Meniu
Search
x

Franţa critică dur pactul privind construcţia submarinelor nucleare în Australia. Decizia le aminteşte de Trump: "Este un atac pe la spate"

Administraţia de la Paris a criticat vehement, joi, Statele Unite, acuzând că sunt continuate practicile fostului preşedinte Donald Trump, după ce Franţa a fost exclusă dintr-un contract cu Australia pentru producerea de submarine.

De Redactia Observator la 16.09.2021, 14:55

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană, conform Sky News, citat de MEDIAFAX. În contextul noului acord, Australia va renunţa la contractul din anul 2016 cu firma franceză Naval Group.

Decizia le aminteşte francezilor de Donald Trump. "Este un atac pe la spate"

"Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi", a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, conform postului FranceInfo. "Este un atac pe la spate. Noi am creat o relaţie de încredere cu Australia, iar acum încrederea a fost afectată. Opţiunea de a exclude un aliat european şi partener precum Franţa este ceva ce nu putem decât să notăm şi să regretăm", a subliniat ministrul francez de Externe.

Reacţia ministrului britanic al Apărării

Marea Britanie, Australia şi SUA au anunţat că vor colabora în domeniile cibernetic, al tehnologiilor cuantice, inteligenţei artificiale şi capabilităţilor subacvatice. "Noi nu avem nicio intenţie de a face vreun lucru pentru a intra în dispute cu Franţa. Francezii sunt unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri în Europa, avem forţe echivalente, comparabile şi facem lucruri împreună. Francezii aveau contract pentru submarine cu motoare diesel, iar australienii au luat decizia de a trece la propulsie nucleară", a reacţionat Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Franţa critică dur pactul privind construcţia submarinelor nucleare în Australia. Decizia le aminteşte de Trump: "Este un atac pe la spate"