă”.

I s-a permis să părăsească barul pe la miezul nopții și a aflat de tragedia care avusese loc chiar afară. „A fost oribil”, a spus ea. „Nu toată lumea a murit pe loc. Încă încercau oamenii să plece pentru că era atât de aglomerat”, a adăugat ea.

Grupuri de oameni plângeau, a adăugat ea. Multora dintre victime salvatorii le făceau resuscitare și li s-au scos costumele pentru a permite medicilor de la fața locului să îi resusciteze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » "Fiule, ești în siguranță?". Mărturiile oamenilor care au asistat la infernul din Seul. O tânără şi prietenii ei, salvaţi în ultima clipă din cartierul groazei