Antena Meniu Search
x

Video ”Trupul nostru este aici, dar sufletul este acasă”. Staţiunea Mamaia, locul unde mii de ucraineni şi-au găsit liniştea

Pentru mii de ucraineni care au fugit din calea războiului, staţiunea Mamaia este locul unde și-au găsit liniștea. Chiar dacă abia așteaptă să se întoarcă acasă, de două luni, încearcă să ducă o viață normală aici. Muncesc online, de pe terasele localurilor, copiii învață de la distanță in camerele de hotel, iar de pe plajă își iau energia de care au nevoie pentru a reuși să meargă mai departe.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 14.05.2022, 20:55

Vezi și

La malul mării, sunetul valurilor şterge şuieratul bombelor şi vuietul sirenelor din minţile încă îngrozite ale ucrainenilor care s-au refugiat la noi.

Lilia, refugiată: Trupul nostru este aici, dar sufletul este acasă.

Când au venit ruşii Lilia s-a trezit în faţa unei decizii care i-a sfâşiat sufletul: să-şi ia copiii şi să fugă sau să rămână lângă părinţii ei care n-au vrut să-şi lase casa. În final, şi-a luat cei doi copii şi a plecat cu inima îndoită.

​Lilia, refugiată: Sunt suficient de mari să înțeleagă ce se întâmplă.

Pe acelaşi subiect

Teama care o macină zi de zi o împarte cu Julia. Cele două s-au cunoscut în România, la hotelul unde sunt cazate. Julia e din Odessa. Abia îşi stăpâneşte lacrimile când se gândeşte ce a lăsat în urmă. Singura mângâiere a fost că poate lucra online şi aşa îşi plăteşte cazarea la noi, cât timp casa ei e sub asediul bombelor.

Julia, refugiat: Suntem recunoscători românilor care ne-au ajutat și am chiar am simţit toată susținerea. Din toate punctele de vedere. Suntem recunoscători.

Câte familii, atâtea poveşti sfâşietoare

Agnesa, refugiată: Vrem sa mergem acasă. Fiului meu i-am spus adevărul, i-am spus că în ţara noastră e un război, a văzut cu ochii lui, a auzit sirenele și exploziile, a fost foarte greu pentru el.

Mamaia, locul de linişte al ucrainenilor

Cei care au copii mai mici încearcă să îi protejeze de oroarea realităţii. Alexandra are doi şi şapte luni. Ochii ei au culoarea mării şi în ei încă sclipeşte inocenţa copilăriei. Mama ei i-a spus fetei că sunt în vacanţă la mare.

Peste 4 mii de ucraineni sunt refugiaţi la malul mării. Mulţi dintre ei în hotelurile care le-au pus la dispoziţie până la 80 la sută din camerele pe care le au. Beneficiază de preţuri preferenţiale, mai mici, şi au toate mesele incluse.

Oana Tănase - manager hotel: Se simt in siguranță, asta e cel mai important. Merg la plajă mai nou că este cald şi apoi au tot felul de activităţi. Unii fac școală online cu profesorii lor.

Cei care nu se descurcă în limba engleză contează pe Nicolae. Moldovean de dincolo de Prut, student la universitatea din Constanţa, tânărul n-a ezitat să dea o mână de ajutor.

Nicolae Păpuşoi, voluntar: I-am ajutat cu traducerea, ei aveau copii mici, aveau nevoie de foarte multe chestii.

Mulţi dintre ucraineni vor să mai stea la noi până la sfârşitul lunii, când, speră ei, lucrurile se vor mai linişti în ţara lor. Dacă nu vor mai avea loc de turişti în hoteluri pot fi cazaţi în centrele puse la dispoziţie de autorităţile constănţene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » ”Trupul nostru este aici, dar sufletul este acasă”. Staţiunea Mamaia, locul unde mii de ucraineni şi-au găsit liniştea