Antena Meniu Search
x

Soldații ucraineni vor fi instruiți în SUA pe sistemul PATRIOT, începând de săptămâna viitoare. Tancurile promise de Germania întârzie să apară

Trupele Rusiei susţin că au cucerit aproape în întregime oraşul ucrainean Soledar, un important punct strategic din Donbas. Ar fi primul succes militar al Rusiei din ultimele luni, după câteva retrageri umilitoare. Dar luptele continuă, iar ucrainenii afirmă că apărătorii oraşului îşi menţin poziţiile. Pentru prima dată de la începutul războiului, la Harkov s-a aflat în vizită un important demnitar occidental, ministrul german de externe. Germania promite că va continua să ajute Ucraina, dar nu s-a angajat încă să-i furnizeze tancurile care pot fi decisive pentru victorie.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 07:59

Vezi și

După mai multe zile de lupte înverşunate, doi mercenari ai companiei ruse Wagner au fost filmaţi în faţa sediului administrativ din Soledar. Patronul companiei Wagner a anunţat, la radio, că Soledar a fost cucerit de oamenii săi, dar a recunoscut că în centrul oraşului continuă luptele. Şi Ministerul Britanic al Apărării crede că trupele ruse controlează "cea mai mare parte" a localităţii.

Pentru comandanţii de la Moscova, Soledar ar fi o etapă în încercuirea oraşului Bahmut, cu şi mai mare importanţă strategică. Dar atât ucrainenii cât şi analiştii occidentali consideră că ruşii sunt încă departe de acest obiectiv. Preşedintele Zelenski continuă discuţiile cu liderii occidentali, cărora le cere continuarea asistenţei militare. 

Volodimir Zelenski: Rusia nu ţine seama că-i mor atâţia soldaţi, nu-i cruţă pe localnici şi nu se opreşte de la nicio acţiune criminală. Toate acestea pot şi trebuie să fie oprite numai cu echipament militar modern, de nivel mai înalt, pe care Ucraina să-l primească de la partenerii săi. 

Noi promisiuni de ajutor a adus ministrul german de externe, Annalena Baerbock, într-o vizită neanunţată în prealabil în al doilea oraş al Ucrainei, Harkov. Şeful diplomaţiei ucrainene a mulţumit dar a relevat că, deşi livrează alte vehicule de luptă, Germania întârzie decizia asupra furnizării tancurilor Leopard, cele mai dorite de armată. Mai multe guverne aliate fac presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor tancuri în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Tancurile Leopard întârzie să apară

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: Cu cât este amânată mai mult această decizie, cu atât vor muri mai mulţi oameni, din cauza lipsei tancurilor strict necesare pentru armata noastră. 

Harkov a fost din nou bombardat după plecarea demnitarei germane. A fost lovită, între altele, şi o fabrică de artificii. Atacurile de artilerie continuă şi la Herson. Din fericire, de această dată nu au fost victime dar pagubele sunt considerabile. 

LocalnicăCopilul dormea aici, şi bine că era aici, pentru că a fost protejat de rama patului. Am fugit urlând şi m-am ascuns, ca de obicei, după doi pereţi, pentru că ştiam că vor zbura schije. 

De la începutul războiului au fost ucişi aproape 7000 de civili ucraineni, potrivit unei statistici a ONU, deşi numărul real este probabil mai mare. Dar în unele sectoare intensitatea focului artileriei ruse a scăzut cu până la 75 la sută, probabil din cauza epuizării muniţiilor. Multe vieţi vor fi salvate când în Ucraina va fi instalat sistemul antiaerian Patriot, promis de Statele Unite. Instruirea militarilor care îl vor opera va începe săptămâna viitoare dincolo de Atlantic, dar va dura câteva luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Soldații ucraineni vor fi instruiți în SUA pe sistemul PATRIOT, începând de săptămâna viitoare. Tancurile promise de Germania întârzie să apară