Antena Meniu Search
x

Grupul Wagner anunţă cucerirea oraşului Bahmut, Ucraina neagă, iar Zelenski le mulţumeşte apărătorilor

Luptele din zona oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, rămân deosebit de intense, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski duminică seara, fără a oferi vreun indiciu că oraşul ar fi căzut în cele din urmă în mâinile trupelor ruse, aşa cum a anunţat anterior liderul Wagner, Evgheni Prigojin, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.04.2023, 10:28

Vezi și

În acelaşi timp, Statul Major al forţelor armate ucrainene a recunoscut luni în buletinul său informativ zilnic că trupele ruse 'fac încercări pentru a prelua controlul total' asupra Bahmut, într-o referire neobişnuită din partea Kievului în notele sale oficiale cu privire la posibilitatea cuceririi complete a acestui oraş din regiunea Doneţk de către Rusia.

"În direcţia Bahmut, inamicul nu încetează să atace oraşul (Bahmut) în încercarea de a prelua controlul total' al acestuia, se arată în nota Statului Major General, publicată luni, puţin după ora locală 06:00", pe contul său de Facebook.

"Inamicul nu-şi încetează asaltul asupra Bahmut. Cu toate acestea, apărătorii ucrainenii menţin cu curaj oraşul, respingând numeroasele atacuri inamice", indica Statul Major ucrainean în buletinul său informativ de duminică seara pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP.

Anterior, Prigojin a declarat că forţele sale - implicate de luni de zile în efortul de încercuire şi cucerire a acestui oraş distrus de numeroase bombardamente - au ridicat drapelul rusesc pe principala clădire administrativă din Bahmut şi au preluat controlul asupra cartierului din centrul oraşului. "Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în partea sa de vest", a afirmat Prigojin într-un mesaj audio postat pe contul de Telegram al serviciului său de presă duminică seara.

Pe acelaşi subiect

Prigojin se laudă că a cucerit Bahmutul

Într-un video care îi însoţeşte mesajul, Prigojin agită un drapel rus cu o inscripţie în onoarea lui Vladlen Tatarski, bloggerul militar rus, susţinător fervent al ofensivei în Ucraina, ucis duminică în explozia unei bombe. Acest atentat produs într-o cafenea din centrul istoric al Sankt- Petersburgului a făcut peste 30 de răniţi, potrivit autorităţilor.

În mesajul său zilnic către populaţie dat publicităţii în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Volodimir Zelenski le mulţumeşte 'soldaţilor care luptă la Avdiivka, Mariinka şi Bahmut'. 'În special la Bahmut. Este deosebit de intens acolo', afirmă el.

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) remarcă în acelaşi timp că intensitatea luptelor din Bahmut se schimbă în mod constant şi depinde în principal de aprovizionarea cu muniţie a fiecărei părţi. În acest context, Reuters notează că liderul Wagner a făcut şi înainte afirmaţii premature.

Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a calificat situaţia de la Bahmut drept tensionată, indicând că forţele ucrainene îşi apără poziţiile, iar trupele ruse continuă să atace fără să ţină cont de pierderi.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Jdanov (ofiţer în rezervă) a afirmat că luptele au cuprins deja centrul Bahmut. Forţele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forţele ruse au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apăraseră timp de zile întregi.

Kievul recunoaşte că ruşii încearcă să preia controlul total asupra Bahmutului

"Inamicul atacă centrul oraşului dinspre nord, est şi sud, încercând să cucerească oraşul în întregime", a spus Jdanov, care are legături strânse cu armata ucraineană, într-un comentariu video pe Youtube.

Trupele ruse au progresat în ultimele luni la Bahmut dinspre nord şi sud, tăind mai multe rute de aprovizionare ucrainene şi preluând sub control partea de est a oraşului. La 20 martie, Evgheni Prigojin a afirmat că Wagner controlează de acum 70% din Bahmut.

Bahmut este de luni de zile punctul cel mai fierbinte de pe întreaga linie a frontului, unde se dau cele mai înverşunate lupte. Rusia vrea să cucerească oraşul pentru a-şi continua înaintarea spre est, în timp ce Ucraina opune rezistenţă pentru a opri ofensiva şi a epuiza inamicul în această bătălie.

Comandanţi militari ucraineni lasă să se înţeleagă că propria lor contraofensivă - cu sprijinul tancurilor occidentale nou livrate şi al altor echipamente - nu este departe, dar subliniază totodată importanţa menţinerii Bahmut până atunci, conform EFE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Grupul Wagner anunţă cucerirea oraşului Bahmut, Ucraina neagă, iar Zelenski le mulţumeşte apărătorilor