Cum ar arăta Rusia fără Putin la putere și de ce se teme Occidentul să vorbească despre asta
O luptă shakespeariană pentru putere, lideri regionali dezlănțuiți, un arsenal nuclear pus la bătaie - toate sunt scenarii posibile dacă Vladimir Putin e îndepărtat sau pleacă de la putere, arată o analiză Politico.
Alunecând spre o adevărată tiranie, regimul lui Vladimir Putin a agresat milioane de oameni. Însă, un scenariu în care Putin este scos din joc ar putea aduce un nou tip de haos: o luptă shakespeariană pentru putere, lideri regionali dezlănțuiți şi un arsenal nuclear pus la bătaie, relatează Politico.
Deocamdată, puțini vor să vorbească public despre o lume post-Putin. Sunt precauţi pentru că cineva ar putea crede că se amestecă în politica internă. Dar, în mod privat, țările și analiștii occidentali pun la cale scenariile care s-ar putea derula atunci când Putin va pleca - și cum ar trebui să reacționeze aliații Ucrainei.
„Aş fi atent la speculaţiile prea mari cu privire la situația politică internă din Rusia”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, săptămâna trecută, întrebat despre cum se pregătește alianța pentru posibilitatea ca liderul rus să părăsească funcția. „Indiferent de ceea ce ar putea indica diferite analize, cred că ceea ce trebuie să facem la NATO este să fim pregătiți pentru toate eventualitățile și, când vine vorba de Ucraina, să fim pregătiți să îi sprijinim în continuare”, a spus el.
Există un singur consens: nu va fi o tranziție uşoară, ci nenumărate dileme care i-ar putea tensiona pe aliații occidentali. Cât de mult pot – și ar trebui – să influențeze procesul de succesiune aliaţii occidentali? Ce ar trebui să facă dacă se separă o republică a Rusiei? Ce relație ar trebui să urmărească cu succesorul lui Putin?
- Cât de departe este dispus Vladimir Putin să meargă, pentru a câștiga războiul. Andrei Țăranu: "Suntem la 20...
- Vladimir Putin: Nu regret nimic. Mobilizarea se va termina în două săptămâni. 222.000 de ruşi au fost...
- Rusia mută bombardiere nucleare aproape de graniţa cu Finlanda şi Norvegia. NATO spune că nu există un risc...
„Ar trebui să lăsăm deoparte orice iluzie că ceea ce urmează imediat este democrația”, a explicat Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia. „Ceea ce cred că se va întâmpla în continuare”, a adăugat el, „este probabil o perioadă de necazuri”.
Deocamdată, Putin se află într-o poziție sigură. El controlează aparatul de stat, iar armata îi execută ordinele în Ucraina
Totuşi, invazia din Ucraina i-a diminua poziția acasă și a adâncit incertitudinile cu privire la cine va prelua conducerea și cum. „Pentru a gestiona o succesiune stabilă când va veni momentul – care, în mintea lui Putin, va fi un moment ales de el – atunci ai nevoie de un grad ridicat de consens la nivelul elitei”, a spus Bristow, care a fost trimisul Marii Britanii la Moscova din 2016 până în 2020.
„Ceea ce au făcut acum este să rupă acel consens”, a spus el, remarcând că acum este o luptă mai mare pentru putere în cadrul Kremlinului.
Acea luptă ar putea deveni sângeroasă dacă scaunul lui Putin de la Kremlin se eliberează. „Acest lucru ar putea deveni rapid foarte shakespearian, gândiţi-vă la Regele Lear sau Imperiul Roman, la Eu, Claudius sau la Urzeala Tronurilor”, a spus William Alberque, fost director al Centrului de control al armelor NATO.
Alexander Vershbow, un fost oficial înalt al SUA și NATO, a spus că scenariul cel mai probabil este încă o „tranziție lină” în cadrul actualului cerc interior al lui Putin – dar, a recunoscut că răsturnarea tiranilor poate genera tulburări. „Ar putea exista instabilitate internă”, a spus el, „lucrurile devin foarte imprevizibile în sistemele autoritare, în dictaturile una toată puterea stă în mâna unui singur om”.
Bristow, fostul ambasador britanic, a avertizat puterile occidentale să nu participe la astfel de lupte de succesiune: „Cred că trebuie să recunoaștem limitele capacității noastre de a influența aceste rezultate”.
Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu mii de focoase care pot provoca distrugeri masive
Arsenalul nuclear a fost mult timp o sursă de putere a Rusiei pe scena mondială și o parte dominantă a imaginii sale globale. Ani de zile, posibilitatea unui atac nuclear de la Kremlin a dominat imaginația publică în SUA și în alte părți.
Într-o perioadă de incertitudine la conducere, acel arsenal ar putea deveni un simbol râvnit al puterii. Asta ar atrage atenția asupra protectorului nuclear al armatei ruse, Direcția Principală a 12-a sau GUMO.
„Există o posibilitate reală să existe o concurenţă mortală pentru a include oameni care încearcă să conducă diferite părți ale armatei – în special GUMO, care controlează arsenalul nuclear al Rusiei”, a spus Alberque.
Rusia este cea mai mare țară din lume, care se întinde pe 11 fusuri orare și urcă din Caucaz până în Arctica
În timp ce Putin poate părea că deţine controlul asupra întregii Rusii, există o serie de republici care au legături fragile cu Moscova - și unele cu personalități politice ambițioase. Un vid de putere într-o capitală îndepărtată ar putea oferi liderilor locali o deschidere pentru a prelua mai mult control.
Deşi majoritatea analiștilor cred că Federația Rusă va rămâne în mare măsură unită într-o luptă pentru controlul Kremlinului, ei recunosc că guvernul rus se teme de mult timp de o destrămare.
În cazul unei astfel de lupte între facțiuni, toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene.
„Își va arunca greutatea în spatele unei facțiuni rivale? Sau va spune: Sunt în regulă cu un deceniu de subvenții masive rusești – acum să ne oprim, probabil că pot conduce Cecenia și Daghestanul; Pot să am propriul meu imperiu aici?” a spus Alberque, acum director la Institutul Internațional de Studii Strategice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰