Antena Meniu Search
x

Pact internaţional USA-UK-Austalia contra Chinei: vor construi 8 submarine nucleare. Reacţia Beijingului

Marea Britanie, SUA şi Australia au anunţat un pact special de securitate pentru a împărtăşi tehnologii avansate de apărare, în efortul de a contracara China.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 16.09.2021, 09:55

Australia, Marea Britanie şi Ausralia vor lansa un pact pentru contracararea Chinei
Australia, Marea Britanie şi Ausralia vor lansa un pact pentru contracararea Chinei - Profimedia

Parteneriatul va permite Australiei să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară. Pactul, care va fi cunoscut sub numele de Aukus va acoperi, de asemenea, inteligenţa artificială, tehnologiile cuantice şi cibernetice, relatează BBC. Decizia de a colabora vine ca urmare a îngrijorărilor celor trei state cu privire la puterea tot mai mare a Chinei şi a prezenţei militare în Indo-Pacific.

Ca urmare a pactului, Australia a luat decizia de a anula acordul pe care îl semnase cu Franţa pentru construirea submarinelor. Franţa a câştigat, în 2016, un contract de 50 de miliarde de dolari pentru a construi 12 submarine pentru Marina Australiană. La momentul respectiv, acordul a fost cel mai mare contract de apărare din Australia. Cu toate acestea, pe parcursul anilor au apărut întârzieri, în mare parte din cauza cerinţelor pe care le-au avut oficialii din Canberra, prin care solicitau ca majoritatea componentelor să fie realizate la nivel local.

Reacţia Beijingului cu privire la pactul dintre cele trei state

Miercuri, preşedintele american Joe Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson şi omologul său australian Scott Morrison au emis o declaraţie comună cu privire la lansarea noului parteneriat de securitate, denumit Aukus. "Ca primă iniţiativă în cadrul Aukus, ne angajăm la o ambiţie comună de a sprijini Australia în achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Marina Regală Australiană", se menţionează în declaraţie. 

Când i s-a cerut răspunsul la anunțul Aukus, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a spus că țările „nu ar trebui să construiască blocuri de excludere care să vizeze sau să aducă atingere intereselor terților. În special, ar trebui să-și scuture mentalitatea de război rece și prejudecățile ideologice”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Pact internaţional USA-UK-Austalia contra Chinei: vor construi 8 submarine nucleare. Reacţia Beijingului