Meniu
Search
x

Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, îngrozit că Trump urma să atace China. Nancy Pelosi: Preşedintele "e nebun"

Ofiţerul cu cel mai mare grad la Pentagon, şeful Statului Major generalul Mark Milley, era atât de îngrijorat de starea mentală a lui Donald Trump, în ultimele zile ale mandatului acestuia, încât ar fi luat în secret măsuri în vederea evitării unui război cu China. Acesta şi-ar fi pus adjuncţii să promită că nu se vor supune unui eventual ordin de folosire a armei nucleare, potrivit unei cărţi care urmează să apară.

De Redactia Observator la 15.09.2021, 14:53

Şeful statului major american a luat iniţiativa de a-şi suna omologul chinez, pentru a-l asigura că Statele Unite nu au să atace China, scriu jurnaliştii de la Washington Post (WP), Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor, ”Peril”, care urmează să aparaă în zilele următoare, relatează AFP, citat de news.ro.

Potrivit unor fragmente din carte, publicate de WP şi CNN, generalul Milley şi-a pus adjuncţii să promită că nu se vor supune unui eventual ordin al lui Donald Trump de a folosi arma nucleară, în urma înfrângerii fostului preşedinte republican, în alegerile prezidenţiale de pe 3 noiembrie.

Serviciile americane de informaţii au conchis că administraţia chineză considera un atac american drept fiind iminent, iar şeful Statului Major american l-a sunat pe generalul Li Zuocheng de două ori - pe 30 octombrie, cu puţin înaintea alegerilor prezidenţiale americane, şi pe 8  ianuarie, la două zile după asaltul sângeros de la Capitoliu. ”Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va decurge bine”, i-a spus el în prima convornire la telefon, potrivit acestei cărţi, care are la bază declaraţii anonime de la 200 de oficiali americani. ”Nu vom ataca şi nici nu vom efectua operaţiuni militare împotriva voastră”, i-ar fi dat el asigurări.

Generalul Milley şi-a sunat din nou omologul chinez două luni mai târziu, după atacul sângeros de la Capitoliu, care a clătinat timp de câteva ore democraţia americană, în timp ce Donald Trump contesta victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale. ”Totul este bine”, i-a spus el, ”însă democraţia este uneori dezordonată”.

Pe acelaşi subiect

Generalul Milley a reunit, de asemenea, Statul Major pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ar ordona un atac nuclar, este necesar ca el să fie informat mai întâi. Acesta i-ar fi privit în ochi şi le-ar fi cerut tuturor ofiţerilor reuniţi să-i confirme că au înţeles, scriu jurnaliştii Woodward şi Costa, care apreciază că acesta era un ”jurământ”. El le-a cerut, de asemenea, directoarei CIA Gina Haspel şi comandantului serviciilor militare americane de informaţii, generalul Paul Nakason, să supravegheze orice comportament imprevizibil al lui Trump. ”Unii ar putea crede că Milley şi-a depăşit autoritatea şi şi-a atribuit puteri excesive”, scriu autorii ”Peril”. Însă el era convins că făcea ceea ce trebuia să facă ”pentru a nu exista o ruptură istorică în ordinea internaţională, un război accidental cu China sau altcineva şi ca arma nucleară să nu fie folosită”, subliniază ei. Contactat, Statul Major al armatei americane s-a abţinut de la orice comentariu.

Generalul Milley, la fel ca Gina Haspel, se temea că Donald Trump putea lansa un atac împotriva Chinei sau Iranului, cu scopul de a crea o criză şi de a încerca, astfel, să rămână la putere. ”Situaţia este foarte periculoasă”, a declarat directoarea CIA. ”Vom ataca pentru egoul lui?”.

Cel de-al doilea telefon pe care şeful Statului Major i l-a dat generalului Li a avut loc la o zi după o convorbire la telefon cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care voia să se asigure că Donald Trump, asupra căruia niciunul dintre membrii anturajului acestuia nu avea control, să nu poată folosi codurile nucleare.

Nancy Pelosi: Trump "e nebun"

Sute de manifestanţi pro-Trump şi membri ai unor grupări extremiste tocmai atacaseră clădirea Capitoliului, în care congresmenii se reuniseră pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în alegeri. În urma acestui atac au murit cinci persoane.

Nancy Pelosi a dezvăluit în mod public acest apel telefonic, într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar, însă fără a intra în detalii. Bob Woodward şi Robert Costa publică transcrierea conversaţiei telefonice: ”Care sunt măsurile posibile pentru a împiedica un preşedinte dezechilibrat să declanşeze ostilităţi armate sau să aibă acces la coduri şi să ordone un atac nuclear?”, l-a întrebat ea. ”Dacă ei nu-l pot împidica să atace nici măcar Capitoliul, cine ştie ce altceva poate să facă!”, a adăugat Pelosi. ”E nebun. Ştiţi că este nebun (...), iar ceea ce a făcut ieri este o dovadă suplimentară a nebuniei sale”, a mai spus ea. ”Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră”, i-a răspuns generalul Milley. Însă, i-a dat el asigurări, lanţul comandamentului nuclear trece prin ”multe controale”, pentru a se evita folosirea abuzivă a bombei nucleare de către un preşedinte.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, îngrozit că Trump urma să atace China. Nancy Pelosi: Preşedintele "e nebun"